Pelasta kasvit kuivumiselta

Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Herkimmät kasvit saattavat tarvita suojaa kevään kirkasta aurinkoa vastaan. Kuva: Jens Gade

Suojaa ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään nyt

Kevättalvella ikivihreitä kasveja uhkaa kuivuminen. Auringonpaiste saa ne haihduttamaan nestettä, vaikka kasvit eivät saa jäätyneestä maasta lisää vettä menetetyn tilalle. Sen vuoksi havukasvit, tuijat, kuuset, katajat, valkokartiokuuset ja muut kasvikunnan ikivihreät kaunokaiset kannattaa peittää auringonsäteiltä.

Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska kertoo, että suojaamiseen on monta erilaista vaihtoehtoa.

– Puutarhakaupoista on saatavilla esimerkiksi varjostusverkkoja ja -kankaita. Myös havut tai säkkikankaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Kasvuharsoa voi käyttää perennamailla ja matalilla kasveilla.

Ovaska kehottaa asettamaan suojan kasvin ympärille tukikeppejä tai kehikkoa apuna käyttäen, jotta kangas ei kosketa oksia. Tarvittaessa kiinnityksessä voi hyödyntää narua tai niittejä.

– Suoja kannattaa aina jättää latvasta auki ilmankulun takaamiseksi. Sellaisia valmishuppuja, joissa ei ole reikää, on suositeltavaa käyttää lyhyemmän aikaa, Ovaska sanoo.

Hän muistuttaa, että muovi ei materiaalina sovi kasvien suojaamiseen. Muovin alla lämpötila nousee liian korkeaksi, jolloin kasvi haihduttaa entistä enemmän vettä.

Kasvien suojat kannattaa poistaa vasta, kun maa on kunnolla sulanut. Ovaska ehdottaa testaamaan asian työntämällä rautakangen maahan – tarpeeksi sulaa on, kun kanki uppoaa maahan helpohkosti.

– Etelämmässä maa on sula yleensä huhtikuun aikana, pohjoisemmassa ehkä vasta toukokuun puolella. Tarkkoja yleistyksiä maan sulamisvauhdista on mahdotonta antaa, sillä se riippuu monista seikoista. Tilanne voi vaihdella jopa pihan sisällä. Pohjoisen puoleiset paikat ovat varjoisempia eli niissä maa sulaa hitaammin.

Loppukeväästä ilmojen lämmetessä maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla sitä lämpimällä vedellä. Tällöin pitää kuitenkin olla varma siitä, että luvassa ei ole enää pidempiä pakkasjaksoja. Muuten seisomaan jäänyt vesi saattaa jäätyä. Erityisen helposti jäätyvälle savimaalle kastelua ei kannata kokeilla.

– Suositeltavaa on antaa luonnon hoitaa sulatustyö aina omaan tahtiinsa, asiantuntija sanoo ja huomauttaa, että puutarhurin ykkössääntö on olla kiirehtimättä.

Ovaska arvelee, että ikivihreiden kasvien suojaus ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Kotipihan kasvit ostetaan yleensä ulkonäön perusteella, jolloin kasvupaikkaan ja hoitoon liittyvät asiat saattavat jäädä toissijaiseksi.

– Kannattaakin ostaa kasvit paikasta, jossa on tarjolla asiantuntevaa neuvontaa.

Osa kasveista, kuten pikkutalvio ja alppiruusu, tarvitsee suojaa vain muutamana ensimmäisenä vuonna. Myös nuori tuija- tai kuusiaita on tarpeen suojata kokonaan, mutta viiden vuoden jälkeen se alkaa olla niin korkea, että suojaaminen käy liian työlääksi ja aiheuttaa esteettistä haittaa.

Linnea Lahtinen

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.