Nostalginen Turku: Korvasuojustehtaasta kehittyi maan johtava rintaliivien valmistaja

Figura-Tuote Oy:n täytti 25 vuotta vuonna 1966. Keskuskauppakamarin myöntävät ansiomerkit sai yhtiön yhdeksän työntekijää. Kuvassa vasemmalta mallisuunnittelija Mirja Hoffrén, varastonhoitaja Ebba Saimaa, pääkirjanpitäjä Sirkka annos, ompelija Raakel Tamminen, malliompelija Helvi Friberg, ompelija Irja Lustig, ompelija Eeva Laaksonen ja kauppaneuvos Yrjö Rekola. Figura-Tuote Oy:n täytti 25 vuotta vuonna 1966. Keskuskauppakamarin myöntävät ansiomerkit sai yhtiön yhdeksän työntekijää. Kuvassa vasemmalta mallisuunnittelija Mirja Hoffrén, varastonhoitaja Ebba Saimaa, pääkirjanpitäjä Sirkka annos, ompelija Raakel Tamminen, malliompelija Helvi Friberg, ompelija Irja Lustig, ompelija Eeva Laaksonen ja kauppaneuvos Yrjö Rekola. Kuva: Ts-arkisto

Turkulainen Lyhy Oy toi uusia tuulia naisten sodan jälkeisten vuosien pukeutumiseen. Yritys eli erityisen värikkäitä kehitysvaiheita jatkosodan ajasta 1960-luvun kultavuosiin. Tuotemerkki Figurasta tuli todellinen menestystarina. Figuran tarina sai alkunsa kuitenkin korvasuojuksista välirauhan aikaan vuonna 1941.

Turkulainen kauppaneuvos Yrjö Rekola perusti Lyhy Oy:n huhtikuussa, mutta korvasuojusten valmistus pääsi käyntiin Humalistonkadulla vasta helmikuussa 1942. Viivästyksen syynä oli sota-aika, joka hankaloitti koneiden ja raaka-aineiden hankintaa. Vuonna 1944 tuotevalikoima laajeni hihalappuihin, surunappeihin ja sukansuojuksiin.

Tuotanto siirtyi samalla suurempiin tiloihin Itäharjulle. Yhtiö teki 1940-luvun lopulla kaikenlaisia tuotekokeiluja yöpuvuista talousnastoihin.

Vuonna 1950-luvulla yritys iski sitten kultasuoneen. Yritys sai vähän kuin sattumalta erän joustavampaa kangasta ja kauppaneuvoksen vaimo Aune Rekola kokeili omilla kaavoillaan rintaliivien valmistusta. Siitä seurasi sarjatuotanto ja yritys joutui hakemaan jälleen laajemmat tuotantotilat.

Tehtaankadun tehdas palkkasi ulkopuolista suunnitteluapua ja vuonna 1953 yrityksen tuotannosta jo puolet oli rintaliivejä. Tuotemerkki Figura syntyi samana vuonna. Vuosikymmenen loppua kohden rintaliivit olivat jo 90 prosenttia yrityksen tuotannosta.

Vuonna 1958 yritys muutti Vähä-Heikkilään ja seuraavana vuonna yrityksen nimi muuttui Figura-Tuote Oy:ksi. Figurasta tuli nopeasti nouseva brändi ja sen eteen tehtiin myös töitä. Yhtiö panosti mainontaan, markkinointiin ja myyntiverkostoon todella isolla volyymilla. TV-mainonta tuli kuvaan vuonna 1964. Tuotteistus rakennettiin ajan henkeen sopivalla ja täysin kotimaisella laatutuotteella.

Aidot ja originellit Figurat tunnisti liiviin ommellusta tuotemerkistä. Figuran myyntikoneiston Fiat-merkkiset pakettiautot tulivat tunnetuiksi ympäri Suomen. 1960-luvun lopulla Figura pesi markkinaosuudellaan kilpailijansa.

Figura-Tuote Oy jatkoi perheyhtiönä myös koko 1970-luvun, mutta vuonna 1982 tuotemerkki myytiin Tefle Oy:lle. Kauppaneuvos Rekolan tytär, Marja-Riitta Lahti, hankki miehensä kanssa kuitenkin Figura-tuotenimen takaisin uuden Diamina Oy -nimisen yhtiön nimiin. Sittemmin tuotanto laajeni Turun lisäksi myös Viron puolelle. Vuonna 2007 sen ajan Figura-yhtiöt siirtyivät ruotsalaisomistukseen, mutta koko tuotanto päättyi vuonna 2010.

