Kaskis paras ravintola pääkaupungin ulkopuolella

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Kuva: Jori Liimatainen

Helsinkiläinen Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset BasBas ja Olo. Listan tulokset julkistettiin keskiviikkona Helsingissä.

Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama Grön vei toistamiseen nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen. Albertinkadulla toimiva ravintola oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti.

Horeca-alan ammattilaisten äänestyksessä neljä seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas Bistro, kolmas oli OLO ja neljäs vastikään Michelin-tähtikantaan palannut Palace. Viides oli listan yllättäjä, vasta vajaan vuoden toiminut ravintola Inari.

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Kärkikuusikko erottui selvästi edukseen muista. Grönin arvostusta listan kärjessä korostaa se, että jopa joka kolmas äänestykseen osallistuneista alan ammattilaisista sijoitti sen omalla listallaan viiden parhaan ravintolan joukkoon.

50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Pudonneista ja laskijoista on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeena.

– Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys, pohtii Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassikkomaisuutta on annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.

– Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia, Rislakki tähdentää.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista 20 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 30 Helsingistä ja 20 muualta maasta, joista Turussa on seitsemän ja Tampereella viisi. Viime vuonna valtakunnallinen jakautuminen oli käytännössä puolet ja puolet. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on nyt Aanaar Inarista (46:s).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Äänestäjien valinnoissa oli jälleen aika paljon hajontaa, mikä kertoo osaltaan, että hyvää ruokaa valmistetaan eri puolilla maata.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa. Food Camp Finland tunnetaan laadukkaiden ruokakulttuuritapahtumien järjestäjänä sekä ruokaan ja ravintolaliiketoiminnan kehittämiseen liittyvän koulutuksen ja konsultoinnin asiantuntijana.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia. Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat Paras ruoka (kumppanina Arla), Paras tulokas (Kespro), Paras palvelu (Vihannespörssi) ja Paras tunnelma (Sumpli).

Paras palvelu (Vihannespörssi): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras ruoka (Arla): Ravintola Palace, Helsinki

Paras tulokas (Kespro): Inari, Helsinki

Paras työnantaja (Sumpli): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras viinilista: Ravintola Muru, Helsinki

Paras olutvalikoima: Gastropub Tuulensuu, Tampere

Paras ravintolatapahtuma: Taste of Helsinki

Paras klassikkoravintola: Savoy, Helsinki

Paras tunnelma: Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019

1 Grön, Helsinki

2 BasBas, Helsinki

3 Olo, Helsinki

4 Palace, Helsinki

5 Inari, Helsinki

6 Kaskis, Turku

7 Vinkkeli, Helsinki

8 Ora, Helsinki

9 Demo, Helsinki

10 Ask, Helsinki

11 Chapter, Helsinki

12 C, Tampere

13 Nolla, Helsinki

14 Mami, Turku

15 Ravinteli Bertha, Tampere

16 Muru, Helsinki

17 Wino, Helsinki

18 Kajo, Tampere

19 Ravinteli Huber, Tampere

20 Emo, Helsinki

21 Ultima, Helsinki

22 Savoy, Helsinki

23 SicaPelle Wining & Dining, Porvoo

24 BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki

25 Nude, Helsinki

26 Mannos, Helsinki

27 Smör, Turku

28 Yes Yes Yes, Helsinki

29 Kosmos, Helsinki

30 Kuurna, Helsinki

31 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

32 Mikko Utter, Lohja

33 Ragu, Helsinki

34 Farang, Helsinki

35 Kuori, Turku

36 Local Bistro, Joensuu

37 Hella ja Huone, Tampere

38 Karu Izakaya, Turku

39 Paakari, Kangasala

40 Ludu, Turku

41 Pastis, Helsinki

42 Bistro O Mat, Kirkkonummi

43 Carelia, Helsinki

44 Sesonki Gastro Bar, Järvenpää

45 Juuri, Helsinki

46 Aanaar, Inari

47 Ostroferia, Oulu

48 Tintå, Turku

49 Passio Keittiö ja Baari, Helsinki

50 Pastor, Helsinki

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.