Musiikkivideo kasvoi yllättävän suosituksi leffaksi

Aino kuvaa sotavuosien elämää kotirintamalle painottuen. Aino kuvaa sotavuosien elämää kotirintamalle painottuen. Kuva: Mika Kiiskinen

Yksi kotimaisen elokuvamaailman viime aikojen yllättävämpiä menestystarinoita on paimiolaisvoimin ja kengännauhabudjetilla syntynyt Aino. Viime vuonna ensi-iltansa saanut indie-elokuva on kerännyt jo noin 5 000 katsojaa, mikä on poikkeuksellinen lukema, kun huomioidaan, että elokuva on tuotettu ja levitetty ilman Suomen elokuvasäätiön tukea.

Aino sai alkunsa jo vuonna 2017, kun Turn On -bändin Jukka Salmi kaipasi Old Lady -kappaleeseen musiikkivideota ja otti yhteyttä Mika Kiiskiseen.

Kun projekti eteni, syntyi kipinä tehdä muutakin kuin musiikkivideo.

– Aluksi ajateltiin, että tehdään korkeintaan joku muutaman minuutin lyhäri musiikkivideon kylkeen, kun löytyi niin hyvä porukka tekemään ja näyttelemään. Tuottaja Kirsi Helin etsi rekvisiittaa ja siinä olikin aika homma. Kun sitten oli kaikki vanhat kiväärit ja panssarivaunut, ajateltiin, että niitä voisi hyödyntää isompaankin projektiin, Kiiskinen kertoo.

Aino sijoittuu sotavuosiin 1940-luvulle. Sota on elokuvassa läsnä, mutta ennen kaikkea Aino kuvaa kotirintaman elämää.

– Palautteen perusteella olemme osuneet johonkin ihmisiä koskettavaan. Tunnelman ja tunteiden aitoutta todella monet ovat kiitelleet, Kiiskinen kertoo.

Iso osa Ainon käsikirjoituksesta syntyi vain pari päivää ennen kuvausjaksoja. Elokuvan kannalta onnellinen sattuma oli myös Helinin käsiinsä saama omien isovanhempiensa sotavuosien kirjeenvaihto, jota hyödynnettiin elokuvan kerronnassa. Myös Paimion sotaveteraanien julkaisemaa Siellä jossain – Täällä kotona -teosta hyödynnettiin käsikirjoittaessa.

– Tämä on kokonaisuutena ollut todella yhteisöllinen juttu. Meillä ei alussa ollut käytännössä minkäänlaista rahoitusta, mutta paimiolaiset yrittäjät ovat auttaneet meitä valtavasti pakettiauton lainaamisesta alkaen, Kiiskinen kiittelee.

Aiemmin tekijät ovat tehneet muun muassa mainoskuvauksia. Elokuvanteko kiinnosti, mutta Aino joudutti asioita. Ainon tekeminen oli tekijöilleen myös opettavainen projekti.

– Esimerkiksi sen opin, että yllätyksiä tulee joka tapauksessa. Itse olen hieman perfektionistinen luonne, mutta nyt huomasi, että kaikkea ei vaan voi suunnitella. Meilläkin oli tilanteita, missä piti kuvata, vaikka ilma saattoi yhden päivän aikana vaihdella auringonpaisteesta räntäsateeseen, Kiiskinen sanoo.

Vaikka Aino syntyi hieman yllättäen, elokuvan parissa tekijöiden on tarkoitus jatkaa. Tällä hetkellä pöydällä on syntymässä useampikin käsikirjoitus, joita työstetään tosimielellä.

– Ainon kohdalla käsikirjoituksen lihotus kesken projektin onnistui yllättävän helposti, kun meillä oli niin hyvä käsitys, mihin ollaan menossa, mutta en silti ihan samalla tavalla seuraavaa projektia halua tehdä, Kiiskinen toteaa.

Ilkka Lappi

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.