Tallink Siljan ja WWF:n ruokahävikkiyhteistyö näkyy laivoilla

Laivojen buffet-ravintoloiden ruokahävikkiä halutaan vähentää. Laivojen buffet-ravintoloiden ruokahävikkiä halutaan vähentää. Kuva: Mikael Rydenfelt

Tallink Siljan ja WWF:n aloittama yhteistyö laivojen buffet-ravintoloiden ruokahävikin vähentämiseksi näkyy Silja Linen laivoilla tästä viikosta alkaen. Tallink Silja on toiminut WWF:n Itämerityön yhteistyökumppanina vuodesta 2001 alkaen. Meneillään olevan yhteistyön myötä halutaan muistuttaa niin matkustajia, miehistöä, yhteistyökumppaneita kuin muutakin henkilökuntaa ruoan ympäristövaikutuksista ja lisäksi antaa käytännön vinkkejä jokapäiväiseen elämään.

Yhteistyöhanke ruokahävikin vähentämiseksi alkoi, kun WWF Nuorten neljä jäsentä risteili Silja Serenadella ja tuotti matkustajille materiaalia, joka on nyt esillä kaikilla neljällä Silja Linen laivalla. Materiaalin kautta matkustajia muistutetaan ruokahävikin vähentämisestä ja siitä, miten he itse voisivat vaikuttaa asiaan niin kuluttajina kuin ravintolan ruokailijoina.

– Jokainen meistä on osa ratkaisua ruoan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. On ollut hienoa keskustella Silja Serenaden miehistön kanssa aiheesta. Suurimmat ruoan ympäristövaikutukset syntyvät alkutuotannossa. Jos ruoka heitetään roskiin, kaikki ne ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan, tiivistää WWF Suomen Johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

– Jaamme tietoa ruoan ympäristövaikutuksista laajemminkin. Uskomme, että tämän tärkeän ja meitä jokaista koskevan teeman myötä pystymme jakamaan taustatietoa, käytännön vinkkejä ja infoa erityisesti 2,4 miljoonalle kanta-asiakkaallemme ja sitä myötä jopa kaikille suomalaisille. Viestimme matkustajille on, että ”saa syödä, mutta älä ota enempää kuin jaksat syödä, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Laivojen buffet-ravintoloiden volyymit ovat erittäin suuret ja kaikki alkaa menujen suunnittelusta. Tarkoituksena on käyttää hankitut raaka-aineet mahdollisimman laajasti. Buffet-annokset on laitettu esille niin että asiakas valitsee ensin ekologisempia ruokia, kuten salaatteja, vihanneksia ja muun muassa annoksia, joilla on pienempi hiilijalanjälki. Tärkeässä osassa on myös biojätteen käsittely ja sen määrän vähentäminen.

Jokaisella laivalla on pääsääntöisesti yhden illan aikana kaksi kattausta Grande Buffet -ravintolassa. Yhteen kattaukseen mahtuu laivasta riippuen noin 400–640 asiakasta. Laivoilla on jo nyt tehty monia asioita, jotka vähentävät osaltaan ruokahävikkiä:

Esillä oleva ruoka pyritään aina mitoittamaan kyseisen kattauksen ruokailijamäärän ja matkustajarakenteen mukaan. Ravintoloissa on käytössä kapeammat tarjoiluvadit ja pienemmät kulhot, jolloin vatihävikki pysyy hallussa. Ruokaa lisätään vadeille tarpeen mukaan, eikä sitä juurikaan heitetä pois.

Tarjoiluastioissa on esillä pieniä yksittäisannoksia, eli asiakas voi helposti maistaa yhden tai halutessaan useamman pienen annoksen ja hakea myöhemmin lisää.

Tarjoilulinjastot on jaettu ”toreihin”, eli ravintolassa näkee paremmin mitä kaikkea on tarjolla, eikä suuria jonoja synny.

Buffet -lautasten koko ei ole suurin mahdollinen, eli annoskoot pysyvät jollain tavalla järkevinä.

Jos joku tuote ei tee kattauksissa juurikaan kauppaansa, niin se poistetaan kokonaan ja tilalle suunnitellaan jotain muuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille ihon- ja hiustenhoidon palveluja

Turun ammatti-instituutin hius- ja kauneudenhoitoala on aloittanut yhteistyön Työllisyyspalvelukeskuksen kanssa. Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille tarjotaan kevään aikana ohjausta hiusten ja ihon hoitoon, neuvontaa oikeiden tuotteiden valintaan sekä hiusten leikkausta.

Onko kaikilla ruokakassin tarve?

Kirjoittaja ihmettelee sitä, että ruoka-apukasseja haetaan hienoilla autoilla.

Kirjoititte kattavan artikkelin Operaatio Ruokakassista ( Aamuset 10.4.) ja siitä miten avuntarvitsijoiden määrä on noussut. Kääntöpuolena on se, kuinka moni oikeasti tarvitsee tätä apua. Piikkiön adventtiseurakunta jakaa ruokakasseja ja koko tämän operaation ajan se on kerännyt yhä enenemissä määrin väkeä.

Liikekiinteistössä tulipalo Runosmäessä

Tyhjillään olevassa liikekiinteistössä syttyi tulipalo lauantaina alkuillasta Friskinkadulla Runosmäessä. Palo sammutettiin.

Parempaa kuin grillimakkara – parsa-makkarasalaatti timjamicrèmellä

Parsa-makkarasalaatti timjamicrémelllä.

HKScanin toteuttamassa kansallisessa grillauskyselyssä kysyttiin suosituinta grillattavaa. Tulos oli selvä: Makkara on suosituin grillattava. Pääsiäisenä Suomessa syödään noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. Grillimakkarasta ja ajankohtaisesta parsasta voi valmistaa pääsiäispöytään juhlavan parsa-makkarasalaatin.

Nuoret sytyttivät tulipaloja Piispanristillä, palavan irtaimen seassa aerosolipulloja

Pelastuslaitos ja poliisi kävivät lauantai-illan aikana kahdella tehtävällä Kaarinassa Piispanristillä. Molemmissa tehtävissä oli kyse nuorison sytyttämästä pienistä paloista.

Lotossa ei täysosumia, potti nousee 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa ei löytynyt täysosumia lauantaina (kierros 16/2019), joten ensi viikolla potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Pääsiäisyön messu Martinkirkossa

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan Taizé-lauluin.

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan perinteisesti meditatiivisin Taizé-lauluin lauantaina 20. huhtikuuta kello 23 alkaen.

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyläverkkoon ja liikennejärjestelmään laskussa

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyliin ja kuljetuksiin Suomessa on kauttaaltaan hieman heikentynyt. Asia selviää Väylän tutkimuksesta, joka tehdään kahden vuoden välein. Tutkimukseen vastasi vuoden alussa yli 1 700 elinkeinoelämän edustajaa.

Urheilu

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!