Yrittäjän jaksaminen on koko yrityksen hyvinvoinnin perusta

Jutta Simonen (vas.) ja Paula Noresvuo Suomen mielenterveysseurasta muistuttavat yrittäjää huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Jutta Simonen (vas.) ja Paula Noresvuo Suomen mielenterveysseurasta muistuttavat yrittäjää huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Kuva: Marianne Rovio

Omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on yrittäjälle tärkeää. Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen mukaan jopa 62 prosenttia Varsinais-Suomen yrittäjistä nosti oman jaksamisen ja terveyden eniten huolta aiheuttavaksi asiaksi.

– Yrittäjille on tarjolla hyvin erilaista tukea yritysasioissa, mutta monesti unohdetaan yrittäjän oma hyvinvointi. Esimerkiksi yksin- tai pienyrittäjälle konkurssi voi olla iso kriisi, jonka kanssa hän helposti jää yksin, kun avun mahdollisuuksista ei ole tarpeeksi tietoa, toteaa projektisuunnittelija Paula Noresvuo Yrittäjien Hyvinvointikillasta.

Kaikki yrittäjät eivät kuitenkaan saa tai löydä heti apua. Noresvuo toteaakin, että monesti yrittäjä sinnittelee ja pyytää apua yleensä liian myöhään.

– Tärkeää olisi saada syntymään paikallisia verkostoja Yrittäjien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi, jotta kynnys hakea tarvittaessa apua olisi riittävän matala.

Yrittäjien Hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä toimintamalli, joka tukee pk-yrittäjien henkistä hyvinvointia ja arjessa jaksamista koulutusten, vertaisryhmätoiminnan ja yhteistyön avulla.

Turussa Yrittäjien hyvinvointiryhmää ohjaava Jutta Simonen Kriisikeskuksesta kertoo yrittäjien vertaistuen toimivan todella hyvänä apuna esimerkiksi yksinään yrittävien kesken. Ryhmä on ilmainen ja seuraavaksi vapaita paikkoja on tulevan syksyn ryhmässä.

– Yrittäjien on todella tärkeä verkostoitua ja näin he saavat toinen toisiltaan vinkkejä ja tukea myös jaksamiseen tai jopa rajojen vetämiseen. Yrittäjät voivat rohkaista toisiaan esimerkiksi työn ja vapaa-ajan rajaamiseen liittyvissä asioissa. Aina ei ehkä tarvitsekaan olla asiakkaiden tavoitettavissa. On hyvä pyhittää aikaa itselleen ja perheelleen.

Ahdistuksen noustessa kovaksi yrittäjä voi soittaa kuten kuka tahansa muukin valtakunnalliseen kriisipuhelimeen.

– Tärkeä on muistaa, että mielen huoltamisessa ei ole mitään hävettävää. Ja monesti on helpompi puhua jollekin ulkopuoliselle, Noresvuo sanoo.

– Uupumisen ennaltaehkäisy on todella tärkeä asia, minkä vuoksi on hyvä tehdä mahdollisimman paljon ennaltaehkäisyn kannalta. Yrittäjän on monesti esimerkiksi vaikea pitää tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä. Myös palautuminen on tärkeää. Esimerkiksi rentoutumisharjoitukset sekä syvään hengittäminen auttaa kun on todella stressaantunut olo, Simonen muistuttaa.

– Hyvinvoiva yrittäjä lisää hyvinvointia lähipiirissään ja yrityksessään, Noresvuo lisää.

Marianne Rovio

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!