Tänään kotona: Hanna ja Jenni Rantasen kodissa eletään lemmikkien ehdoilla

Kaikki perheenjäsenet ja ystävät mahtuvat olohuoneen keskiönä toimivalle sohvalle. Hanna (vas.) ja Jenni Rantanen ovat yhtä hymyä Aris ja Jopi -löytökoirien kanssa. Kaikki perheenjäsenet ja ystävät mahtuvat olohuoneen keskiönä toimivalle sohvalle. Hanna (vas.) ja Jenni Rantanen ovat yhtä hymyä Aris ja Jopi -löytökoirien kanssa. Kuva: Timo Salmesmaa

Tänään kotona -sarjassa vierailemme tällä kertaa Hanna ja Jenni Rantasen kotona. Kaupungin vilskeeseen kyllästynyt pari muutti viime kesänä viiden kissan, kahden koiran ja ponin kanssa maaseudun rauhaan. Viipyilevää olotilaa huokuva koti sijaitsee Sauvon sydämessä.

Tie Rantasten kotiin johtaa maalaismaiseman halki. Valkoiset hanget johdattavat metsän reunassa rinteessä sijaitsevan valkotiiliseen taloon. 1980-luvun alussa valmistunut rakennus sointuu sulavasti maisemaan ja vastaanottaa vieraat lempeän arvokkaasti.

– Etsimme kotia 30 kilometrin säteellä Turusta. Kiersimme monia kohteita Liedossa, Maskussa ja Naantalissa. Tämän talon sisätilat nähtyämme tiesimme heti, että siitä tulee kotimme. Kaupanhieronnan jälkeen meistä tuli sauvolaisia, pari hymyilee.

– Talo oli muuttovalmis. Siistit vaaleat pinnat ja rakentamisen jälkeen remontoitu keittiö helpottivat siirtymistä maalle. Ostopäätökseen vaikutti väljyyden ja valoisuuden ohella se, että joka ikkunasta avautuu erilainen näköala

Asuinpinta-alaa talossa on 150 neliötä. Rinneratkaisun vuoksi yksikerroksisen rakennuksen sisätilat jakautuvat eri tasoille. Mittava olohuone on kodin sydän. Siitä avautuu näkymä keittiöön ja makuuhuoneisiin. Vaaleuden vastapainona tehosteseiniin on kiinnitetty tummaksi patinoituneita lautoja yli satavuotiaasta ladosta. Kodin erikoisuutena toimii kissoille pyhitetty huone kiipeily- ja agility-ratoineen.

– Muutto 65 neliön kaksiosta yli puolta suurempaan taloon aiheutti huonekaluongelman. Emme halunneet täyttää kotia liikaa, vaan jättää tilaa ajatukselle.

– Piha oli molempien toive. Mittavalla terassilla rentoudumme saunan jälkeen ja grillaamme ystävien kanssa. Näköesteet mahdollistavat oman rauhan. Välillä metsässä vaeltavat peurat tulevat seuraamaan touhujamme ja linnut vierailevat ruokintapaikoilla.

Parin lähtökohtana on elää symbioosissa lemmikkieläintensä kanssa. Puhdas ilma, liikennettömyys ja liikunta-aktiviteetit hemmottelevat runsaudellaan. Koirien kanssa lenkkeillään metsässä ja kissoilla on oma ulkoaitaus.

– Parasta Sauvossa on yhteisöllisyys. Naapurit tervehtivät iloisesti. Aina on tarjolla auraus- ja muuta apua. Kaikki peruspalvelut löytyvät läheltä, Jenni kiteyttää.

Huonoja puolia parin on vaikea löytää.

– Syyspimeällä luonnonrauha voi joskus olla liikaakin. Metsästä kuuluva räsähdys voi saada entisen kaupunkilaisen suunniltaan, Hanna nauraa.

Timo Salmesmaa

Talon vaaleaan yleisilmeeseen on tuotu värikkyyttä matoilla, tekstiileillä ja koriste-esineillä. Talon vaaleaan yleisilmeeseen on tuotu värikkyyttä matoilla, tekstiileillä ja koriste-esineillä. Kuva: Timo Salmesmaa
Osku,Masi, Onni, Alma, Aapo, Aris ja Jopi. Eläinlasten poseeraukset on tallennettu kuvasommitelmin oleskelutilaan. Osku,Masi, Onni, Alma, Aapo, Aris ja Jopi. Eläinlasten poseeraukset on tallennettu kuvasommitelmin oleskelutilaan. Kuva: Timo Salmesmaa

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Uusi tutkimus auttaa päätöksenteon pulmissa

Juha Räikkä.

Miten jakaa hyödykkeitä oikeudenmukaisesti, jos päättäjällä ei ole riittävästi tietoa tarvitsijoiden tai hakijoiden todellisesta tilanteesta? Useimmiten avuksi on otettu tasajako, mutta mallia on kritisoitu mielivaltaiseksi. Käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä osoittaa tuoreessa tutkimuksessaan, että potentiaaliset vahingot ovat oikeudenmukaisuuden kannalta vähäisimpiä suosittaessa tasajakoa.

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat Mynämäessä ja Paimiossa

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat maanantaina maantiellä 1950 Mynämäen keskustassa kasitien ja Lepistön tiehaaran välillä. Työ kestää tämän viikon.

Romuliikkeen pihalla iso tulipalo Raisiossa

Isosuontiellä Raisiossa sijaitsevan romuliikkeen riehuu tulipalo. Liikkeen pihalla palaa romuautoja, renkaita ja muuta romua. Pelastuslaitos on paikan päällä sammuttamassa paloa.

TFO avaa musiikkikesän Ruissalon telakalla

Henrik Sandås.

Turun filharmoninen orkesteri soi Ruissalon tapahtumatelakalla keskiviikosta lauantaihin 22.–25. toukokuuta. Neljän päivän ajan telakalla kuullaan toinen toistaan upeampia konsertteja, joista osaan on vapaa pääsy. Festivaalin ohjelmaa leimaa poikkitaiteellisuus ja eri musiikkigenrejen yhdistäminen.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!