Matkailuopas Jouni Elomaa tarjoilee japanilaisille Turun parhaat palat

Matkailuopas Jouni Elomaa esittelee japanilaisille Turkua. Sylissä on on japanese chin -koira Beniamin. Matkailuopas Jouni Elomaa esittelee japanilaisille Turkua. Sylissä on on japanese chin -koira Beniamin. Kuva: Jouni Elomaan arkisto

Matkailuopas Jouni Elomaan kiinnostus Japania kohtaa heräsi jo lapsena, äiti vei pojan mukanaan judoharrastukseen.

– Äitini oli ensimmäisiä naisia Suomessa joka harrasti judoa ja otti minut ja sisarukseni mukaan. Sen kautta kiinnostuin japanilaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta. Ja toin myöhemmin 1980-luvulla mukanani Turkuun ja koko Suomeen japanilaisen teeseremoniakulttuurin.

Kielitaitoinen Elomaa on toiminut jo yli 30 vuotta auktorisoituna matkailuoppaana Turun Matkailuoppaat ry:ssä ja sitä ennen teki samaa kesätöinä.

– Rakastan kotikaupunkiani joten todellakin esittelen sitä mielelläni. Japanilaiset turistit ovat ihanteellisia asiakkaita. He ovat kaikesta kiinnostuneita ja heillä on todella korkea yleissivistys. He ovat todella huomaavaisia ja sydämellisiä ihmisiä. Moni japanilainen tuntee sielujen sukulaisuutta Suomeen, heitä kiinnostaa paljon suomalainen design ja arkkitehtuuri.

Elomaa opiskeli Japanissa yliopiston lehtoriksi, joten Japani on hänelle tuttu maa.

– Opiskelin Tokiossa ja työskentelin myöhemmin Kiotossa opettajana.

Nyt hänen päätyönsä on japanin kielen ja kulttuurin lehtorina Vaasassa. Sivutyönä hän tekee matkailuoppaan töitä Turussa.

Elomaan mukaan japanilaisten ryhmien määrät Turussa ovat vuosien saatossa vähentyneet.

– Suomi ei enää ole niin eksoottinen kohde, kuin 80-luvulla, jolloin oli todellinen buumi. Myöskään kaikki japanilaiset ryhmät eivät poikkea Turussa, vaan ehkä ovat vain Helsingissä pari päivää, jos matkustavat Euroopassa vaikka viikon ajan. Helsinki on kuitenkin se paikka, johon on lyhin matka Japanista lentää Eurooppaan. Aikoinaan olin ainoa, joka opasti japanin kielellä. Nyt meillä on useampia oppaita japanin kielellä, joista osa natiiveja ja haluamme antaa työtä heille mahdollisimman paljon.

Elomaan mukaan japanilaisia kiinnostavat Unescon maailmanperintökohteet kuten Rauma, mutta monet tyytyvät Helsingin Suomenlinnaan. Turkuunkin ryhmiä saapuu vielä.

– Kyllä jonkin verran tulee myös Japanista, mutta turisteja on alkanut tulla Kiinasta ja Koreasta todella paljon. Turku yleisesti ottaen on pidetty kohde, koska täällä on paljon näkemistä. Turussa on paljon historiaa ja japanilaisilla on voimakas historiatietoisuus. Japanilaisissa kouluissa opetetaan Suomenkin historiaa, joten he tietävät paljon jo entuudestaan maamme menneisyydestä. Myös Muumimaailma kiinnostaa heitä.

Elomaa on kiertänyt myös Suomessa japanilaisen kuvausryhmän kanssa, joka oli tekemässä dokumenttia suomalaisista mustikoista.

Marianne Rovio

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!