Pala Provencea Puistokadulla – Katariina Le Bihanin parhaat matkamuistot kiteytyivät kivijalkaliikkeeksi

Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Kuva: Linnea Lahtinen

Pieni perintö sysäsi liikkeelle tapahtumaketjun, jonka myötä Le Bihanin perheen Ranskan-matkojen ilo, rakkaus ja tunnelma rantautuivat Suomen Turkuun.

Katariina Le Bihanin jerseyläisen miehen ranskalaisen isoäidin pikkuperinnön ansiosta Le Bihanit pääsivät tutustumaan Etelä-Ranskaan. Nyt Provencesta löytyy viisihenkisen perheen kakkoskoti.

– Ranskassa ollessani ihastuin tuoksuihin. Provence on parfyymien, saippuoiden ja huonetuoksujen aluetta. Vuonna 2013 aloitin provencelaisten artesaanivalmistajien tuotteiden myynnin verkkokaupassa, Le Bihan kertoo.

Sitten Turun Puistokadulta löytyikin työhuone. Ohikulkijoiden eksyessä kauppaan kiihtyvään tahtiin yrittäjä sai rohkeutta avata kivijalkaliikkeen Kristiinankadulle. Sieltä La Petite Provence muutti viime marraskuussa takaisin Puistokadun varrelle.

– Tällä hetkellä putiikki palvelee showroom-tyyppisesti vaihtelevin aukioloajoin, kun suurena apuna toiminut vanhin tyttäreni keskittyy pääsykokeisiin lukemiseen.

Liiketoiminta on laajentunut myös pyykkietikan ja -kristallien valmistamiseen. Ennen vastaavia tuotteita tuotiin Ranskasta, mutta pyykkietikan maahantuontitilanteen muututtua yllättäen täytyi keksiä toinen ratkaisu. Se johtikin omaan tuotekehittelyyn ja tuotantoon.

– Siinä oli vain käärittävä hihat. Valmistamme Turussa pyykkituotteita, jotka tuoksutetaan ja pakataan puodin ranskalaisromanttiseen tyyliin.

Kosmetiikan lisäksi Puistokadun pienestä Provencesta löytyy muun muassa keittiöpyyhkeitä, kylpyhuone- ja keittiötavaroita, naulakoita, koristeita ja muita piensisustustuotteita.

Le Bihanin mukaan ranskalaistyyli on hurmannut turkulaisetkin asiakkaat. Joskus joku pysähtyy pohtimaan, uskaltaako hän tykätä esineestä, joka ei ole muotia. Le Bihan toteaa, että suomalaiset taitavat arvottaa sisustuksen elementtejä liiaksi käytännöllisyyden kautta.

Skandinaavinen sisustus on tyyliltään pidättyväistä ja minimalistista. Ranskalainen rönsyilevyys ja vekkulius on sen vastakohta. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteivätkö hillitty esteettisyys ja ilakoiva runsaus sointuisi kauniisti yhteen.

– Haluan tarjota sisustusvaihtoehtoja, jotka eivät ole kytköksissä sääntöihin. Voi olla sekä vapauttavaa että pelottavaa itse valita, mistä pitää ja mistä ei.

Le Bihan toteaa, ettei hän itsekään vielä kymmenen vuotta sitten olisi uskonut sisustavansa tyylillä, joka näin vahvasti poikkeaa suomalaisesta vähäeleisestä linjasta. Lopulta hän uskalsi heittäytyä.

– Minulle ranskalainen tyyli on elämäniloa, iloa naisellisuudesta, arjen arvostamista sekä yksityiskohtien runsaudesta ja tietynlaisesta epärationaalisuudestakin ammentamista.

Linnea Lahtinen

Läpiajo estetty Fleminginkadulla

Linnanfältin ajojärjestelyissä on muutoksia ajalla 26.8-15.9. Kaivutyöt ovat edenneet niin, että läpiajo on estetty Fleminginkadulla. Ajoneuvoliikenne kulkee Fleminginkatu 8:aan sekä Raitiokujaan saakka Amiraalistonkadun kautta. Fleminginkatu 1-7:n liikenne kulkee Linnankadun kautta.

Suurten järvien vedenkorkeudet jatkavat laskua

Sunnuntaille suurimpien sateiden ennustetaan tulevan Pohjois-Pohjanmaalle, mikä voi nostaa hieman jokien vedenkorkeuksia. Alkuviikosta sään ennustetaan poutaantuvan, minkä vuoksi vedenkorkeuksien nousu jää vähäiseksi.

Kortiton kuski törmäsi pakettiauton perään Pöytyällä ja yritti juosta karkuun

Alle 20-vuotias nuorukainen ajoi perjantaina hieman ennen kolmea iltapäivällä kuljettamallaan henkilöautolla pakettiauton perään Pöytyällä Turuntiellä Hevosmäentien risteyksen kohdalla. Tätä ennen kuljettaja oli suurella ylinopeudella ohittanut ainakin yhden ajoneuvon tieosuudella, jolla nopeusrajoitus on 60 km/h.

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.