Arvoastiastojen keräilijät nykyään harvassa

Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Kuva: Marianne Rovio

Antiikkikauppias Antti Elias Kulmala muistelee kuinka 1990-luku oli turkulaisten astiastojen keräilyn kulta-aikaa. Nyt hänen keskustan tuntumassa sijaitsevan antiikkiliikkeensä Wanhan Eliaksen esineet ovat todella monipuoliset, sillä mitään erityisiä keräilybuumeja ei ole, joten kaikkea tarvitaan. Kulmalalla on myös kaksi muuta antiikkiliikettä Turussa.

– Ostajat hakevat nykyään hyvin erilaisia antiikkiesineitä. 90-luvulla esimerkiksi Kupittaan saven astiat menivät heti käsistä. Nyt niitä hakee enää harva täältä. Myös kaikki muut turkulaiset astiastot kävivät hyvin kaupaksi kuten Wäinö Aaltosen suunnittelemat työt. Esimerkiksi hänen Kupittaan savelle suunnittelemansa seinälautanen Keinumorsian on aika haluttua tavaraa. Vielä vuoden 2000 alussa Keinumorsiamen arvo oli 300 euroa, kun nyt siitä ei meinaa saada edes satasta.

Turun kaupungin läheisyyteen perustettiin vuonna 1712 Suomen ensimmäinen savialan tehdas, Kupittaan Kallenkuljun tiiliruukki. Vuonna 1921 tehdas sai monen muodonvaihdoksen jälkeen nimekseen Kupittaan Saviosakeyhtiö. Kupittaan Savi lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 1969. Tuotevalikoimaan kuului tiilien ja laattojen lisäksi keraamisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Kulmala esittelee antiikkiliikkeensä kokoelmista yksiä tunnetuimpia Kupittaan Saven hahmoja eli pyykkäreitä, joissa kaksi henkilöä pesee pyykkiä.

– Pyykkäri-sarjaan kuuluu erilaisia hahmoja. Niiden lisäksi suosittuja hahmoja olivat Matti ja Maija -veistokset, Kulmala kertoo.

Astiastojen keräilyn väheneminen johtuu Kulmalan mukaan suurten ikäluokkien ikääntymisestä.

– Asioita keräsivät enimmäkseen sen sukupolven ihmiset. Niiden myynti hiipui vuodesta 2010 lähtien. Tosin nykyään vielä joillakin Kupittaan saven taiteilijoilla on paljon kysyntää. Esimerkiksi Laila Zinkin suunnittelemat astiat ovat ostettuja ja niiden arvo tunnistetaan. Zink oli yksi Kupittaan saven taitelijoista ja hänen elegantit naiskuvansa ovat hyvin suosittuja. Hänen maalaamansa naishahmot ovat hyvin tyyliteltyjä ja vastasivat suuren yleisön romanttisiin toiveisiin. Zink oli kotoisin Heinolasta, mutta työskenteli Kupittaan savella 1940-luvulta aina vuoteen 1969 asti, tietää Kulmala.

Vaikka nyt nuori sukupolvi ei ole kovin kiinnostunut keräilystä, niin Kulmala näkee myös kasvua nuorempien keräilijöiden parissa.

– Moni alkaa arvostaa vanhaa ja kaunista sekä hyvin tehtyä esineistöä tai huonekaluja niiden tehdasvalmisteisten tuotantojen sijaan. Käsitöille ja esineiden arvokkuudelle aletaan antamaan jälleen arvoa uudestaan. Uskon, että keräilyharrastukset jatkuvat ja antiikkia arvostetaan yhä todella paljon, vaikka ei samaa buumia ole kuin aikaisemmin.

Marianne Rovio

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!