Opetusravintola Aninkaisessa aterioidaan Tynellin valaisinten alla

Salivastava Maaret Järvinen ohjeistaa kokkiopiskelija Niko Vuorta. Salivastava Maaret Järvinen ohjeistaa kokkiopiskelija Niko Vuorta. Kuva: Heikki Möttönen

Arkkitehti Risto-Veikko Luukkosen suunnittelema Turun ammattioppilaitos sekä vieressä komeileva konserttitalo edustavat kokonaisuutena sotavuosien jälkeistä uudisrakentamista 1950-luvulta. Turun ammatti-instituutin opetusravintola, Ravintola Aninkainen, avattiin vuonna 1951 ja se on miljööltään aivan ainutlaatuinen paikka.

Ravintola Aninkaisen sisustus saatiin aikanaan lahjaksi Turun ystävyyskaupunki Göteborgilta. Herra nimeltä Sven Larsson lahjoitti turkulaisille muun muassa 57 karmituolia sekä 16 erilaista pöytää, jotka ovat ruotsalaista 50-luvun alun desingia. Luukkosen suunnittelema mahonkinen paneeli on kuitenkin se näyttävin sisustuselementti. Pelkistetty kokonaisuus täydentyy Paavo Tynellin upeilla valaisimilla. Taidetakoja Tynell on tänä päivänä suoranainen kulttimuotoilija, jonka alkuperäisten valaisimien hinnat ovat pilvissä.

Ammattioppilaitos sai rakennusvaiheessa muutakin kalustoa ja laitteita lahjoituksena Göteborgista. Oli todellinen kulttuuriteko, että Ravintola Aninkaisen jäljittelemätön interiööri kunnostettiin alkuperäiseen asuunsa vuoden 1990 saneerauksen yhteydessä.

– Tämä on museoviraston suojelukohde. Göteborgin asukkaat kuulemma möivät aikanaan sokeria ja kahvia, että Turkuun saatiin kerättyä rahaa. Tuleehan tästä ympäristöstä paljon myönteistä palautetta ja myös kysymyksiä, salivastaava Maaret Järvinen myöntää.

Ravintola Aninkainen ei ole kuitenkaan mikään sisustusmuseo, vaan erinomainen lounaspaikka. Paikassa yhdistyy monta eri asiaa. Voi ihailla salin yksityiskohtia maittavaa lounasta nauttien. Samalla voi auttaa vielä opiskelijoita valmistumaan, olemalla vaan asiakas.

– Opiskelijat saavat paljon erilaista ja arvokasta kokemusta. Meillä on pitkän linjan asiakkaita vuosikymmenien takaa. He voivat kysellä opiskelijoilta välillä vaikeitakin kysymyksiä ruoasta ja testata vaikka kuinka näppärästi onnistuu käteislaskutus, Järvinen paljastaa.

– Joskus tulee vähän hankaliakin kysymyksiä, mutta se kuuluu tähän. Enemmän viihdyn keittiön puolella, mutta toisaalta salin puolella pääsee juttelemaan myös asiakkaiden kanssa, toisen vuosikurssin kokkiopiskelija Niko Vuori kertoo.

Lounas sisältää alkusalaatin tai -keiton ja pääruoan voi valita itse listalta. Paistettu kuha, pariloitu maksa tai wieninleike alle kympillä kuulostaa aika houkuttelevalta. Jälkiruoan saa vielä päälle muutamalla kolikolla. Salaatin voi noutaa itse, mutta keitto ja pääruoka kannetaan komeasti valmiina annoksina pöytään. Tyylikkäästä tarjoilusta huolehtivat tietysti opiskelijat.

Asiakaspaikkoja on 43. Idyllinen sali alkaa täyttyä joka arkipäivä heti kello 11 jälkeen.

– Siika- ja kuhapäivinä mennään lujaa ja lihaa on joka päivä. Myös jälkiruoat ovat erittäin suosittuja. Meidän pitää ottaa myös opiskelijoiden opinnot huomioon, kun suunnittelemme annoksia, Järvinen muistuttaa.

– Keittiömestari Kaj Karros ohjaa keittiössä ja meidän annoksemme valmistetaan opiskelijoiden toimesta itse alusta loppuun asti, kastikepohjista lähtien, Järvinen vielä painottaa.

Heikki Möttönen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.