Impparin pulkkamäessä viihtyy koko perhe

Matias Rajalin ja tytär viihtyvät tunteja yhdessä pulkkamäessä. Matias Rajalin ja tytär viihtyvät tunteja yhdessä pulkkamäessä. Kuva: Saana Sjöblom

Impivaaran hiihtomaille on saapunut helmikuisena viikonloppuna runsaasti ihmisiä. Alueen monipuoliset harrastusmahdollisuudet vetävät talvella puoleensa niin pulkkailijoita kuin hiihtäjiä. Monien kymmenien mäenlaskijoiden joukossa on muun muassa Sonja Jaako, joka on tullut pulkkamäkeen viettääkseen aikaa poikansa kanssa. Neljävuotias Aku-poika on saanut joululahjaksi uuden lumikelkan, jonka kanssa kelpaa laskea helposti jopa useamman tunnin verran.

– Asumme lähellä Runosmäessä, joten käymme täällä pulkkamäessä melko usein. Parasta on ulkoilu ja yhdessäolo perheen kanssa, Jaako kuvailee.

Impivaaran hiihtomaan pulkkamäki on Jaakon perheen mieleen, koska paikan päällä voi päättää halutessa myös hiihtää. Aku-poika suosii kuitenkin pulkkailua. Hänen mielestään laskeminen lumikelkalla ja pulkalla on hauskaa sekä yksin että yhdessä vanhemman kanssa.

Pilvinen ja muutaman pakkasasteen vilpoinen sää ei lannista innokkaita ulkoilijoita lainkaan. Sen sijaan mäessä ja ladulla riittää puolenpäivän aikaan paljon ihmisiä. Laskemaan ovat tulleet myös jalkapalloseura Åbo IFK:n 9–10-vuotiaat tytöt vanhempineen. Joukkueen sisätreenit jäivät välistä Impivaaran jalkapallohallissa pidetyn turnauksen takia, joten F-tyttöjoukkue päätti korvata treenit talviriehalla.

Erään joukkuelaisen isän Matias Rajalinin mielestä pulkkamäkeen meneminen on hyvä tapa liikkua ja pitää hauskaa yhdessä joukkueen kanssa. Hänen tyttärensä mielestä mäen laskeminen on todella hauskaa erityisesti yhdistämällä pulkkia kavereiden kanssa ”junaksi”.

Suurin osa pulkkamäkeen saapuneista ovat lapsiperheitä, mutta seurueita on suurempiakin. Eräs isoäiti kertoo olevansa Impivaaran pulkkamäessä ensimmäistä kertaa lastenlastensa mukana. Lisäksi seurueeseen kuuluu muun muassa hänen miehensä ja heidän ystäviään. Iso joukko on tullut pulkkamäkeen Länsikeskuksesta, ja kertovat lasten viihtyvän mäessä todella hyvin.

Ei menekään kauan, kun vasta alas laskeneet lapset ryntäävät juoksujalkaa takaisin mäkeä ylös. Pari tuntia mäessä viihdyttyään seurue kokoontuu paistamaan makkaraa ja juomaan kahvia. He kuvailevat Impivaaran hiihtomaata todella mieluisaksi ulkoilupaikaksi hyvien puitteidensa johdosta.

Lähistöllä olevaan katokseen on kerääntynyt muun muassa vanhempia tarkkailemaan mäessä viliseviä pulkkia, kelkkoja ja liukureita grillauksen ohessa. Myös kioski on avoinna ulkoilijoille, joten tekemistä riittää ja tunnelma on korkealla yhdessä Turun noin kymmenestä laskupaikasta.

Saana Sjöblom

Sonja Jaakon Aku-poika on ottanut pulkkamäkeen joululahjaksi saadun lumikelkan. Sonja Jaakon Aku-poika on ottanut pulkkamäkeen joululahjaksi saadun lumikelkan. Kuva: Saana Sjöblom

Yksiö tuhoutui täysin tulipalossa Varissuolla

Yksiö tuhoutui täysin palossa Krööpilänkadulla Varissuolla torstaina aamuyöllä.

