Turun kaupunki tarjoaa kesätöitä yli 300 nuorelle

Mari Mielonen (vas.), Leo White ja Viivi Rasila. Mari Mielonen (vas.), Leo White ja Viivi Rasila. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunki ottaa jälleen tulevana kesänä nuoria kesätöihin omiin toimipisteisiinsä. Paikkoja on tänä vuonna jaossa 310, ja niitä haetaan 4.–18. helmikuuta. Nuorten työllistymistä muille työnantajille Turku tukee jakamalla kesätyöseteleitä.

Töihin otetaan tänä vuonna turkulaisia nuoria, jotka ovat syntyneet 1.6.2001–31.5.2003 eivätkä ole vuonna 2018 olleet Turun kaupungin toimialoilla kesätöissä. Hausta ja palkkauksesta vastaa Turun nuorisopalvelut.

Tehtäviä on tarjolla monipuolisesti. Nuoret pääsevät esimerkiksi seurustelemaan vanhusten kanssa, tekemään toimisto- ja keittiötöitä sekä avustamaan maastomittauksissa.

Työsopimukset ovat yhden kuukauden mittaisia ja ne tehdään pääosin kesä- ja heinäkuussa. Palkkaa maksetaan 805,77 euroa.

– Kaupungin kesätyö on sopiva ensimmäiseksi työpaikaksi, koska siinä ei tarvitse olla kokemusta etukäteen. Töissä on mahdollisuus hyödyntää omaa harrastuneisuuttaan ja erityistaitojaan, kertoo vastaava ohjaaja Antti Kallioniemi nuorisopalveluista.

Paikkoja haetaan sähköisellä lomakkeella Kuntarekryssä. Haastatteluun arvotaan hakukelpoisista hakijoista 500 nuorta, joista lopulta työpaikan saa reilut 300. Haastattelut ovat viikoilla 10, 11 ja 12. Valinnoista ilmoitetaan nuorille viikolla 14. Projektityöntekijä Janni Mäkelä kannustaa jatkamaan hakua, vaikka heti ei onnistaisikaan.

– Kannattaa hakea monipuolisesti eri kanavia käyttäen. Nuorten tieto- ja neuvontapiste Nuorten Turussa on kesätyöseinä, jolta kannattaa käydä tutkimassa avoimena olevia paikkoja, Mäkelä vinkkaa. Nuorten Turku toimii Ohjaamossa Yliopistonkadulla.

Kaupunki tukee nuorten työllistymistä paitsi omiin toimipisteisiinsä, myös muille työnantajille. Vuosina 2001–04 syntyneille turkulaisille on jaossa 300 kesätyöseteliä. Kesätyöseteli on 310 euron arvoinen tuki työnantajalle, joka palkkaa setelin saaneen nuoren kesätöihin.

Setelin saa sovittuna olevaa työpaikkaa vastaan. Kesätyön keston on oltava vähintään kymmenen päivää aikavälillä 1.5.–30.8.2019. Setelin luovutus tapahtuu ennakkoon sovitulla tapaamisella Käsityöläiskadun Työpisteessä.

– Kesätyösetelin tavoitteena on, että työnantaja uskaltaa helpommin palkata nuoren, kun omavastuuosuus palkasta jää pieneksi, sanoo Työpisteen suunnittelija Janne Moisio.

Kesätyöseteleiden jako alkaa 18.2. ja jatkuu niin kauan kuin niitä riittää. Moisio vinkkaa olemaan ajoissa liikkeellä, sillä setelit jaetaan loppuun joka vuosi. Jäljellä olevien seteleiden määrän voi tarkistaa kesätyösetelin verkkosivuilta.

Vinkkejä kesätyönhakuun saa Turun Ohjaamon alle 18-vuotiaiden omasta Kesäduuniin? -tapahtumasta. Tiistaina 5. helmikuuta nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa pidettävillä minimessuilla ovat esillä niin kaupungin paikat, kesätyösetelit kuin joukko muitakin nuorille töitä tarjoavia tahoja.

– Kannattaa hyödyntää mahdollisuus ja kysellä paikan päällä kaikesta mahdollisesta. Tapahtumassa voi kuulla esimerkiksi, mitä työ on ja millainen on hyvä hakemus työnantajan näkökulmasta, kertoo tietopalveluohjaaja Mari Mielonen.

