Joka kelin grillihymy – koeajossa Hyundai Tucson 1,6 T-GDI 4WD

Hyundai Tucson antaa leveän hymyn ja tuhdisti maastokelpoisuutta. Hyundai Tucson antaa leveän hymyn ja tuhdisti maastokelpoisuutta. Kuva: Teemu P. Peltola

On suoranainen onnenpotku, että Hyundai Tucsonin koeajo osuu päivään, jolloin pääväylät uivat paksussa loskassa ja sivutiet ovat liukkaita, märkiä ja kuoppaisia luistinratoja. Osuvampaa keliä täysnelivetoisen maasturin ajamiseen ei kaupunkiolosuhteissa voi toivoa. Enimmäkseen ulkoisesti uudistunut Tucson toivottaa kuskin tervetulleeksi tutulla etusäleikön leveällä irvistyksellään, joka tuo kokonsakin puolesta mieleen amerikkalaiset grillibileet. Ei kovin kaukaa haettu vertaus, malli kun on nimetty Arizonan eteläosissa sijaitsevan tunnetun teknologiakaupungin mukaan.

Jo penkillä sen huomaa. Hyundai Tucsonissa on välitön tunnelma. Pelkistetty ohjaamo näyttää kuin miltä tahansa keskiluokan aasialaisen auton ohjaamolta, ripauksen luksusta tosin tuo messevä, saumattomasti kojelaudassa jököttävä 8-tuumainen monitoiminäyttö.

Alla on malliston bensakoneista tehokkaampi, 177-hevosvoimainen 1,6-litrainen täysneliveto seitsenvaihteisella kaksoiskytkinautomaattivaihteistolla. Maasturit lienevät viimeisiä autoja, joissa perinteinen polttomoottorikone tulee hyrisemään. Tosin Tucsonin lippulaivassa, kaksilitraisessa dieselmallissa, on uutuutena kevythybridi, joka avustaa kiihdytyksissä ja imee jarrutuksista energiaa.

Renkaat kääntyvät aivan aluksi Turun kehätien sijaan liukkaalle pikkutielle, jossa kävellen olisi nurin siinä samassa. Tucson liitää liukkaiden yli kuin ilmatyynyalus, eikä mutkissakaan tule ongelmia. Lumisohjon peittämällä jääkentällä on mahdollisuus kokeilla äkkikäännöksiäkin matalalla nopeudella, ja varsin hyvin Tucson ohjausta olosuhteisiin nähden tottelee. Kun katujen ja yleisten parkkipaikkojen kunnossapito on tätä luokkaa, ei maastokelpoisen ajoneuvon hankkimista kaupunkiajoon kannata enää naureskella.

Muutoin ajotuntuma on hyvinkin henkilöautomainen, joskin nykymitoilla isoksi bensakoneeksi aavistuksen hitaanoloinen.

Hyundain ideologiana on tehdä autoja, joita on vaivaton ja helppo ajaa. Tietynlaista röyhistelevää prameuttakin niissä on vähän keskimääräistä aasialaista autoa enemmän, mutta länsimarkkinoilla se ei haitanne. Tucson näyttää juuri sellaiselta, millainen se on: jyhkeä, väkevä ja pitävä.

Asiakkaita houkutellaan messevällä seitsemän vuoden takuulla, jossa ei ole kilometrirajaa.

Ominaisuudet

• Malli: 1.6 T-GDI 4WD

• Iskutilavuus: 1 591 cm³

• Teho: 177 hv

• Vääntö: 265 Nm

• 0–100 km/h: 9,1 s

• Kulutus/100 km (WLTP): 8,7 l

• CO² (WLTP): 197 g/km

• Hinta: alk. 36 990 €

Teemu P. Peltola

Sisätiloissa on pelkistettyä tyyliä. Sisätiloissa on pelkistettyä tyyliä. Kuva: Teemu P. Peltola
Jäinen sohjokenttä, no problem! Jäinen sohjokenttä, no problem! Kuva: Teemu P. Peltola

Osassa kiukaita tulipalovaara

Suomessa CE-hyväksytyt jatkuvalämmitteiset kiukaat eivät ole kaikki tuoteturvallisia. Teollisuuden määrittelemät testit eivät anna oikeaa kuvaa savukaasujen lämpötiloista käyttötilanteessa. Kiukaan savupiipusta johtuvat liian korkeat lämpötilat saattaa aiheuttaa hormiliitoksen- ja savuhormia ympäröivissä eristeissä tulipalon.

Heikentyvä taloussuhdanne varjostaa suomalaista pankki- ja vakuutussektoria

Taloussuhdanteiden heikentyminen, matalana pysyttelevä korkotaso ja kiristyvä kilpailu lisäävät riskejä Suomen pankkisektorilla. Vaikka pankkisektorin vakavaraisuus on hieman heikentynyt alkuvuonna, se on kuitenkin edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä rasittavat erityisesti matalat korot. Työeläkesektorin vakavaraisuussuhde vahvistui hyvän sijoitustuoton vuoksi.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Pohjaveden pinnat laskevat vielä

Maan etelä ja keskiosissa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana. Paikoitellen Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa pinnat ovat 30–60 senttiä keskiarvoja alempia. Maan pohjoisosissa pinnankorkeudet ovat lähempänä keskimääräistä ja myös keskiarvoja korkeammalla.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.