Ylioppilaskylän ikonisesta Three Beersistä tehtiin dokumenttielokuva

Three Beers ehti toimia Ylioppilaskylässä lähes 30 vuoden ajan. Three Beers ehti toimia Ylioppilaskylässä lähes 30 vuoden ajan. Kuva: Ikaros Ainasoja (kuvakaappaus)

Ylioppilaskylän Three Beers -baari, tuttavallisemmin Trebari, sulki ovensa lopullisesti viime kesänä. Lähes 30 vuoden ikään ehtinyttä opiskelijoiden suosimaa kuppilaa jäivät monet entiset ja nykyiset ylioppilaskyläläiset kaipaamaan.

Pieni pala historiaa taltioitiin tuoreeseen Tarinoita Trebarista -dokumenttiin. Runsaan tunnin kestävä dokumentti seuraa baarin viimeisiä hetkiä. Dokumentissa ääneen pääsevät Trebarissa vuosien varrella käyneet kanta-asiakkaat.

– Dokumentin lähtökysymys meillä oli, miksi paikalla oli niin suuri merkitys ihmisille. Pystyimme mielestämme vastaamaan siihen dokumentissa jopa paremmin kuin aluksi uskoimmekaan, dokumentin tuottanut Karri Kilpinen avaa.

Lähtölaukauksensa dokumentin teko sai alkuvuodesta 2018, baarista kuinka ollakaan.

– Törmäsin Trebarin toiseen omistajaan Sami Sakseen Hämeenkadun Portissa. Hän tiesi, että olin tehnyt elokuvahommia ja kysyi, tiedänkö porukan, joka voisi tehdä Trebarista dokumentin. Kahdessa viikossa saatiin ryhmä kasaan ja alettiin hommiin, Kilpinen kertoo.

Baarin pitkästä historiasta johtuen haastateltavia oli tarjolla viljalti.

– Se yllätti minut positiivisesti, että niin moni ihminen innostui puhumaan kameran edessä, vaikka etukäteen epäilivät, onko heillä mitään sanottavaa. Todella monet olivat kiinnostuneita tulemaan puhumaan suhteestaan Trebariin. Materiaalista ei todellakaan ollut puutetta, dokumentin ohjannut Kalle Kolin toteaa.

– Viime vuonna järjestetyn kanta-asiakasillan aikana myös monet tarjoutuivat haastateltavaksi, vaikka eivät olleet etukäteen olleet yhteydessä.

Lopulta haastattelumateriaalia kertyi lähes seitsemän tuntia. Dokumentin leikkaamiseen kului Ikaros Ainasojalta kaksi kuukautta.

Trebarin entisille asiakkaille dokumentilla on valtavasti arvoa, mutta tekijät uskovat sen kiinnostavan myös laajempia kansanjoukkoja.

– Vaikka dokumentti on yhdestä baarista, uskon, että se tavoittaa myös universaaleja teemoja, joihin löytyy samaistumispintaa, vaikka Trebari ei paikkana olisikaan tuttu, Kolin sanoo.

Tarinoita Trebarista -dokumentti esitetään 15. helmikuuta kello 20.30 Kino Dianassa ja 28. helmikuuta kello 20 Cosmic Comic Cafessa. Tarkkoja suunnitelmia dokumentin jatkon suhteen ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Jonkin verran on kyselty, että tuleeko tämä jonnekin myöhemmin nähtäväksi. Hiljalleen ollaan jonkinlaisesta dvd-julkaisusta innostuttu. Sinne voisi kasata lisämateriaalia. Meillä on paljon hyviä pätkiä, jotka eivät vain sopineet kokonaisuuteen, Kolin kertoo.

– Sellaista on myös suunniteltu, että laitettaisiin dokumentti loppuvuodesta johonkin videopalveluun, jatkaa Kilpinen.

Ilkka Lappi

Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Uusi tutkimus auttaa päätöksenteon pulmissa

Juha Räikkä.

Miten jakaa hyödykkeitä oikeudenmukaisesti, jos päättäjällä ei ole riittävästi tietoa tarvitsijoiden tai hakijoiden todellisesta tilanteesta? Useimmiten avuksi on otettu tasajako, mutta mallia on kritisoitu mielivaltaiseksi. Käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä osoittaa tuoreessa tutkimuksessaan, että potentiaaliset vahingot ovat oikeudenmukaisuuden kannalta vähäisimpiä suosittaessa tasajakoa.

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat Mynämäessä ja Paimiossa

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat maanantaina maantiellä 1950 Mynämäen keskustassa kasitien ja Lepistön tiehaaran välillä. Työ kestää tämän viikon.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!