E-urheilun suosio heijastuu myös peruspelaamiseen

Tietokonepelaaminen on noussut viime vuosina trendikkääksi jutuksi. E-urheilun nousun myötä pelaamisesta on tullut salonkikelpoista. Pelibuumi näkyy myös laitemyyjien arjessa.

– Pelaaminen ylipäätään on tällä hetkellä vahva trendi. E-urheilu on viime vuosina ollut pelaamisen keihäänkärki, mutta sen suosio on heijastunut myös niin sanottuun peruspelaamiseen. Peruspelaamisen suosio näkyy taas esimerkiksi meillä laitehankintojen määrässä, tiivistää Jimm’s Pc-Storen toimitusjohtaja Antti Järvinen.

Lukkosepänkadulla Pläkkikaupungissa sijaitsevalla Jimm’s PC-Storella on takanaan vajaat parikymmentä vuotta tietokonekauppaa. Vuonna 2001 perustetun yrityksen elinkaaren aikana on ehtinyt tapahtua paljon niin laitekehityksessä kuin asiakkaiden asiantuntemuksessa. Vuosien varrella myös yrityksen tuotevalikoima on kasvanut.

– Itse muistan senkin ajan, jolloin myytiin käytännössä peruskoneita ja pelikoneita. Jako aiheutti joskus väärinkäsityksiä. Yleisesti ottaen pelaamista harrastavien ymmärrys komponenttipuolesta on tänä päivänä hyvää, Järvinen arvioi.

– Ymmärryksen lisääntyminen näkyy myös siinä, että pelaajat eivät hae huippuluokan pelivehjettä tonnilla. Huippukomponenttien ymmärretään tänä päivänä maksavan, Järvinen toteaa.

Tiedon ja ymmärryksen lisääntyminen näkyy konkreettisesti myös Jimm’sin arjessa. Siinä missä vielä runsas kymmenen vuotta sitten valtaosa myytävistä tuotteista oli kokonaisia koneita. Nykyään pelaajat päivittävät laitteistoaan vähitellen.

– Konetta päivitetään vähitellen, jolloin kertapanostus ei taloudellisesti ole yhtä iso. Jos esimerkiksi tänä vuonna hankitaan näytönohjain, voidaan parin vuoden päästä katsoa prosessori ja muisti ajan tasalle, Järvinen kertoo.

Monista muutoksista huolimatta yksi asia tuntuu säilyvän ennallaan vuodesta toiseen. Monelle pelimiehelle hyvän peliraudan keskeisin elementti on näytönohjain. Näytönohjainten saralla uusinta uutta on NVIDIAn GeForce RTX 2060 -näytönohjaimet (pikkukuvassa), jotka tulivat Jimm’sin valikoimiin tammikuun puolivälissä.

– Näytönohjain edelleen komponenttipuolella yksittäisistä komponenteista eniten pelaamista määrittävä. Jos lähdetään kokoamaan hyvää pelikonetta, yleensä ensimmäisenä panostetaan näytönohjaimeen, Järvinen sanoo.

– Tosin uusia komponentteja enemmän laitehankintoja ohjaavat isot odotetut pelijulkaisut. Esimerkiksi Fall Outit ovat perinteisesti olleet pelejä, jotka herättävät tarpeen päivittää konetta, hän jatkaa.

Viime aikoina pelaamisen kuumia trendejä ovat olleet muun muassa vr-lasit. Järvinen uskoo, että PC-pelaamisen laitepuolella kehitys jatkuu vilkkaana.

– En usko, että kehityksen vauhti ainakaan hidastuu. Esimerkiksi prosessorivalmistajilla on halu tehdä koko ajan tehokkaampaa.

Ilkka Lappi

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!