SPR välittää kulttuurikavereja tilauksesta

Kulttuuriystävä voi lähteä seuraksi vaikka museokäynnille. Kulttuuriystävä voi lähteä seuraksi vaikka museokäynnille. Kuva: Elina Rosenqvist

Kulttuurin kokeminen on monin verroin antoisampaa, kun elämyksen voi jakaa yhdessä toisen ihmisen kanssa. Suomen Punaisen Ristin Turun osaston kulttuuriystävätoiminnasta vastaava Elina Rosenqvist painottaakin toiminnan antavan paljon sekä ystävää pyytävälle että ystävälle itselleen.

– Kulttuuriystävämme ovat tavallisia kulttuurista nauttivia ihmisiä. He toimivat vapaaehtoisina ystävinä toisille, joiden on vaikeaa päästä itsenäisesti kulttuurin pariin. Toiminnan tarkoitus on tehdä kulttuuri tutuksi kaikille. Tärkeää on vastavuoroisuus ja yhdessäolo.

Kulttuuriystävätoiminta alkoi Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 usean järjestön yhteisellä pilotoinnilla. Seuraavana vuonna toiminta vakiintui SPR:n Turun osaston ystävävälityksen alle. Vastaavaa toimintaa on muun muassa Jyväskylässä Kulttuuriluotsit-nimikkeellä.

Ikäihmiset ovat suurin kulttuuriystäväpalvelua käyttävä ryhmä, mutta heidän lisäkseen kuka tahansa itsensä yksinäiseksi tunteva voi pyytää ystävää itselleen. Kulttuuriystävän voi tilata SPR Turun osaston ystävävälityksestä maanantaista perjantaihin kello 10–14.

Tarkoituksena on, että ystävä lähtee yhdessä asiakkaan kanssa esimerkiksi museoon, teatteriin tai konserttiin. Asiakas esittää toiveen halutusta toiminnasta tilatessaan ystävän. Tässä vaiheessa kannattaa myös mainita mahdollisista apuvälineistä sekä perussairauksista, joista ystävän on hyvä tietää etukäteen.

– Ystävävälittäjämme laittaa kulttuuriystäväringillemme viestin saapuneesta pyynnöstä ja nopein vastaaja saa keikan. Asiakas voi toivoa tiettyä ystävää, jonka kanssa on esimerkiksi käynyt kulttuuririennoissa aikaisemminkin, mutta emme voi taata samaa ystävää joka kerta.

Kulttuuriystävän tilaaminen on maksutonta, mutta asiakkaan maksettavaksi jää oma pääsylippu ja mahdolliset yhteiset matkakulut. Punaisen Ristin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Turun taidemuseo, Forum Marinum, Turun Kaupunginteatteri ja Key Ensemble. Näihin sekä muihin yhteistyökohteisiin kulttuuriystävä pääsee ilmaiseksi saattajan ominaisuudessa.

Ystävää voi pyytää myös mukaan erilaisiin ilmaistapahtumiin. Kulttuuriystävä hakee asiakkaan tarvittaessa tämän kotoa ja saattaa takaisin sekä avustaa kohteessa kulkemisessa.

– Myös omaiset voivat ottaa yhteyttä ystävävälitykseen ja tilata läheiselleen kulttuuriystävän tämän suostumuksella.

Yksittäisten asiakkaiden kohtaamisten lisäksi kulttuuriystävätoiminta pitää sisällään Muistojen Matkalaukku -tuokioiden vetämisen ryhmille. Tuokiot sopivat hyvin esimerkiksi palvelutaloihin ja vanhainkoteihin. Vanhan matkalaukun sisältämät museoesineet tuovat tuulahduksen 1940- ja 50-luvuilta ja herättävät ikäihmisissä muistoja lapsuudesta.

Esineitä saa hypistellä ja ihmetellä vapaasti. Kuralan Kylämäestä lainatusta laukusta löytyvät muun muassa keritsemissakset ja villaiset uimapuvut.

– Erityisesti muistisairaille on tärkeää päästä tunnustelemaan konkreettisia esineitä ja luomaan niiden tunnun ja tuoksun kautta siltoja menneisyyteen, sanoo Rosenqvist.

SPR:n ystävävälitys: puh. 046 920 4142.

Tiina Pitkänen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!