SPR välittää kulttuurikavereja tilauksesta

Kulttuuriystävä voi lähteä seuraksi vaikka museokäynnille. Kulttuuriystävä voi lähteä seuraksi vaikka museokäynnille. Kuva: Elina Rosenqvist

Kulttuurin kokeminen on monin verroin antoisampaa, kun elämyksen voi jakaa yhdessä toisen ihmisen kanssa. Suomen Punaisen Ristin Turun osaston kulttuuriystävätoiminnasta vastaava Elina Rosenqvist painottaakin toiminnan antavan paljon sekä ystävää pyytävälle että ystävälle itselleen.

– Kulttuuriystävämme ovat tavallisia kulttuurista nauttivia ihmisiä. He toimivat vapaaehtoisina ystävinä toisille, joiden on vaikeaa päästä itsenäisesti kulttuurin pariin. Toiminnan tarkoitus on tehdä kulttuuri tutuksi kaikille. Tärkeää on vastavuoroisuus ja yhdessäolo.

Kulttuuriystävätoiminta alkoi Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 usean järjestön yhteisellä pilotoinnilla. Seuraavana vuonna toiminta vakiintui SPR:n Turun osaston ystävävälityksen alle. Vastaavaa toimintaa on muun muassa Jyväskylässä Kulttuuriluotsit-nimikkeellä.

Ikäihmiset ovat suurin kulttuuriystäväpalvelua käyttävä ryhmä, mutta heidän lisäkseen kuka tahansa itsensä yksinäiseksi tunteva voi pyytää ystävää itselleen. Kulttuuriystävän voi tilata SPR Turun osaston ystävävälityksestä maanantaista perjantaihin kello 10–14.

Tarkoituksena on, että ystävä lähtee yhdessä asiakkaan kanssa esimerkiksi museoon, teatteriin tai konserttiin. Asiakas esittää toiveen halutusta toiminnasta tilatessaan ystävän. Tässä vaiheessa kannattaa myös mainita mahdollisista apuvälineistä sekä perussairauksista, joista ystävän on hyvä tietää etukäteen.

– Ystävävälittäjämme laittaa kulttuuriystäväringillemme viestin saapuneesta pyynnöstä ja nopein vastaaja saa keikan. Asiakas voi toivoa tiettyä ystävää, jonka kanssa on esimerkiksi käynyt kulttuuririennoissa aikaisemminkin, mutta emme voi taata samaa ystävää joka kerta.

Kulttuuriystävän tilaaminen on maksutonta, mutta asiakkaan maksettavaksi jää oma pääsylippu ja mahdolliset yhteiset matkakulut. Punaisen Ristin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Turun taidemuseo, Forum Marinum, Turun Kaupunginteatteri ja Key Ensemble. Näihin sekä muihin yhteistyökohteisiin kulttuuriystävä pääsee ilmaiseksi saattajan ominaisuudessa.

Ystävää voi pyytää myös mukaan erilaisiin ilmaistapahtumiin. Kulttuuriystävä hakee asiakkaan tarvittaessa tämän kotoa ja saattaa takaisin sekä avustaa kohteessa kulkemisessa.

– Myös omaiset voivat ottaa yhteyttä ystävävälitykseen ja tilata läheiselleen kulttuuriystävän tämän suostumuksella.

Yksittäisten asiakkaiden kohtaamisten lisäksi kulttuuriystävätoiminta pitää sisällään Muistojen Matkalaukku -tuokioiden vetämisen ryhmille. Tuokiot sopivat hyvin esimerkiksi palvelutaloihin ja vanhainkoteihin. Vanhan matkalaukun sisältämät museoesineet tuovat tuulahduksen 1940- ja 50-luvuilta ja herättävät ikäihmisissä muistoja lapsuudesta.

Esineitä saa hypistellä ja ihmetellä vapaasti. Kuralan Kylämäestä lainatusta laukusta löytyvät muun muassa keritsemissakset ja villaiset uimapuvut.

– Erityisesti muistisairaille on tärkeää päästä tunnustelemaan konkreettisia esineitä ja luomaan niiden tunnun ja tuoksun kautta siltoja menneisyyteen, sanoo Rosenqvist.

SPR:n ystävävälitys: puh. 046 920 4142.

Tiina Pitkänen

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Kevät etenee varovaista tahtia

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat jo äänessä.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto on käynnistynyt viileässä maaliskuun säässä verkkaisesti. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kuitenkin jo runsaasti, kuten myös Kevätseuranta-viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta.

Lasten musiikkijuhlat huipentuvat Pekkaan ja Suteen

Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämät Lasten musiikkijuhlat jatkuvat vielä tulevan viikonlopun. Lauantaina 23. maaliskuuta kello 15 Turun Linnassa on luvassa Prinsessan uni eli kuinka lohikäärme kukistettiin . Tässä konservatorion ja Turun vanha musiikki ry:n yhteistyössä klassikkosatu Prinsessa Ruususesta palaa juurilleen. Herttuan musikantit ja nuoret soittajat seikkailevat vanhojen sävelaarteiden parissa huikean sirkusesityksen kuvittamana.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?