Turussa vain parikymmentä taloyhtiötä on parveketupakointikiellon piirissä

Turussa taloyhtiöt ovat lähteneet hakemaan parveketupakointikieltoa varsin laiskasti. Turussa taloyhtiöt ovat lähteneet hakemaan parveketupakointikieltoa varsin laiskasti. Kuva: Jyrki Rekunen

Vuonna 2016 voimaan astunut uusi tupakkalaki sisältää erillisen säännöksen, joka mahdollistaa tupakointikiellon hakemista asuntojen parvekkeille ja -piha-alueelle sekä myös huoneistoihin taloyhtiökohtaisesti. Isossa kuvassa tupakkalain tavoitteeksi on kirjattu tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Joukko terveysalan vaikuttajia lähti viemään ajatusta eteenpäin jo vuonna 2008 ja silloin perustettiin Savuton Suomi 2040 -hanke, jonka aikataulua on sittemmin nopeutettu kymmenellä vuodella. Mihinkään lakiin tätä tavoitetta ei ole kuitenkaan kirjattu.

Taloyhtiökohtaista tupakointikieltoa on mahdollista hakea kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. Turussa tämä taho on kaupungin ympäristöterveysyksikkö. Virallinen lupa on maksullinen.

Turkulaiset taloyhtiöt eivät ole tarttuneet tähän mahdollisuuteen kovinkaan hanakasti. Niitä taloyhtiötä, joissa olemassa olevaa tupakkalakia sovelletaan, ei varsinaisesti yhdistä mikään esimerkiksi sijainnin tai koon suhteen.

– Turusta löytyy parisen kymmentä taloyhtiötä, jotka ovat hakeneet lupaa ja sen saaneet. Joukossa on muutamia pienempiä, noin kymmenen talouden rivitaloyhtiöitä, sekä suurempia useita eri kerrostaloja käsittäviä taloyhtiöitä, Turun kaupungin ympäristöterveysyksikön terveystarkastaja Markku Rohunen summaa.

– Yleensä kiellot koskevat parveketupakointia, mutta yhdessä taloyhtiössä on täyskielto tupakoinnin suhteen, hän tarkentaa.

Luvan hakeminen on – jos ei nyt monimutkainen, niin ainakin työläs prosessi, varsinkin suuremmissa taloyhtiöissä. Lupahakemukset voi pistää liikenteeseen, vasta kun taloyhtiön kaikkia osakkeenomistajia on kuultu. Taloyhtiön sisäinen päätöksentekoprosessi nojaa demokratiaan.

– Yleensä noin 70 prosenttia osakkeenomistajista puoltaa parveketupakoinnin kieltoa ja loput joko vastustavat tai suhtautuvat asiaan välinpitämättömästi. Kyseessä on myös vähän kaksipiippuinen juttu, sillä tupakointi saattaa siirtyä parvekkeelta sisätiloihin ja savu sieltä rakenteiden kautta eteenpäin kaikkine haittoineen, Rohunen muistuttaa.

Parveketupakointikiellon valvonnan hoitavat käytännön tasolla taloyhtiön asukkaat keskuudessaan. Kiellon noudattamiseen ohjaa varmasti tehokkaimmin sosiaalinen paine. Mikäli kieltoa kuitenkin rikotaan ja viesti ei mene taloyhtiön sisällä perille, voi taloyhtiö antaa kaupungille ilmiannon.

Kaupungin terveysviranomaiset eivät ole välttämättä kuitenkaan kovin innoissaan tästä valvojan roolista, eikä se käytännön tasolla voi edes toimia.

– Olisivathan taloyhtiöt voineet suoraan kieltää omissa säännöissään tupakoinnin, ilman että terveysviranomaisia liitetään valvontatyöhön, Rohunen toteaa.

Heikki Möttönen

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!