Ravintola Gustavon omistajapohjan laajennusneuvottelut olivat ohi minuutissa

Viime tammikuussa Gustavossa makumatkailtiin Turkkiin, jolloin ravintoloitsija Markus Rautalan apuna oli Leyla Gencalioglua. Tänä vuonna kierretään koko Välimeri. Viime tammikuussa Gustavossa makumatkailtiin Turkkiin, jolloin ravintoloitsija Markus Rautalan apuna oli Leyla Gencalioglua. Tänä vuonna kierretään koko Välimeri. Kuva: Riitta Salmi

Ravintola Gustavo sai loppuvuodesta vahvistusta omistajaportaaseensa, kun huippuratsastaja Henri Ruoste liittyi Gustavon omistajiin Markus Rautalan ja Marko Luoman rinnalle.

Käytännön ravintolatoiminta pysyy edelleen tiukasti ravintoloitsija Rautalan näpeissä.

– Kyllä Henri voi jatkossakin keskittyä täysipainoisesti hevosiin. Henri matkustelee paljon sellaisissa paikoissa, joihin minä tai Marko emme ehdi. Sellaisilta alueilta näkemyksen saanti on arvokasta. Aina jotain uutta ideaa kuitenkin tarvitaan, Rautala toteaa.

Rautalalla ja Ruosteella on pitkä yhteinen historia. Saksassa asuvan Ruosteen houkuttelu ravintolabisnekseen ei ollut Rautalan mukaan hankalaa.

– Neuvottelut kestivät noin 25 sekuntia. Ainoa kysymys taisi olla, että mihin hän voi laittaa nimen, Rautala naurahtaa.

Gustavon alkuvuoteen kuuluu myös tammi-helmikuussa tarjolla oleva erikoismenu Around the Mediterranean. Neljän ruokalajin kahden hengen menu kuljettaa nimensä mukaisesti ympäri Välimeren aluetta.

– Tällaisista alkuvuoteen painottuvista menuista meillä on hyviä kokemuksia viime vuodelta, jolloin oli Turkkiin painottunut erikoismenu. Ajateltiin, että lähdetään nyt vähän suuremmalle kierrokselle. Kun listamme muuten painottuu aika paljon Espanjaan ja Italiaan, halusimme tarjota jotain normaalista tarjonnastamme erottuvaa, Rautala kertoo.

Alkuruoan, keiton, pääruoan ja jälkiruoan sisältävä menu tarjoaa sekä tuttuja että hiukan harvinaisempia makuja. Menun raaka-aineina on käytetty muun muassa meribassia ja kania. Keittona on sipulilla karemellisoitu herkkusienikeitto, johon luonnetta tuo turkkilainen jugurtti.

– Se oli yksi menun keskeisistä ajatuksista, että on jotain tuttua, mutta kuitenkin laaja skaala. Kaikilla on se oma Välimeren suosikkimaa. Varmasti tällaisen neljän ruokalajin menun olisi voinut tehdä yhdenkin maan ympärille.

Menu on tarjolla 23. helmikuuta saakka.

– Se on huomattu, että parin-kolmen viikon aika on suhteellisen lyhyt aika erikoismenulle. Vähän aikaa menee yleensä ihmisillä siihen, että huomataan tällainen juttu ja sitten aletaan kavereiden kanssa katsoa kalenteria, että milloin ehdittäisiin.

Myös muita vastaavantyyppisiä erikoismenuja on suunnitteilla. Kevään korvalle on rakentumassa Pohjois-Italiaan vievä menu.

– Maalis-huhtikuussa, kun täälläkin on toivottavasti jo kevät varovasti aluillaan, on suunnitteilla menu, joka vie Piemonten ja Ligurian alueelle.

– Sieltä suunnasta tulee myös suomalaisille tuttuja juttuja. Esimerkiksi pesto on kova juttu siellä päin. Italian ja Ranskan kainalossa on myös todella hyvät kalavedet, joka varmaan näkyy myös menussa jollain tavalla, Rautala suunnittelee.

Ilkka Lappi

Kani on yksi tammikuun erikoisuuksista. Kani on yksi tammikuun erikoisuuksista. Kuva: Ilkka Lappi

Talvitulva yhdessä maan jäätymisen kanssa heikentää juurten kasvua seuraavan kasvukauden aikana

Ilmaston lämpenemisen on ennustettu lisäävän talviaikaista sadantaa pohjoisilla leveysasteilla. Seurauksena on lumipeitteen oheneminen, maan routaantuminen sekä jäätymissulamissyklien ja talvitulvien lisääntyminen nykyilmastoon verrattuna. Nämä talviaikaiset maaperän muutokset kohdistuvat juuriin. Vaikutukset kuitenkin ilmenevät juurissa ja maanpäällisissä kasvinosissa vasta sen jälkeen, kun kasvukausi on käynnistynyt.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni viime vuoden lopulla

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden 2018 neljännellä neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 66 miljoonaa tonnia, mikä oli 16 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

Norjalaisen lohen vienti Suomen kautta lisääntyi edelleen

Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 85 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Viennin määrä kasvoi kahdeksalla ja puolella miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 181 miljoonaa euroa, kasvoi 33 miljoonaa euroa.

