Musiikkivideo kasvoi yllättävän suosituksi leffaksi

Aino kuvaa sotavuosien elämää kotirintamalle painottuen. Aino kuvaa sotavuosien elämää kotirintamalle painottuen. Kuva: Mika Kiiskinen

Yksi kotimaisen elokuvamaailman viime aikojen yllättävämpiä menestystarinoita on paimiolaisvoimin ja kengännauhabudjetilla syntynyt Aino. Viime vuonna ensi-iltansa saanut indie-elokuva on kerännyt jo noin 5 000 katsojaa, mikä on poikkeuksellinen lukema, kun huomioidaan, että elokuva on tuotettu ja levitetty ilman Suomen elokuvasäätiön tukea.

Aino sai alkunsa jo vuonna 2017, kun Turn On -bändin Jukka Salmi kaipasi Old Lady -kappaleeseen musiikkivideota ja otti yhteyttä Mika Kiiskiseen.

Kun projekti eteni, syntyi kipinä tehdä muutakin kuin musiikkivideo.

– Aluksi ajateltiin, että tehdään korkeintaan joku muutaman minuutin lyhäri musiikkivideon kylkeen, kun löytyi niin hyvä porukka tekemään ja näyttelemään. Tuottaja Kirsi Helin etsi rekvisiittaa ja siinä olikin aika homma. Kun sitten oli kaikki vanhat kiväärit ja panssarivaunut, ajateltiin, että niitä voisi hyödyntää isompaankin projektiin, Kiiskinen kertoo.

Aino sijoittuu sotavuosiin 1940-luvulle. Sota on elokuvassa läsnä, mutta ennen kaikkea Aino kuvaa kotirintaman elämää.

– Palautteen perusteella olemme osuneet johonkin ihmisiä koskettavaan. Tunnelman ja tunteiden aitoutta todella monet ovat kiitelleet, Kiiskinen kertoo.

Iso osa Ainon käsikirjoituksesta syntyi vain pari päivää ennen kuvausjaksoja. Elokuvan kannalta onnellinen sattuma oli myös Helinin käsiinsä saama omien isovanhempiensa sotavuosien kirjeenvaihto, jota hyödynnettiin elokuvan kerronnassa. Myös Paimion sotaveteraanien julkaisemaa Siellä jossain – Täällä kotona -teosta hyödynnettiin käsikirjoittaessa.

– Tämä on kokonaisuutena ollut todella yhteisöllinen juttu. Meillä ei alussa ollut käytännössä minkäänlaista rahoitusta, mutta paimiolaiset yrittäjät ovat auttaneet meitä valtavasti pakettiauton lainaamisesta alkaen, Kiiskinen kiittelee.

Aiemmin tekijät ovat tehneet muun muassa mainoskuvauksia. Elokuvanteko kiinnosti, mutta Aino joudutti asioita. Ainon tekeminen oli tekijöilleen myös opettavainen projekti.

– Esimerkiksi sen opin, että yllätyksiä tulee joka tapauksessa. Itse olen hieman perfektionistinen luonne, mutta nyt huomasi, että kaikkea ei vaan voi suunnitella. Meilläkin oli tilanteita, missä piti kuvata, vaikka ilma saattoi yhden päivän aikana vaihdella auringonpaisteesta räntäsateeseen, Kiiskinen sanoo.

Vaikka Aino syntyi hieman yllättäen, elokuvan parissa tekijöiden on tarkoitus jatkaa. Tällä hetkellä pöydällä on syntymässä useampikin käsikirjoitus, joita työstetään tosimielellä.

– Ainon kohdalla käsikirjoituksen lihotus kesken projektin onnistui yllättävän helposti, kun meillä oli niin hyvä käsitys, mihin ollaan menossa, mutta en silti ihan samalla tavalla seuraavaa projektia halua tehdä, Kiiskinen toteaa.

Ilkka Lappi

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!