Pelasta kasvit kuivumiselta

Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Kuva: Jens Gade

Suojaa ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään nyt

Kevättalvella ikivihreitä kasveja uhkaa kuivuminen. Auringonpaiste saa ne haihduttamaan nestettä, vaikka kasvit eivät saa jäätyneestä maasta lisää vettä menetetyn tilalle. Sen vuoksi havukasvit, tuijat, kuuset, katajat, valkokartiokuuset ja muut kasvikunnan ikivihreät kaunokaiset kannattaa peittää auringonsäteiltä.

Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska kertoo, että suojaamiseen on monta erilaista vaihtoehtoa.

– Puutarhakaupoista on saatavilla esimerkiksi varjostusverkkoja ja -kankaita. Myös havut tai säkkikankaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Kasvuharsoa voi käyttää perennamailla ja matalilla kasveilla.

Ovaska kehottaa asettamaan suojan kasvin ympärille tukikeppejä tai kehikkoa apuna käyttäen, jotta kangas ei kosketa oksia. Tarvittaessa kiinnityksessä voi hyödyntää narua tai niittejä.

– Suoja kannattaa aina jättää latvasta auki ilmankulun takaamiseksi. Sellaisia valmishuppuja, joissa ei ole reikää, on suositeltavaa käyttää lyhyemmän aikaa, Ovaska sanoo.

Hän muistuttaa, että muovi ei materiaalina sovi kasvien suojaamiseen. Muovin alla lämpötila nousee liian korkeaksi, jolloin kasvi haihduttaa entistä enemmän vettä.

Kasvien suojat kannattaa poistaa vasta, kun maa on kunnolla sulanut. Ovaska ehdottaa testaamaan asian työntämällä rautakangen maahan – tarpeeksi sulaa on, kun kanki uppoaa maahan helpohkosti.

– Etelämmässä maa on sula yleensä huhtikuun aikana, pohjoisemmassa ehkä vasta toukokuun puolella. Tarkkoja yleistyksiä maan sulamisvauhdista on mahdotonta antaa, sillä se riippuu monista seikoista. Tilanne voi vaihdella jopa pihan sisällä. Pohjoisen puoleiset paikat ovat varjoisempia eli niissä maa sulaa hitaammin.

Loppukeväästä ilmojen lämmetessä maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla sitä lämpimällä vedellä. Tällöin pitää kuitenkin olla varma siitä, että luvassa ei ole enää pidempiä pakkasjaksoja. Muuten seisomaan jäänyt vesi saattaa jäätyä. Erityisen helposti jäätyvälle savimaalle kastelua ei kannata kokeilla.

– Suositeltavaa on antaa luonnon hoitaa sulatustyö aina omaan tahtiinsa, asiantuntija sanoo ja huomauttaa, että puutarhurin ykkössääntö on olla kiirehtimättä.

Ovaska arvelee, että ikivihreiden kasvien suojaus ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Kotipihan kasvit ostetaan yleensä ulkonäön perusteella, jolloin kasvupaikkaan ja hoitoon liittyvät asiat saattavat jäädä toissijaiseksi.

– Kannattaakin ostaa kasvit paikasta, jossa on tarjolla asiantuntevaa neuvontaa.

Osa kasveista, kuten pikkutalvio ja alppiruusu, tarvitsee suojaa vain muutamana ensimmäisenä vuonna. Myös nuori tuija- tai kuusiaita on tarpeen suojata kokonaan, mutta viiden vuoden jälkeen se alkaa olla niin korkea, että suojaaminen käy liian työlääksi ja aiheuttaa esteettistä haittaa.

Linnea Lahtinen

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.