Hamlet taistelukoreografillekin kuningasjuttu

Turun kaupunginteatterin Hamletissa nimiroolissa nähdään Shakespeare-näyttelemistä Lontoossa opiskellut Jussi Nikkilä. Turun kaupunginteatterin Hamletissa nimiroolissa nähdään Shakespeare-näyttelemistä Lontoossa opiskellut Jussi Nikkilä. Kuva: Ilkka Lappi

Suomen johtaviin taistelukoreografeihin lukeutuva Oula Kitti on innoissaan. Hänen käsialaansa on 15. helmikuuta ensi-iltansa saavan Turun kaupunginteatterin Hamletin taistelukohtaukset.

– Tämä on ollut hieno haaste. Olen nähnyt Hamletin pari kertaa, mutta en ole koskaan aiemmin päässyt tekemään Hamletin taistelukoreografioita. Esimerkiksi Robin Hoodin olen tehnyt yhdeksän kertaa ja Peter Paninkin muutaman kerran. Kokonaan uusi juttu on aina mielenkiintoinen, Kitti toteaa.

William Shakespearen Hamlet on kaikilla mittareilla teatterin suuria klassikoita, jonka teemat säilyttävät ajankohtaisuutensa vuosisadasta toiseen. Hamlet on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista, ellei tunnetuin, näytelmä, josta luultavasti jokaisella teatteria vähääkään seuraavalla on vähintään jonkinlainen mielikuva.

Tätä taustaa vasten Hamlet on työryhmälle aina iso haaste. Myös taistelukoreografin näkökulmasta Hamlet on monumentaalinen haaste.

– Hamlet on taistelukoreografille kuningasjuttu. Se ei sisällä kaikkein eniten taisteluja, mutta sen taisteluilla on valtava merkitys. Shakespeare on kirjoittanut sen niin mielenkiintoisesti, että siellä on viitteitä moniin asioihin ja monenlaisia jännitteitä, mitkä vaikuttavat taistelukohtauksiinkin. Taistelun täytyy kulminoida se pitkä psykologinen jatkumo, joka menee läpi näytelmän, Kitti analysoi.

Psykologia on isossa roolissa Hamletia. Koko näytelmä kietoutuu koston ympärille. Psykologiset teemat vaikuttavat myös Hamletin taisteluihin ja väkivaltaan.

– Hamlet on ollut vaativa ja haastava reissu. Olemme kokeilleet paljon erilaisia asioita ja pohtineet erilaisia väkivallan tasoja. Sitä kautta sieltä on löytynyt myös ydin, jota kohti on menty, Kitti kuvailee.

– Hamletin väkivallan maailmassa on hyvin vähän Hollywoodia. Se ei perustu näyttävyydelle tai muskettisoturiasenteelle. Se väkivalta tulee esiin pienissä yksityiskohdissa ja tiukassa psykologisessa pohdinnassa.

Kitti on uransa aikana tehnyt taistelukoreografioita sekä teatterin lavalle että elokuviin ja tv-sarjoihin. Väline vaikuttaa merkittävästi myös taistelukoreografin työhön.

– Perusteet, luuranko, on sama tehdään sitten kameran kanssa tai teatterin lavalle, mutta lihaksisto on eri. Lavalla ei voi ottaa samoja riskejä, kun kameran kanssa. Kameran kanssa työskennellessä taas pitää laittaa enemmän energiaa peliin. Asiat, jotka isolla lavalla voisivat näyttää oikein hyviltä, näyttävät kamerassa hitailta ja löysiltä, Kitti vertailee.

Ilkka Lappi

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Uusi tutkimus auttaa päätöksenteon pulmissa

Juha Räikkä.

Miten jakaa hyödykkeitä oikeudenmukaisesti, jos päättäjällä ei ole riittävästi tietoa tarvitsijoiden tai hakijoiden todellisesta tilanteesta? Useimmiten avuksi on otettu tasajako, mutta mallia on kritisoitu mielivaltaiseksi. Käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä osoittaa tuoreessa tutkimuksessaan, että potentiaaliset vahingot ovat oikeudenmukaisuuden kannalta vähäisimpiä suosittaessa tasajakoa.

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat Mynämäessä ja Paimiossa

Jyrsintä- ja päällystystyöt alkavat maanantaina maantiellä 1950 Mynämäen keskustassa kasitien ja Lepistön tiehaaran välillä. Työ kestää tämän viikon.

Romuliikkeen pihalla iso tulipalo Raisiossa

Isosuontiellä Raisiossa sijaitsevan romuliikkeen riehuu tulipalo. Liikkeen pihalla palaa romuautoja, renkaita ja muuta romua. Pelastuslaitos on paikan päällä sammuttamassa paloa.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!