Eero Raittinen tarvitsee kunnollisen motiivin keikkailulle

Eero Raittinen (keskellä) nauttii itseään nuorempien kanssa soittamisesta. Traveling Jonesin miesten mukaan Raittisen kanssa kannattaa yhteistyötä tehdä jo Suomen musiikkihistoriaan liittyvien ehtymättömien tarinoiden vuoksi. Eero Raittinen (keskellä) nauttii itseään nuorempien kanssa soittamisesta. Traveling Jonesin miesten mukaan Raittisen kanssa kannattaa yhteistyötä tehdä jo Suomen musiikkihistoriaan liittyvien ehtymättömien tarinoiden vuoksi. Kuva: Traveling Jones

Pian 20 vuoden ajan Eero Raittinen on pyhittänyt elämänsä juurimusiikille, jonka pohjalta miehen itsensä mukaan löytyy blues. Käänne tapahtui vuonna 2000, kun Raittinen kyllästyi soittamaan omia hittejään.

– Vuonna 2000 lähdin pois The Boysista. Se oli käännekohta. En halunnut käydä keikoilla, joilla minun oli soitettava ”pakollisia” biisejäni, joita oli kertynyt paljon. Hyppäsin tyhjän päälle. Onneksi Wentus Blues Band tuli avukseni ja sain heidän kanssaan tehdä toisenlaisia keikkoja, Raittinen muistelee.

Sen jälkeen Vanha holvikirkko ja muut iskelmäklassikot ovat olleet pannassa Raittisen keikoilla. Vähitellen myös yleisö on hyväksynyt asian. Raittinen itse sanoo, että juureva ohjelmisto on elinehto keikoilla käymiseen.

– Pitää olla kunnollisia motiiveja lähteä keikalle. Ja nämä ovat kunnollisia motiiveja.

– Tajusin melko varhain 1960-luvulla sen, että tuhannen hengen yleisössä oli korkeintaan sata, jotka olivat kiinnostuneita siitä, mitä me teemme. Nyt meillä on sadan hengen yleisö ja kaikki ovat kiinnostuneita siitä, mitä lavalla tapahtuu, Raittinen kuvailee.

Raittinen on jo 1980-luvulta lähtien tehnyt yhteistyötä itseään nuoremman soittajasukupolven kanssa. Viime vuosina hän on keikkaillut muun muassa Knucklebone Oscarin, lähinnä J. Karjalaisen bändin muusikoista koostuvan Noisy Kinda Menin ja monen muun kanssa. Viime vuodesta lähtien Raittinen on tehnyt keikkoja myös turkulaisen Traveling Jones -kokoonpanon kanssa.

– Olen aina saanut nuoremmilta soittokavereilta valtavan paljon. Heillä ei ole soittamisessa minkäänlaista väsymistä, Raittinen sanoo.

Yhteistyö Raittisen kanssa antaa myös Traveling Jonesille uusia työkaluja pakkiin.

– Eeron kanssa olemme soittaneet sellaista musiikkia, mihin emme aikaisemmin ole koskeneet. Olemme alkaneet soittaa enemmän myös hiljaa. Tulkinnalle ja sävyille on tullut enemmän merkitystä, Traveling Jonesin basisti-laulaja Jakke Aho toteaa.

– Se on myös aika hurjaa, että Eero voi olla perjantaina keikalla tällaisten tyyppien kuin Pekka Gröhn ja Janne Haavisto kanssa ja lauantaina hän tulee soittamaan meidän kanssamme. Siinä tulee itsekin vähän skarpattua, hän jatkaa.

Traveling Jonesin ja Raittisen yhteistyön alkumetreiltä asti genret eivät ole rajoittaneet ohjelmistoa. Keikoilla on soitettu muun muassa Elvistä, The Bandia ja Steely Dania.

– Monet biisit ovat sellaisia, joita en ole aiemmin soittanut, mutta ne ovat seuranneet minua elämässäni. Esimerkiksi Steely Danin Can’t Buy a Thrill -levyn Do It Again. Kuulin sen 1970-luvun alussa ja innostuin kertalaakista. Siinä on mahtava sointukulku ja teksti, Raittinen hehkuttaa.

Traveling Jones feat. Eero Raittinen Apollossa 15. helmikuuta.

Ilkka Lappi

Näitä seksiaiheisia kysymyksiä suomalaiset kysyvät nimettömästi verkossa

Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen on vastannut suomalaisten seksiin ja seksivälineisiin liittyviin kysymyksiin lähes kymmenen vuoden ajan. Nimettömästi verkossa esitettävät kysymykset madaltavat kynnystä kysyä asiantuntijalta. Kaalimato listasi yleisimmät kysymykset ja vastaukset niihin.

Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25.–31. maaliskuuta. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3 maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch-tapahtumiin.

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?