Arvoastiastojen keräilijät nykyään harvassa

Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Kuva: Marianne Rovio

Antiikkikauppias Antti Elias Kulmala muistelee kuinka 1990-luku oli turkulaisten astiastojen keräilyn kulta-aikaa. Nyt hänen keskustan tuntumassa sijaitsevan antiikkiliikkeensä Wanhan Eliaksen esineet ovat todella monipuoliset, sillä mitään erityisiä keräilybuumeja ei ole, joten kaikkea tarvitaan. Kulmalalla on myös kaksi muuta antiikkiliikettä Turussa.

– Ostajat hakevat nykyään hyvin erilaisia antiikkiesineitä. 90-luvulla esimerkiksi Kupittaan saven astiat menivät heti käsistä. Nyt niitä hakee enää harva täältä. Myös kaikki muut turkulaiset astiastot kävivät hyvin kaupaksi kuten Wäinö Aaltosen suunnittelemat työt. Esimerkiksi hänen Kupittaan savelle suunnittelemansa seinälautanen Keinumorsian on aika haluttua tavaraa. Vielä vuoden 2000 alussa Keinumorsiamen arvo oli 300 euroa, kun nyt siitä ei meinaa saada edes satasta.

Turun kaupungin läheisyyteen perustettiin vuonna 1712 Suomen ensimmäinen savialan tehdas, Kupittaan Kallenkuljun tiiliruukki. Vuonna 1921 tehdas sai monen muodonvaihdoksen jälkeen nimekseen Kupittaan Saviosakeyhtiö. Kupittaan Savi lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 1969. Tuotevalikoimaan kuului tiilien ja laattojen lisäksi keraamisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Kulmala esittelee antiikkiliikkeensä kokoelmista yksiä tunnetuimpia Kupittaan Saven hahmoja eli pyykkäreitä, joissa kaksi henkilöä pesee pyykkiä.

– Pyykkäri-sarjaan kuuluu erilaisia hahmoja. Niiden lisäksi suosittuja hahmoja olivat Matti ja Maija -veistokset, Kulmala kertoo.

Astiastojen keräilyn väheneminen johtuu Kulmalan mukaan suurten ikäluokkien ikääntymisestä.

– Asioita keräsivät enimmäkseen sen sukupolven ihmiset. Niiden myynti hiipui vuodesta 2010 lähtien. Tosin nykyään vielä joillakin Kupittaan saven taiteilijoilla on paljon kysyntää. Esimerkiksi Laila Zinkin suunnittelemat astiat ovat ostettuja ja niiden arvo tunnistetaan. Zink oli yksi Kupittaan saven taitelijoista ja hänen elegantit naiskuvansa ovat hyvin suosittuja. Hänen maalaamansa naishahmot ovat hyvin tyyliteltyjä ja vastasivat suuren yleisön romanttisiin toiveisiin. Zink oli kotoisin Heinolasta, mutta työskenteli Kupittaan savella 1940-luvulta aina vuoteen 1969 asti, tietää Kulmala.

Vaikka nyt nuori sukupolvi ei ole kovin kiinnostunut keräilystä, niin Kulmala näkee myös kasvua nuorempien keräilijöiden parissa.

– Moni alkaa arvostaa vanhaa ja kaunista sekä hyvin tehtyä esineistöä tai huonekaluja niiden tehdasvalmisteisten tuotantojen sijaan. Käsitöille ja esineiden arvokkuudelle aletaan antamaan jälleen arvoa uudestaan. Uskon, että keräilyharrastukset jatkuvat ja antiikkia arvostetaan yhä todella paljon, vaikka ei samaa buumia ole kuin aikaisemmin.

Marianne Rovio

Suomalaiset menettäneet lähes viisi miljoonaa euroa ulkomaisista numeroista soittaneille sijoitushuijareille

Poliisille on tehty Suomessa jo yli sata rikosilmoitusta ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa suomalaisilta on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa.

Turun Vesihuolto Oy:n tulos tuloutetaan osinkona Turun kaupungille

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Turun Seudun Vesihuolto Oy:n toiminnallisten tuottojen tulouttamista kokouksessaan. Jaosto päätti, että yhtiön tilikauden tulos 2,5 miljoonaa euroa jaetaan kokonaisuudessaan yhtiön omistajalle Turun kaupungille osinkona.

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintiellä

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintie 10:n kohdalta Iso-Heikkilässä Nuutintien suuntaan 25.–29. maaliskuuta. Varsinainen työ alkaa 26. maaliskuuta kello 7.

Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta halutaan kehittää

Työterveyslaitos kartoitti, millaisia kuntoutusmuotoja työikäisille on toiminnallisiin häiriöihin ja miten eri kuntoutusmuodot soveltuvat Kelan järjestämään kuntoutukseen. Toiminnalliset häiriöt ovat työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua haittaavia oireita, joita perinteiset sairaustilat eivät selitä. Niistä seuraa yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä hyvinvointi- ja tuottavuusmenetyksiä.

Suomeen muuttavien ja ulkomaille lähtevien oikeudet saada etuuksia muuttuvat

Huhtikuun alussa voimaan tuleva laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Lainmuutokset koskevat myös ulkomailta Suomeen muuttavia.

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkatu 13:n kohdalta 26.–29. maaliskuuta. Nostotyöt tapahtuvat yöaikaan kello 21.30–5.30.

Rahankeräyslaki uudistuu, keräysten järjestäminen jatkossa helpompaa

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät 50 vuotta

Paraisten kirkon urut täyttävät 50 vuotta.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Soittimen on valmistanut tanskalainen rakentamo Th.Frobenius vuonna 1969, ja se edustaa monin tavoin aikakautensa ja neobarokin parhaimmistoa. Keskisuuressa soittimessa on kolme sormiota ja yhteensä 33 äänikertaa. Soinniltaan se on onnistuneen moni-ilmeinen ja taipuu monen eri aikakauden ja tyylisuunnan urkumusiikin esittämiseen.

Huumeita käyttävillä uusia hiv-tartuntoja

Reilun puolen vuoden aikana on pääkaupunkiseudulla todettu neljä Suomessa saatua hiv-tartuntaa pistämällä huumeita käyttävillä nuorilla aikuisilla. Tämä on poikkeuksellista, koska tätä edeltävinä viitenä vuotena vastaavia tapauksia on todettu yhteensä vain kaksi.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?