Heikki Möttönen

Turun kaupunki: Liikuntapalveluille luodaan yhteiset pelisäännöt

Turun liikuntapalvelujen henkilöstön hyvinvointikartoituksen tuloksia on torstaina käsitelty liikuntapalvelujen henkilöstötilaisuudessa. Pohjana käsittelylle olivat Kunta10-kyselyn tulokset sekä näiden tulosten pohjalta tehty tarkennettu kysely liikuntapalvelujen henkilökunnalle. Kyselyn ja niiden läpikäynnin pohjalta Liikuntapalvelukeskukselle tunnistetaan kehittämiskohteet ja luodaan työyhteisön pelisäännöt.

Turun museokeskus kisaa vuoden museoviestintäteosta

Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018 .

Turun Yliopistosäätiölle lahjoitus, Leo Takalon rahastolla tuetaan tähtitieteen tutkimusta

Leo Takalo.

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen yliopistotutkijan, tähtitieteen dosentti Leo Takalon omaiset ovat lahjoittaneet edesmenneen tutkijan toiveita kunnioittaen tämän jäämistön Turun Yliopistosäätiölle. Noin 100 000 euroa käsittävällä lahjoituksella tuetaan Turun yliopistossa tehtävää tähtitieteen tutkimusta.

Kevät etenee varovaista tahtia

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat jo äänessä.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto on käynnistynyt viileässä maaliskuun säässä verkkaisesti. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt kuitenkin jo runsaasti, kuten myös Kevätseuranta-viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta.

Lasten musiikkijuhlat huipentuvat Pekkaan ja Suteen

Turun konservatorion ja Turun filharmonisen orkesterin järjestämät Lasten musiikkijuhlat jatkuvat vielä tulevan viikonlopun. Lauantaina 23. maaliskuuta kello 15 Turun Linnassa on luvassa Prinsessan uni eli kuinka lohikäärme kukistettiin . Tässä konservatorion ja Turun vanha musiikki ry:n yhteistyössä klassikkosatu Prinsessa Ruususesta palaa juurilleen. Herttuan musikantit ja nuoret soittajat seikkailevat vanhojen sävelaarteiden parissa huikean sirkusesityksen kuvittamana.

Lähestymiskiellon sähköinen valvonta sopisi vain tiettyihin tilanteisiin

Oikeusministeriössä on valmistunut muistio, jossa arvioidaan lähestymiskiellon sähköisen valvonnan tarvetta ja edellytyksiä käyttöönotolle. Lisäksi on arvioitu muita vaihtoehtoja lähestymiskiellon valvonnan tehostamiseksi.

Ahvenanmaalta löytyi 5 000 vuotta vanha ohranjyvä

Tutkijat selvittivät tuhansia vuosia vanhojen ohranjyvien iän radiohiiliajoituksen avulla.

Uudet löydöt paljastavat, että metsästäjä-keräilijät omaksuivat maanviljelyn Ahvenmaalla ja Itä-Ruotsissa jo 5 000 vuotta sitten.

Järvien jäät heikkenevät ja jokien jäät lähtevät Etelä- ja Länsi-Suomessa

Etelä- ja Länsi-Suomen järvillä aurinko on alkanut heikentää jään rakennetta, ja jää voi olla petollisen heikkoa. Jään kokonaispaksuus on näillä alueilla vielä 30–45 senttiä, mutta se ei kuvaa jään kantavuutta, koska suuri osa jääkerroksesta on selvästi teräsjäätä hauraampaa ja heikompaa. Monelta joelta jäät ovat jo lähteneet erityisesti etelä- ja lounaisrannikolla.

Tyhmää ihannoida typeryyttä

Kirjoittaja kritisoi autoja, joissa on kaksi pakoputkea, vaikka kaikki ovat hyvin tietoisia päästörajoituksista ja niiden tärkeydestä.

Vaikuttavimmat teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat isojen toimijoiden asia, mutta kuten usein on todettu, jokainen ihminen voi omalta osaltaan toimia nykyistä järkevämmin. Tämähän ei ollenkaan tarkoita, että pitää luopua jostain välttämättömästä ja tarpeellisesta, sen sijaan nykyinen kulutushysteria ja sen seurauksena tapahtuva toiminta ovat asioita, joista voidaan huomattavasti tinkiä.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?