Mielonen vinkkaa, että tapahtumassa on myös järjestötoimijoita kertomassa muun muassa työsopimusten sisällöistä. Isossa roolissa on ammattikorkeakoulun Kesäduunaa-hanke, joka tuo nuorille mahdollisuuden harjoitella videohakemuksen ja CV:n tekoa. Kaksi opiskelijaa juontaa tapahtuman ja haastattelee työnantajia.

– Nuoret ovat innokkaita hakeutumaan töihin, mutta monessa paikassa on pääsyvaatimuksena täysi-ikäisyys. Mahdollisuuksia työnsaantiin on kuitenkin paljon, Mielonen rohkaisee.

Kesätyötapahtuman lisäksi Turun nuorten palvelut tarjoaa muulloinkin apua työnhakuun. Mäkelä ja Kallioniemi vinkkaavat, että mistä tahansa kesätöihin liittyvästä voi kysellä numerosta 040 7494 899 ja sähköpostilla osoitteesta kesatyot@turku.fi.

– Ohjaamon peruspalveluna on tammikuulta kesäkuulle apua CV:n tekoon ja muuhun kesätyönhakuun, Mielonen lisää. Ohjaamoon voi joko varata ajan etukäteen tai tulla käymään aukioloaikoina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomalaiset menettäneet lähes viisi miljoonaa euroa ulkomaisista numeroista soittaneille sijoitushuijareille

Poliisille on tehty Suomessa jo yli sata rikosilmoitusta ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa suomalaisilta on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa.

Turun Vesihuolto Oy:n tulos tuloutetaan osinkona Turun kaupungille

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Turun Seudun Vesihuolto Oy:n toiminnallisten tuottojen tulouttamista kokouksessaan. Jaosto päätti, että yhtiön tilikauden tulos 2,5 miljoonaa euroa jaetaan kokonaisuudessaan yhtiön omistajalle Turun kaupungille osinkona.

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintiellä

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintie 10:n kohdalta Iso-Heikkilässä Nuutintien suuntaan 25.–29. maaliskuuta. Varsinainen työ alkaa 26. maaliskuuta kello 7.

Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta halutaan kehittää

Työterveyslaitos kartoitti, millaisia kuntoutusmuotoja työikäisille on toiminnallisiin häiriöihin ja miten eri kuntoutusmuodot soveltuvat Kelan järjestämään kuntoutukseen. Toiminnalliset häiriöt ovat työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua haittaavia oireita, joita perinteiset sairaustilat eivät selitä. Niistä seuraa yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä hyvinvointi- ja tuottavuusmenetyksiä.

Suomeen muuttavien ja ulkomaille lähtevien oikeudet saada etuuksia muuttuvat

Huhtikuun alussa voimaan tuleva laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Lainmuutokset koskevat myös ulkomailta Suomeen muuttavia.

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkatu 13:n kohdalta 26.–29. maaliskuuta. Nostotyöt tapahtuvat yöaikaan kello 21.30–5.30.

Rahankeräyslaki uudistuu, keräysten järjestäminen jatkossa helpompaa

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät 50 vuotta

Paraisten kirkon urut täyttävät 50 vuotta.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Soittimen on valmistanut tanskalainen rakentamo Th.Frobenius vuonna 1969, ja se edustaa monin tavoin aikakautensa ja neobarokin parhaimmistoa. Keskisuuressa soittimessa on kolme sormiota ja yhteensä 33 äänikertaa. Soinniltaan se on onnistuneen moni-ilmeinen ja taipuu monen eri aikakauden ja tyylisuunnan urkumusiikin esittämiseen.

Huumeita käyttävillä uusia hiv-tartuntoja

Reilun puolen vuoden aikana on pääkaupunkiseudulla todettu neljä Suomessa saatua hiv-tartuntaa pistämällä huumeita käyttävillä nuorilla aikuisilla. Tämä on poikkeuksellista, koska tätä edeltävinä viitenä vuotena vastaavia tapauksia on todettu yhteensä vain kaksi.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?