Takka pitää yhä pintansa uusissakin taloissa

Enemmistö uudisrakentajistakin valitsee taloonsa yhä takan. Enemmistö uudisrakentajistakin valitsee taloonsa yhä takan. Kuva: Jari Laurikko

Valtaosa rakennuttajista haluaa taloonsa yhä tulisijan

Takat pitävät yhä pintansa uusissakin omakotitaloissa. Jopa 80–90 prosenttia haluaa taloonsa takan. Yleensä vain todella pieniin omakotitaloihin sekä passiivitaloihin ei takkaa asenneta.

Talonmyyjä Juha Levo turkulaisesta Avaimet käteen -talopakettiyrityksestä kertoo, että takan hankkiminen on vähenemään päin, vaikka jokaiseen uuteen omakotitaloon varaus perustuksiin tehdäänkin. Se tarkoittaa, että takan voi asentaa vielä jälkeenpäinkin.

– Noin 80 prosenttia haluaa yhä takan. Mitä nuorempia ihmiset ovat, sen vähemmän halutaan tehdä itse. Polttopuitakaan ei ole nykyään enää niin vain ole saatavilla.

Toisaalta talon eristykset ovat parantuneet, eli vaippa ja runkoeristys ovat tiiviimmät ja talo ei hukkaa lämpöä.

– Talon käyttöveden lämmittämisen meneekin nykyään jo uusissa taloissa enemmän energiaa, kuin talon lämmittämiseen. Siksi takkaan investointi ei kiinnosta. Ja nyt kun mennään enemmän maakaapeleihin, myös sähkökatkosten määrä vähenee.

Sunhousen Turun rakennusarkkitehti Peik Cygnel kertoo taas, että melkein jokaiseen taloon tehdään takka, ainoastaan passiivitalot jäävät pois.

– Passiivitaloissa on eristykset, joiden takia lämmön talteenottojärjestelmä ei toimi, jos talossa on takka. Siksi sitä ei laiteta. Muutoin 90 prosenttia uudisrakennuksista on takallisia.

– Passiivitalossa eristemäärä on niin tiivis ja paksu, että talo kuumenisi takasta liikaa. Ilmanvaihtojärjestelmä reagoisi siis takkaan väärin. Toki sähkökatkokset ovat taas todella pahoja passiivitalolle. Arkkitehtina ja vastaavana mestarina en itse haluasi asua passiivitalossa, Cygnel sanoo.

Palotarkastaja Jaripetri Kinnunen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta huomauttaa, että uusien talojen ongelma on, ettei huomioida, miten paljon tulisija vaatii suunnittelua toimiakseen.

– Matalan energian talot ovat tiiviitä, kuin muovipussit. Siihen tarvitaan ammattitaitoinen suunnittelu, jossa otetaan tulisijan ilmanvaihdon ja korvausilman osalta tarpeet huomioon. Että se puu palaisi puhtaasti. Sitä eivät aina LVI-suunnittelijat osaa aina suunnitella täysin.

Moni ongelma tulee Kinnusen mukaan siitä, etteivät ilmanvaihtosysteemit toimi riittävän hyvin. Kun takkaa käytetään ja savupelti laitetaan kiinni, alkaa ilmanvaihtosysteemi käyttääkin helposti savupiippua korvausilmakanavana todellisen kanavan sijasta: se ottaa ilman sieltä, mistä parhaiten saa.

– Ainakin sieltä tulee se noenhaju sisään sitten. Savupelti ei saa olla ilmatiivis häkävaaran takia. Kun pelti lykätään kiinni, tuli on sammunut ja ilmastointi on normaalisti päällä, voi järjestelmä silti käyttää piippua ilmanvaihtokanavana. Jos koneellista ilmanvaihtoa osattaisiin suunnitella, ilma menisi savuhormin sijaan oikean ilmanvaihtokanavan kautta ulos.

– On jokasyksyinen ongelma, että juuri tästä tulee tehtäviä. Kun lämmityskausi alkaa, uusissa, lämpötiiviissä omakotitaloissa käydään täältä pelastuslaitokselta melkein viikoittain tuulettelemassa ihmisten asuntoja, Kinnunen toteaa.

Entä voiko huollettuun ja nuohottuun takkaan, jossa poltetaan puuta oikein, syttyä palo?

– Kyllä se mahdollista on, mutta yleensä käyttäjän vika. Noki- eli pikipalo on yleensä käyttäjän aiheuttama, kun on poltettu kosteaa puuta tai huonolla vedolla. Nämä ovat silti harvinaisia tapauksia.

Minna Saarinen

Demariryhmä esittää ulkoliikuntakenttää Syvälahden koulun viereen

Syvälahden monitoimitalon liikuntasali on demariryhmän mukaan liian pieni jaettavaksi.

Kaupunginvaltuuston demariryhmä esittää, että liikuntapaikkojen puutteeseen lähdetään hakemaan ratkaisua kartoittamalla todelliset tarpeet ja resurssit. Ensimmäisenä ratkaisuna olisi ulkoliikuntakentän perustaminen Syvälahden koulun viereen.

THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon

THL pitää perusteltuna perusterveydenhuollon hoitotakuun selkeää lyhentämistä.

Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!