Kuplapusuja ja pyrstövilkutuksia – merenneitouintia treenataan hauskaa pitäen

Lapsuusaikojen unelmat toteutuvat merenneitouintikurssilla, jossa treeni sujuu hauskaa pitäen.
Muina merenneitoina poseeraavat kurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Netta Rönkkö. Keskellä ohjaaja Laura Kemilä. Lapsuusaikojen unelmat toteutuvat merenneitouintikurssilla, jossa treeni sujuu hauskaa pitäen. Muina merenneitoina poseeraavat kurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Netta Rönkkö. Keskellä ohjaaja Laura Kemilä. Kuva: Hannele Sivonen

Rehtorinpellonkadun uimahallissa kilpaa veden kanssa kimmeltävät värikkäät merenneitopyrstöt, jotka pulpahtelevat tuon tuostakin pintaan viehkoihin pyrstövilkutuksiin. Meneillään on Sporttaamon järjestämä aikuisten merenneitouinnin alkeiskurssi. Tosin sivustakatsoja voisi vannoa näiden neitojen uinti- ja tempputaitojen perusteella, heidän syntyneen pyrstö yllä.

– Minulle merenneidot ovat olleet koko ikäni kaikki kaikessa, olen unelmoinut merenneitouinnista aina. Kun kuulin kurssien alkaneen Espoossa, minun oli pakko päästä heti sinne. Ja jatkoin ohjaajakoulutukseen saadakseni levittää tätä iloa ja onnen tunnetta, tuntia ohjaava Laura Kemilä kertoo.

Merenneitouinnin olennaisin juttu on pyrstö, joka koostuu jalkoihin kiinnitettävästä kevyestä räpyläosasta ja vyötäröön asti ylettyvästä sukkamaisesta asusta. Kurssilla pyrstön voi vuokrata, mutta suurin osa kurssilaisista on ostanut pyrstön omakseen jatkoa ajatellen.

Kurssin juniori Reetta Hänninen, 14, on suunnitellut jo jatkavansa merenneitouintia järvessä ja meressä.

– Uiminen pyrstön kanssa on haastavaa treeniä koko vartalon lihaksille ja etenkin reisille, vatsalle ja selälle. Tärkeintä tekniikassa on oppia matoliike, joka etenee ylävartalosta jalkoihin virtaviivaisesti, Kemilä kuvailee.

Kursseille osallistumisen edellytys on 50 metrin uimataito. Pyrstön kanssa uinnin alkeiden jälkeen edetään moniin sellaisiin merenneitomaisiin elkeisiin ja liikkeisiin, jotka vaativat myös sukellustaitoa. Tällaisia ovat uimahypyt renkaan läpi, pyrstövilkutus ja kuplapusut, jotka ovat tietenkin merenneitojen lentosuukkoja veden alta.

Lähestyvän ystävänpäivän kunniaksi kurssilaiset harjoittelevat sydämen mallisia kuplapusuja.

– Tärkeää on että jokainen saa tehdä sen mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mennä oman kunnon ja taitojen mukaan. Ketään ei pakoteta tekemään mitään, Kemilä painottaa.

Elegantisti vedessä ja pinnan alla pyrstöineen lipuvien kurssilaisten tekeminen vaikuttaa ihailtavan helpolta, vaikka kenelläkään ei ole varsinaista uintiurheilutaustaa.

– Olisin luullut tämän olevan paljon raskaampaa, olin yllättynyt miten helppoa pyrstön kanssa uiminen on. Luulin sen vaativan paljon enemmän voimia, lajin sattumalta YouTubesta löytänyt Nelli Vuorinen, 30 analysoi.

– Lähinnä tämä on hauskanpitoa, Reetta Hänninen täydentää.

Maailmalla ja etenkin Yhdysvalloissa merenneitouinti on tällä hetkellä iso trendi. Myös pääkaupunkiseudulla kursseille jonotetaan ja miehetkin ovat lajista innostuneet. Turussa kurssitoiminta on uutta, mutta etenkin lasten kurssit ovat täyttyneet. Sporttaamon järjestämä seuraava aikuisten kurssi alkaa maaliskuun alussa. Lauantaina 23. helmikuuta järjestetään myös lajin kokeilukerta, jossa voi testata pyrstön kanssa uimista.

Monelle aikuisharrastajalle laji on ollut vastaus kauan sitten kadonneeseen urheilun iloon ja jopa avain itsensä tai itsevarmuuteensa löytämiseen.

– Paras asia aikuisena olemisessa on se, että voi vaikka päättää haluavansa olla merenneito. Eikä kenelläkään ole siihen nokan koputtamista, Netta Rönkkö, 25, summaa nauraen.

Hannele Sivonen

Merenneitouintikurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Laura Kemilä seuraavat altaan reunalla kun Netta Rönkkö harjoittelee merenneitohyppyä renkaan läpi. Ohjaaja Laura Kemilä pitelee rengasta. Merenneitouintikurssilaiset Nelli Vuorinen (vas.) ja Laura Kemilä seuraavat altaan reunalla kun Netta Rönkkö harjoittelee merenneitohyppyä renkaan läpi. Ohjaaja Laura Kemilä pitelee rengasta. Kuva: Hannele Sivonen
Merenneitouintikurssien ohjaaja Laura Kemilän lapsuuden aikainen haave toteutui lajin myötä. Pyrstöön pukeutuessaan ja veteen päästessään Kemilä on omassa elementissään. Merenneitouintikurssien ohjaaja Laura Kemilän lapsuuden aikainen haave toteutui lajin myötä. Pyrstöön pukeutuessaan ja veteen päästessään Kemilä on omassa elementissään. Kuva: Hannele Sivonen

Turvaistuimen käytöstä lipsutaan liian usein

Pienelle lapselle turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimesta vähintään kolmivuotiaaksi.

Liikenneturva ja poliisi tarkastelivat viime viikolla päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa ja turvaistuinten käyttöä. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta turvaistuinratsioissa ilmeni myös erittäin huolestuttavia puutteita. Turvaistuimesta oli luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä. Pienimpien lasten kohdalla korostui se riski, että lapsi oli käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan aivan liian aikaisin.

Näitä seksiaiheisia kysymyksiä suomalaiset kysyvät nimettömästi verkossa

Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen on vastannut suomalaisten seksiin ja seksivälineisiin liittyviin kysymyksiin lähes kymmenen vuoden ajan. Nimettömästi verkossa esitettävät kysymykset madaltavat kynnystä kysyä asiantuntijalta. Kaalimato listasi yleisimmät kysymykset ja vastaukset niihin.

Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25.–31. maaliskuuta. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3 maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch-tapahtumiin.

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?