Koirien hoitamisesta tuli Henna Takatalolle työ

Henna Takatalo haluaa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Henna Takatalo haluaa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kuva: Tiina Pitkänen

Lietolainen eläinhoitolayrittäjä ja kuntapoliitikko Henna Takatalo on tiennyt aina haluavansa asua maalla. Maatilalla kasvanut nuori nainen perusti eläinhoitolan vuonna 2015 vanhempiensa kotitilan yhteyteen Liedon asemalle. Kaurinkosken eläinhoitola ottaa hoitoonsa koiria, mutta majapaikan ja hoivan tarjoamisen lisäksi Takatalo tekee kotikäyntejä myös muiden eläinasiakkaiden luokse.

– Minun on tarkoitus jatkaa kotitilani pyörittämistä vanhempieni jälkeen ja isoisäni ehdotti koirahoitolan perustamista tähän yhteyteen. Ajatus tuntui luontevalta, sillä olen kasvanut koirien kanssa ja viihdyn niiden parissa hyvin. Tässä työssä tuntuu erityisen antoisalta se, miten vahvasti koirat minuun kiintyvät hoitojaksojen aikana.

Kaurinkosken eläinhoitolaan pääsevät hoitoon kaikki koirat, joiden rokotukset ovat kunnossa. Hoitolapaikkoja on yhdeksän ja jokaisella koiralla on oma koppi. Niiden kanssa myös ulkoillaan paljon ja koiria haastetaan leikkimielisillä tehtävillä.

Takatalo painottaa koirien tarvitsevan liikunnan ja ulkoilun lisäksi myös älyllisiä haasteita. Koira saattaa muuten masentua ja stressaantua.

– Jokainen koira on yksilö ja hoidamme jokaista hoitoon tulevaa asiakasta kuin omaamme. On luonnollista, että koiran hoitoon jättäminen jännittää, mutta vakuutan koirien olevan hoitolassamme hyvissä käsissä. Meillä on ammattitaitoa selviytyä erilaisista eteen tulevista tilanteista ja pystymme arvioimaan esimerkiksi sen, milloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Henna Takatalo opiskeli yrityksen perustamisen jälkeen eläintenhoitajaksi. Teoriaopinnot ja käytännön työ ovat täydentäneet hyvin toisiaan ja opiskeluaika kasvatti myös hänen verkostojaan. Kokiksi aikaisemmin valmistunut ja alalla työskennellyt Takatalo kertoo yrityksen jatkavan toimintaansa myös silloin, jos hänet valitaan eduskuntaan keskustan listalta muutaman kuukauden kuluttua. Silloin eläinhoitolan ohjaksiin tarttuu hänen äitinsä, joka auttaa koirien hoidossa jo nyt säännöllisesti.

Takatalo istuu ensimmäistä kauttaan Liedon kunnanvaltuustossa. Hän kertoo, ettei hänen asemaansa valtuuston kuopuksena enää juurikaan kiinnitetä huomiota. Hän on ottanut luontevasti paikkansa vanhempien kuntapäättäjien joukossa.

– Meillä on ollut aina kantaaottava keskustelukulttuuri kotona ja äitini on myös toiminut aikaisemmin kunnanvaltuutettuna. Aloin ajatella syvällisesti ja kyseenalaistaa asioita jo peruskoulussa erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajan innoittamana. Haluan vaikuttaa erityisesti siihen, että maaseutu pysyisi elävänä ja pienyrittäjien olisi helpompi työllistää ensimmäinen työntekijä.

Tiina Pitkänen

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!