Kuplapusuja ja pyrstövilkutuksia – merenneitouintia treenataan hauskaa pitäen

Lapsuusaikojen unelmat toteutuvat merenneitouintikurssilla, jossa treeni sujuu hauskaa pitäen.
Muina merenneitoina poseeraavat kurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Netta Rönkkö. Keskellä ohjaaja Laura Kemilä. Lapsuusaikojen unelmat toteutuvat merenneitouintikurssilla, jossa treeni sujuu hauskaa pitäen. Muina merenneitoina poseeraavat kurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Netta Rönkkö. Keskellä ohjaaja Laura Kemilä. Kuva: Hannele Sivonen

Rehtorinpellonkadun uimahallissa kilpaa veden kanssa kimmeltävät värikkäät merenneitopyrstöt, jotka pulpahtelevat tuon tuostakin pintaan viehkoihin pyrstövilkutuksiin. Meneillään on Sporttaamon järjestämä aikuisten merenneitouinnin alkeiskurssi. Tosin sivustakatsoja voisi vannoa näiden neitojen uinti- ja tempputaitojen perusteella, heidän syntyneen pyrstö yllä.

– Minulle merenneidot ovat olleet koko ikäni kaikki kaikessa, olen unelmoinut merenneitouinnista aina. Kun kuulin kurssien alkaneen Espoossa, minun oli pakko päästä heti sinne. Ja jatkoin ohjaajakoulutukseen saadakseni levittää tätä iloa ja onnen tunnetta, tuntia ohjaava Laura Kemilä kertoo.

Merenneitouinnin olennaisin juttu on pyrstö, joka koostuu jalkoihin kiinnitettävästä kevyestä räpyläosasta ja vyötäröön asti ylettyvästä sukkamaisesta asusta. Kurssilla pyrstön voi vuokrata, mutta suurin osa kurssilaisista on ostanut pyrstön omakseen jatkoa ajatellen.

Kurssin juniori Reetta Hänninen, 14, on suunnitellut jo jatkavansa merenneitouintia järvessä ja meressä.

– Uiminen pyrstön kanssa on haastavaa treeniä koko vartalon lihaksille ja etenkin reisille, vatsalle ja selälle. Tärkeintä tekniikassa on oppia matoliike, joka etenee ylävartalosta jalkoihin virtaviivaisesti, Kemilä kuvailee.

Kursseille osallistumisen edellytys on 50 metrin uimataito. Pyrstön kanssa uinnin alkeiden jälkeen edetään moniin sellaisiin merenneitomaisiin elkeisiin ja liikkeisiin, jotka vaativat myös sukellustaitoa. Tällaisia ovat uimahypyt renkaan läpi, pyrstövilkutus ja kuplapusut, jotka ovat tietenkin merenneitojen lentosuukkoja veden alta.

Lähestyvän ystävänpäivän kunniaksi kurssilaiset harjoittelevat sydämen mallisia kuplapusuja.

– Tärkeää on että jokainen saa tehdä sen mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mennä oman kunnon ja taitojen mukaan. Ketään ei pakoteta tekemään mitään, Kemilä painottaa.

Elegantisti vedessä ja pinnan alla pyrstöineen lipuvien kurssilaisten tekeminen vaikuttaa ihailtavan helpolta, vaikka kenelläkään ei ole varsinaista uintiurheilutaustaa.

– Olisin luullut tämän olevan paljon raskaampaa, olin yllättynyt miten helppoa pyrstön kanssa uiminen on. Luulin sen vaativan paljon enemmän voimia, lajin sattumalta YouTubesta löytänyt Nelli Vuorinen, 30 analysoi.

– Lähinnä tämä on hauskanpitoa, Reetta Hänninen täydentää.

Maailmalla ja etenkin Yhdysvalloissa merenneitouinti on tällä hetkellä iso trendi. Myös pääkaupunkiseudulla kursseille jonotetaan ja miehetkin ovat lajista innostuneet. Turussa kurssitoiminta on uutta, mutta etenkin lasten kurssit ovat täyttyneet. Sporttaamon järjestämä seuraava aikuisten kurssi alkaa maaliskuun alussa. Lauantaina 23. helmikuuta järjestetään myös lajin kokeilukerta, jossa voi testata pyrstön kanssa uimista.

Monelle aikuisharrastajalle laji on ollut vastaus kauan sitten kadonneeseen urheilun iloon ja jopa avain itsensä tai itsevarmuuteensa löytämiseen.

– Paras asia aikuisena olemisessa on se, että voi vaikka päättää haluavansa olla merenneito. Eikä kenelläkään ole siihen nokan koputtamista, Netta Rönkkö, 25, summaa nauraen.

Hannele Sivonen

Merenneitouintikurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Laura Kemilä seuraavat altaan reunalla kun Netta Rönkkö harjoittelee merenneitohyppyä renkaan läpi. Ohjaaja Laura Kemilä pitelee rengasta. Merenneitouintikurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Laura Kemilä seuraavat altaan reunalla kun Netta Rönkkö harjoittelee merenneitohyppyä renkaan läpi. Ohjaaja Laura Kemilä pitelee rengasta. Kuva: Hannele Sivonen
Merenneitouintikurssien ohjaaja Laura Kemilän lapsuuden aikainen haave toteutui lajin myötä. Pyrstöön pukeutuessaan ja veteen päästessään Kemilä on omassa elementissään. Merenneitouintikurssien ohjaaja Laura Kemilän lapsuuden aikainen haave toteutui lajin myötä. Pyrstöön pukeutuessaan ja veteen päästessään Kemilä on omassa elementissään. Kuva: Hannele Sivonen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!