Pieni puuvaja tuhoutui tulipalossa Naantalissa

Pieni puuvaja tuhoutui Naantalissa Rantalantiellä keskiviikkona illalla. Pelastuslaitos sammutti palon, joka ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Orionin voitto supistui

Orion-konsernin liikevaihto oli tammi–kesäkuussa 493 miljoonaa euroa eli yhtä paljon kuin viime vuonna samana ajanjaksona. Liikevoitto oli 107 (140) miljoonaa euroa.

Rehukehitys, ruokintamenetelmät ja parantunut genetiikka pienentäneet kalankasvatuksen ravinnekuormitusta yli 65 prosenttia

Kirjolohen kasvatuksen rehukertoimen (vasen kuva) sekä fosforin ja typen ominaiskuormituksen (oikealla) kehitys Suomen rannikkoalueen kalankasvattamoilla vuosina 1980-2016.

Suomen markkinoille myydään vuosittain noin 47 miljoonaa kiloa kirjolohta ja lohta. Tästä alle neljäsosa, 11 miljoonaa kiloa, on kotimaassa kasvatettua kirjolohta. Ympäristövaikutuksien minimointi on avainasia kestävän kotimaisen ruoantuotannon kehittämisessä. Viime vuosikymmeninä kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään merkittävästi esimerkiksi ruokintamenetelmiä, kalamateriaalia ja rehuja kehittämällä.

Pääkirjoitus: Vastustuksesta huolimatta

Turun kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen, Teknologia Kampus Turun toimistusjohtaja, professori Mika Hannula, Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa ja Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini edustavat yhteistyöverkostoa, jonka työn tuloksena Turun yliopiston DI-koulutus laajenee.

Ei se helppoa ollut. Seitsemän vuoden taistelun jälkeen Turun yliopisto sai havittelemansa lisäykset diplomi-insinöörikoulutukseen. Jatkossa Turun yliopistosta valmistuu diplomi-insinöörejä paitsi biotekniikasta ja tietotekniikasta myös konetekniikasta ja materiaalitekniikasta.

Lähes puolet nuorista aikuisista kokeillut jotain huumetta

Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen aloitusikä altistaa usein päihderiippuvuudelle. Lasten ja nuorten päihteiden käyttöä ehkäisemään uusi hallitus on luvannut luoda Islannin innoittamana ”Suomen mallin”. EHYT ry muistuttaa, ettei Suomen malli saa supistua pelkästään harrastusten tukemiseksi.

Korjaustyö haittaa liikennettä Martinsillalla loppuviikon

Korjaustyö haittaa liikennettä Martinsillalla 18.–22. heinäkuuta. Keskimmäinen ajokaista on suljettu. Työaika on kello 7–15.30. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tukes: Kosmeettisissa valmisteissa sallittuihin aineisiin muutoksia

Uuden EU-asetuksen myötä yli 200 ainetta tai aineryhmää tuli kielletyksi kosmeettisissa valmisteissa. EU- ja ETA-maissa myynnissä oleva kosmetiikka ei saa sisältää näitä kiellettyjä aineita, tai aineiden on täytettävä niiden käytölle asetetut rajoitukset. Kielletyt aineet ovat syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia tai lisääntymiselle vaarallisia, eli CMR-aineita.

Hyviä sydämiä työpajassa

Sydänkortit on suunnitellut Heli Lindroos.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniakeskus etsii kesän työpajoihin käsillä tekijöitä, jotka haluaisivat levittää hyvää ympärilleen. Syyskuussa diakoniatyöntekijät ympäri Turkua ja Kaarinaa tulevat kaduille ja kauppakeskuksiin kertomaan siitä, miten diakonia voi auttaa. Muun muassa näitä tapahtumia varten askarrellaan diakoniakeskuksessa sydänaiheisia kannustuskortteja iltapäivän mittaisissa työpajoissa kesän mittaan.

Urheilu

Inter tarvitsee ihmeen

Inter palasi monen vuoden tauon jälkeen Eurocup-peleihin, mutta taival jää lyhyeksi, jos Filip Valencic ja kummpanit eivät veny ihmeeseen.

Turkulaisten Eurotaival uhkaa loppua jälleen lyhyeen

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.