Ravintola Gustavon omistajapohjan laajennusneuvottelut olivat ohi minuutissa

Viime tammikuussa Gustavossa makumatkailtiin Turkkiin, jolloin ravintoloitsija Markus Rautalan apuna oli Leyla Gencalioglua. Tänä vuonna kierretään koko Välimeri. Viime tammikuussa Gustavossa makumatkailtiin Turkkiin, jolloin ravintoloitsija Markus Rautalan apuna oli Leyla Gencalioglua. Tänä vuonna kierretään koko Välimeri. Kuva: Riitta Salmi

Ravintola Gustavo sai loppuvuodesta vahvistusta omistajaportaaseensa, kun huippuratsastaja Henri Ruoste liittyi Gustavon omistajiin Markus Rautalan ja Marko Luoman rinnalle.

Käytännön ravintolatoiminta pysyy edelleen tiukasti ravintoloitsija Rautalan näpeissä.

– Kyllä Henri voi jatkossakin keskittyä täysipainoisesti hevosiin. Henri matkustelee paljon sellaisissa paikoissa, joihin minä tai Marko emme ehdi. Sellaisilta alueilta näkemyksen saanti on arvokasta. Aina jotain uutta ideaa kuitenkin tarvitaan, Rautala toteaa.

Rautalalla ja Ruosteella on pitkä yhteinen historia. Saksassa asuvan Ruosteen houkuttelu ravintolabisnekseen ei ollut Rautalan mukaan hankalaa.

– Neuvottelut kestivät noin 25 sekuntia. Ainoa kysymys taisi olla, että mihin hän voi laittaa nimen, Rautala naurahtaa.

Gustavon alkuvuoteen kuuluu myös tammi-helmikuussa tarjolla oleva erikoismenu Around the Mediterranean. Neljän ruokalajin kahden hengen menu kuljettaa nimensä mukaisesti ympäri Välimeren aluetta.

– Tällaisista alkuvuoteen painottuvista menuista meillä on hyviä kokemuksia viime vuodelta, jolloin oli Turkkiin painottunut erikoismenu. Ajateltiin, että lähdetään nyt vähän suuremmalle kierrokselle. Kun listamme muuten painottuu aika paljon Espanjaan ja Italiaan, halusimme tarjota jotain normaalista tarjonnastamme erottuvaa, Rautala kertoo.

Alkuruoan, keiton, pääruoan ja jälkiruoan sisältävä menu tarjoaa sekä tuttuja että hiukan harvinaisempia makuja. Menun raaka-aineina on käytetty muun muassa meribassia ja kania. Keittona on sipulilla karemellisoitu herkkusienikeitto, johon luonnetta tuo turkkilainen jugurtti.

– Se oli yksi menun keskeisistä ajatuksista, että on jotain tuttua, mutta kuitenkin laaja skaala. Kaikilla on se oma Välimeren suosikkimaa. Varmasti tällaisen neljän ruokalajin menun olisi voinut tehdä yhdenkin maan ympärille.

Menu on tarjolla 23. helmikuuta saakka.

– Se on huomattu, että parin-kolmen viikon aika on suhteellisen lyhyt aika erikoismenulle. Vähän aikaa menee yleensä ihmisillä siihen, että huomataan tällainen juttu ja sitten aletaan kavereiden kanssa katsoa kalenteria, että milloin ehdittäisiin.

Myös muita vastaavantyyppisiä erikoismenuja on suunnitteilla. Kevään korvalle on rakentumassa Pohjois-Italiaan vievä menu.

– Maalis-huhtikuussa, kun täälläkin on toivottavasti jo kevät varovasti aluillaan, on suunnitteilla menu, joka vie Piemonten ja Ligurian alueelle.

– Sieltä suunnasta tulee myös suomalaisille tuttuja juttuja. Esimerkiksi pesto on kova juttu siellä päin. Italian ja Ranskan kainalossa on myös todella hyvät kalavedet, joka varmaan näkyy myös menussa jollain tavalla, Rautala suunnittelee.

Ilkka Lappi

Kani on yksi tammikuun erikoisuuksista. Kani on yksi tammikuun erikoisuuksista. Kuva: Ilkka Lappi

Hirvensalossa paloi noin kolme aaria maastoa rakennusten läheisyydessä

Noin kolme aaria maastoa paloi rakennusten lähettyvillä Kukolantiellä Hirvensalossa maanantaina illalla.

Elina Sandelin: Vanhustenhoidon laatua parannettava kaikissa kaupungin tehostetun palveluasumisen yksiköissä

Elina Sandelin.

Kaupunginvaltuutettu Elina Sandelin (vas.) esittää valtuustoaloitteessa, että sosiaali- terveyslautakunnalle olisi valmisteltava konkreettiset toimenpiteet, joilla vanhustenhoidon laatua kaikissa kaupungin tehostetun palveluasumisen yksiköissä parannetaan. Hoitohenkilökunnan määrän riittävyys olisi varmistettava ja henkilökunnan pysyvyyden varmistamiseksi henkilöstön palkkausta olisi parannettava. Avustavan henkilöstön määrää pitäisi kasvattaa tarpeenmukaiseksi, jolloin hoitajat saavat keskittyä työajallaan ensisijaisesti hoitotyöhön.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Palvelualojen yrityksiä ja työntekijöitä halutaan suojata häiriköiltä, keinoksi yrityskohtainen lähestymiskielto

Kaupan liitto, MaRa, PAM, EK ja SAK esittävät, että yksityishenkilöiden lisäksi myös yritysten tulisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä. Niin yritykset kuin työntekijätkin tarvitsevat turvallisen asiointi- ja työympäristön, liitot painottavat.

Demariryhmä esittää ulkoliikuntakenttää Syvälahden koulun viereen

Syvälahden monitoimitalon liikuntasali on demariryhmän mukaan liian pieni jaettavaksi.

Kaupunginvaltuuston demariryhmä esittää, että liikuntapaikkojen puutteeseen lähdetään hakemaan ratkaisua kartoittamalla todelliset tarpeet ja resurssit. Ensimmäisenä ratkaisuna olisi ulkoliikuntakentän perustaminen Syvälahden koulun viereen.

THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon

THL pitää perusteltuna perusterveydenhuollon hoitotakuun selkeää lyhentämistä.

Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Urheilu

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!