Turun kaupunki tarjoaa kesätöitä yli 300 nuorelle

Mari Mielonen (vas.), Leo White ja Viivi Rasila. Mari Mielonen (vas.), Leo White ja Viivi Rasila. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunki ottaa jälleen tulevana kesänä nuoria kesätöihin omiin toimipisteisiinsä. Paikkoja on tänä vuonna jaossa 310, ja niitä haetaan 4.–18. helmikuuta. Nuorten työllistymistä muille työnantajille Turku tukee jakamalla kesätyöseteleitä.

Töihin otetaan tänä vuonna turkulaisia nuoria, jotka ovat syntyneet 1.6.2001–31.5.2003 eivätkä ole vuonna 2018 olleet Turun kaupungin toimialoilla kesätöissä. Hausta ja palkkauksesta vastaa Turun nuorisopalvelut.

Tehtäviä on tarjolla monipuolisesti. Nuoret pääsevät esimerkiksi seurustelemaan vanhusten kanssa, tekemään toimisto- ja keittiötöitä sekä avustamaan maastomittauksissa.

Työsopimukset ovat yhden kuukauden mittaisia ja ne tehdään pääosin kesä- ja heinäkuussa. Palkkaa maksetaan 805,77 euroa.

– Kaupungin kesätyö on sopiva ensimmäiseksi työpaikaksi, koska siinä ei tarvitse olla kokemusta etukäteen. Töissä on mahdollisuus hyödyntää omaa harrastuneisuuttaan ja erityistaitojaan, kertoo vastaava ohjaaja Antti Kallioniemi nuorisopalveluista.

Paikkoja haetaan sähköisellä lomakkeella Kuntarekryssä. Haastatteluun arvotaan hakukelpoisista hakijoista 500 nuorta, joista lopulta työpaikan saa reilut 300. Haastattelut ovat viikoilla 10, 11 ja 12. Valinnoista ilmoitetaan nuorille viikolla 14. Projektityöntekijä Janni Mäkelä kannustaa jatkamaan hakua, vaikka heti ei onnistaisikaan.

– Kannattaa hakea monipuolisesti eri kanavia käyttäen. Nuorten tieto- ja neuvontapiste Nuorten Turussa on kesätyöseinä, jolta kannattaa käydä tutkimassa avoimena olevia paikkoja, Mäkelä vinkkaa. Nuorten Turku toimii Ohjaamossa Yliopistonkadulla.

Kaupunki tukee nuorten työllistymistä paitsi omiin toimipisteisiinsä, myös muille työnantajille. Vuosina 2001–04 syntyneille turkulaisille on jaossa 300 kesätyöseteliä. Kesätyöseteli on 310 euron arvoinen tuki työnantajalle, joka palkkaa setelin saaneen nuoren kesätöihin.

Setelin saa sovittuna olevaa työpaikkaa vastaan. Kesätyön keston on oltava vähintään kymmenen päivää aikavälillä 1.5.–30.8.2019. Setelin luovutus tapahtuu ennakkoon sovitulla tapaamisella Käsityöläiskadun Työpisteessä.

– Kesätyösetelin tavoitteena on, että työnantaja uskaltaa helpommin palkata nuoren, kun omavastuuosuus palkasta jää pieneksi, sanoo Työpisteen suunnittelija Janne Moisio.

Kesätyöseteleiden jako alkaa 18.2. ja jatkuu niin kauan kuin niitä riittää. Moisio vinkkaa olemaan ajoissa liikkeellä, sillä setelit jaetaan loppuun joka vuosi. Jäljellä olevien seteleiden määrän voi tarkistaa kesätyösetelin verkkosivuilta.

Vinkkejä kesätyönhakuun saa Turun Ohjaamon alle 18-vuotiaiden omasta Kesäduuniin? -tapahtumasta. Tiistaina 5. helmikuuta nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa pidettävillä minimessuilla ovat esillä niin kaupungin paikat, kesätyösetelit kuin joukko muitakin nuorille töitä tarjoavia tahoja.

– Kannattaa hyödyntää mahdollisuus ja kysellä paikan päällä kaikesta mahdollisesta. Tapahtumassa voi kuulla esimerkiksi, mitä työ on ja millainen on hyvä hakemus työnantajan näkökulmasta, kertoo tietopalveluohjaaja Mari Mielonen.

Mielonen vinkkaa, että tapahtumassa on myös järjestötoimijoita kertomassa muun muassa työsopimusten sisällöistä. Isossa roolissa on ammattikorkeakoulun Kesäduunaa-hanke, joka tuo nuorille mahdollisuuden harjoitella videohakemuksen ja CV:n tekoa. Kaksi opiskelijaa juontaa tapahtuman ja haastattelee työnantajia.

– Nuoret ovat innokkaita hakeutumaan töihin, mutta monessa paikassa on pääsyvaatimuksena täysi-ikäisyys. Mahdollisuuksia työnsaantiin on kuitenkin paljon, Mielonen rohkaisee.

Kesätyötapahtuman lisäksi Turun nuorten palvelut tarjoaa muulloinkin apua työnhakuun. Mäkelä ja Kallioniemi vinkkaavat, että mistä tahansa kesätöihin liittyvästä voi kysellä numerosta 040 7494 899 ja sähköpostilla osoitteesta kesatyot@turku.fi.

– Ohjaamon peruspalveluna on tammikuulta kesäkuulle apua CV:n tekoon ja muuhun kesätyönhakuun, Mielonen lisää. Ohjaamoon voi joko varata ajan etukäteen tai tulla käymään aukioloaikoina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!