Radioaktiiviselle metaanille uusi mittauskeino

Juho Karhun väitöstutkimuksessaan kehittämä mittausmenetelmä on ensimmäinen askel kohti riittävän tarkan mittauslaitteen luomista. Karhun artikkeli ilmestyi helmikuussa Optics Letters -julkaisussa, joka on fotoniikan alan arvostetuimpia kansainvälisiä julkaisuja. Artikkeli käsittelee radioaktiivisen metaanin uudenlaista mittaustapaa.

Neljän naisäänen ja kontrabasson taikaa perjantaina Café Tiljanissa

Signe saapuu perjantaina Flame Jazzin vieraaksi.

Signen musiikki kulkee jazzin, nykymusiikin ja kuunnelman rajapinnoilla. Yhtyeen omintakeinen soundi syntyy varsin poikkeuksellisesta instrumentaatiosta: kokoonpanossa laulavat Riikka Keränen , Selma Savolainen , Josefiina Vannesluoma sekä myös kontrabassoa soittava Kaisa Mäensivu , joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä New Yorkissa.

Koiratutkimukselle lisärahoitusta atopian syiden ja ihmisen syövän varhaiseen löytämiseen

Koirien avulla voidaan saada lisätietoa ihmisten allergioista ja tunnistaa kasvaimet jo aikaisessa vaiheessa. Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta on saanut kaksi apurahaa Svenska Kulturfondenilta. Ensimmäisen, 35 000 euron suuruisen, apurahan hän sai koiraprojektiin, jossa tutkitaan esimerkiksi, miten suoliston mikrobisto, aineenvaihdunta ja geenien ilmeneminen muuttuvat dieetin ja ympäristön ansioista atooppisilla ja terveillä koirilla.

Pk-yritysten hallituksiin kaivataan uutta osaamista

Kaisa Leiwo.

Pk-yritykset panostavat hallitustyöhön ja ovat löytäneet myös ulkopuolisia hallituksen jäseniä. Tulevaisuus haastaa hallituksen osaamisen esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen muodossa, mikä huolettaa erityisesti toimitusjohtajia. Turun seudulla luottamus hallitusten osaamiseen on korkeampaa kuin Suomessa yleisesti.

Tulevaisuuden lämpimät talvet voivat heikentää metsäpuiden taimien selviytymistä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan lämpenevällä ilmastolla voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia puustoon. Toisaalta lämpenemisen ennustetaan lisäävän huomattavasti puiden kasvua ja tuotosta, mutta samalla lumen vähyys heikentää havupuun taimien selviytymistä talven aikana. Tulokset viittaavat siihen, että ohuempi tai puuttuva lumipeite vaikuttaa eri tavalla havu- ja lehtipuihin, mikä puolestaan vaikuttaa näiden väliseen kilpailuun.

Toimialajohtaja: Vireillä olevista valvonta- ja kanteluasioista ei ole ollut tapana kertoa julkisuuteen

Jaakko Lindfors (vas.) on moittinut Turun siitä, että kaupunginhallitukselle ei ole kerrottu tarkkoja tietoja vireillä olevista vanhuspalveluiden valvonta- ja kanteluasioista. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo, että yleisenä käytäntönä on ollut, ettei vireillä olevista valvonta- ja kanteluasioista kerrota julkisuuteen ennen kuin asiasta on aluehallintoviraston päätös.

Urheilu

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Elomo jatkaa Tuton päävalmentajana

Miika Elomo.

Tuto Hockey on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja Miika Elomon kanssa. Käynnissä oleva kausi on Elomon kolmas kokonainen Tuto Hockeyn peräsimessä. Pesti alkoi helmikuussa 2016, jolloin hän otti joukkueen komentoonsa kesken kauden.

Interistä sähkärifutsalin maajoukkueeseen

Leo Ritola (vas.), Léo Järvi sekä Alex ja Aaron Lundell.

FC Inter Powerchairin Alex Lundell ja Onni Martikainen on valittu sähköpyörätuolijalkapallomaajoukkueeseen. Suomen maajoukkue matkaa lajin EM-kisoihin, jotka käydään toukokuun 21.–26. elokuuta Pajulahdessa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?