Milja Heinonen keräsi SPR:n avustustyössä näkemänsä kipeät asiat kirjaksi

Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Punaisen Ristin kehitys-apu- ja katastrofitöissä työskennellyt terveydenhoitaja Milja Heinonen kertoo, että Oseaniassa hän oli alueellinen terveysdelegaatti. Hänen alueeseensa kuuluivat 12 saarta Tyynellä valtamerellä, muun muassa Vanuatu, Salomoninsaaret, Papua-Uusi-Guinea ja Palau. Kuva: Kurt Hedborg

Neljässä eri maanosassa kansainvälisen Punaisen Ristin kehitysapu- ja katastrofitöissä yli 20 vuotta toiminut terveydenhoitaja Milja Heinonen on pakannut kokemuksiaan Minä Lähdin maailmalle -kirjaan.

– Ollessani osastonhoitajana Porvoon terveyskeskuksessa 1980-luvulla tuli minulle tuli pätkiä, jolloin koin, että työ mitä tein on aivan rutiinia. Punainen Risti soitti sitten sopivasti ja kysyi halukkuuttani. Ensimmäinen komennukseni suuntautui vuonna 1985 Sudaniin. Sitä ennen olin kouluterveydenhoitajana Perniössä, muistelee Heinonen.

Heinonen kertoo, että Sudanin reissu oli perusta tälle kirjalle ja työlleen Punaisessa Ristissä.

– Se oli matkana myös sellainen, mikä kasvatti minua ihmisenä ja naisena aivan suunnattomasti.

Heinonen nostaa esiin, että 1980-luvulla Punaisen Ristin ruoka-apuleirit Sudanissa olivat suomalaisia.

– Henkilökunta niissä oli Suomen Punaisen Ristin. Suomalaista olivat myös raaka-aineet, josta teimme velliä paikallisille lapsille kaksi kertaa päivässä.

Heinonen kertoo, kuinka Punainen Risti hoiti Sudanissa ympärileikattuja lapsia. Poikia, joilla olivat paikat tulehtuneet, sekä tyttöjä, joille oli tehty silpominen pahimman kaavan mukaan.

– Pissaakin saattoi tulla vain tippa kerrallaan, koska heidät oli ommeltu niin tiukkaan. Se oli tosi julmaa. Usein tämä tulehdus oli jo niin vakava, että siihen eivät mitkään antibiootit enää auttaneet.

– Hoitotyössä joutui käyttämään paljon luovuutta ja mielikuvitusta, koska meillä ei ollut kaikkia välttämättömiä tavaroita, joilla olisimme saaneet hoidot tehtyä. Usein tavarat tulivat silloin, kun epidemia, kuten kolera, oli jo ohitse.

Heinonen uskoo, että suurin vietti ulkomaan komennuksille lähtöön on tullut isovanhemmilta perityistä geeneistä.

– Olen aina halunnut nähdä maailmaa ja oppia mitä sieltä on saatavissa, rakastan tutustua uusiin ihmisiin.

Heinosen seuraava komennus oli Malesiassa, jossa hän oli vastaanottamassa vietnamilaisia venepakolaisia.

– Minulle oli annettu toimenkuvaksi kouluttaa heidät hoitajiksi, jotka pystyvät vastaamaan leirin lapsista ja heidän terveydenhuollostaan. Jakaa tietoa tarttuvista taudeista ja niiden ehkäisystä.

Hän kokee, että kaikkein kunnianhimoisin komennus oli Oseanian keikka.

– Alue oli valtava, asia mitä muualla ei ollut siinä määrin. Toisaalta Oseaniassa oli ihmisten innokkuus merkittävää, asia mitä muualla ei ollut. He olivat innokkaita oppimaan, samoin kuin vietnamilaiset.

– Kosovossa pyrimme muuttamaan asenteita suhtautumisessa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon siirtymisessä. Itäblokin maissa on aina arvostettu erikoissairaanhoitoa enemmän. Kosovossa hoidettiin vielä vuosituhannen vaihteessa erikoissairaanhoidossa 95 prosenttia potilaista.

Paikallisten ihmisten vastaanoton suhteen hän koki pääsääntöisesti positiivisena.

– Negatiivista kohtaamista ei ollut kuin Keniassa. Kosovossa oli hyvä vastaanotto hoitajien puolesta. Minulle on aina ollut helppo tulla toimeen ihmisten kanssa. Se on varmaan näkynyt lävitse, että rakastan työtäni, hän päättää.

Kurt Hedborg

Korttimaksuista yli kolmasosa lähimaksuja viime vuonna

Suomen Pankin mukaan lähimaksuja tehtiin ennätykselliset 631 miljoonaa viime eli 255 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2017.

Nämä asiat vaikuttavat putkiremontin hintaan

Putkiremontti on lähtökohtaisesti korjaustoimenpide, eikä remonttiin sijoitettu summa siirry suoraan myyntihintaan.

Kalliin putkiremontin hinta mietityttää usein osakkaita. Putkiremontille ei voi määritellä yleispätevää hintalappua, sillä kustannuksiin vaikuttavat lukuisat eri tekijät.

Olen nuori ja taipumaton

Olen 23-vuotias, joka ei osaa maksaa MobilePaylla ja joka inhoaa sitä, miten pankki- ja veroasiosta pitäisi keskustella kasvotusten vain näyttöpäätteiden kanssa. Verkkopankkitunnuksetkin koen kuormittaviksi, mutta koska en voi teleportata itseäni kultaiselle 1960-luvulle, täytyy minunkin taulukoitua ja tunnistautua tämän vuosituhannen tyyliin. Laskuja siirrän pitkin hampain sähköisiksi sitä mukaa, kun paperiversioista ruvetaan perimään erillistä maksua.

Joonas Haavisto Trio Logomossa kitaristi Teemu Viinikaisen kanssa

Joonas Haavisto Trio feat. Teemu Viinikainen esiintyy pitkäperjantaina Logomossa.

Steinway-artistina tunnettu pianisti Joonas Haavisto saapuu Logomoon maineikkaan trionsa kanssa pitkäperjantaina 19. huhtikuuta kello 19. Yli kymmenen vuotta maailmaa valloittanut kolmikko saa konsertissa vieraakseen kotimaisen jazzkitaran ykkösnimen, Teemu Viinikaisen . Yhtyeen uusi albumi julkaistaan maailmanlaajuisesti huhtikuussa.

Lasten ja nuorten puhelin avoinna myös pääsiäisenä

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää pääsiäisenä joka päivä kello 14–17. Palveluun voi ottaa yhteyttä mistä tahansa mieltä painavasta asiasta.

Käsittele lampaanpaistia oikein – ketju alkaa jo kaupasta

Lampaanpaisti ja kasviksia.

Pääsiäispöydässä tarjottava lammas on ennen herkuttelua kulkenut pitkän laadunvalvontamatkan. Elintarvikkeiden käyttöturvallisuuteen voivat kuluttajat vaikuttaa paljon matkalla kotiin ja keittiössä.

MS-taudin hoitoon käytettävän Lemtrada-lääkkeen käyttöä rajoitetaan

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut MS-taudin hoitoon käytettävän alemtutsumabin (Lemtrada-lääkevalmisteen) arvioinnin. Arvioinnin aloittamisen taustalla on uusi turvallisuustieto, joka koskee muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä immuunijärjestelmän toimintaan liittyviä haittoja. Näihin haittoihin liittyen on raportoitu myös joitakin kuolemantapauksia.

Pidä lemmikkiä silmällä pääsiäiskoristeiden keskelläkin

Pääsiäiskoristeet voivat olla kissalle vastustamattomia.

Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää. Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään yli 100-200 grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata.

Pitkäperjantaina soi Haydnin Luominen

Nicholas Söderlund.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Joseph Haydnin oratorion Luominen pitkäperjantaina 19. huhtikuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Lähes kaksituntinen suurtyö kuvaa luomiskertomuksen musiikin keinoin. Haydn vuodatti sävelmaalailevaan teokseensa kaiken osaamisensa, ja vaikuttava mestariteos nousi heti kantaesityksestään lähtien suureen suosioon.

Urheilu

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Zhbankov jatkaa Tuto Volleyn valmentajana, kaksi Tuomasta vahvistuksiksi

Ruslan Zhbankov.

Debyyttikaudellaan lentopallon ykkössarjassa runkosarjan kolmanneksi sijoittunut ja välieriin edennyt Tuto Volley jatkaa ensi kaudella Ruslan Zhbankovin alaisuudessa. Tuto Volleyn debyyttikausi päättyi välierissä kultaisen erän jälkeen lopulta koko sarjan voittanutta ja Mestaruusliigaan noussutta Karelian Hurmosta vastaan.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!