Pitkäaikaistyöttömille suunnattu Viuhka-projekti elävöittää arkea

Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Kuva: Marianne Rovio

Joukko lenkkeilijöitä on pysähtynyt syömään eväitä pääkirjaston sisäpihalle. Viuhkan viikkoliikuntaohjelmassa oli tällä kertaa opastettu siltakävely, jonka aikana kierrettiin Tuomiokirkkosillalta alajuoksulle.

– Jäin vähän aika sitten eläkkeelle, mutta aloittaessani tässä ryhmässä olin työtön ja juuri muuttanut Turkuun. Tämä ryhmä on ollut minulle todella hyvä, koska täällä voi tutustua uusiin ihmisiin, ja täällä on aina paljon erilaisia aktiviteetteja, kertoo juuri eväänsä syönyt Leena Järvinen.

Järvinen pitää Viuhkaa hyvänä vertaistukena.

– Tämä on juuri sitä mitä tarvitsin omassa elämäntilanteessani, koska täällä käy samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja tapaamme toisiamme. Lisäksi ohjaajamme Riku (Salo) on aivan loistotyyppi, joten tänne on niin helppoa tulla mukaan. Täällä ei ketään syrjitä ja henki on todella suvaitsevainen ja mukava.

Viuhka-projekti on suunnattu pitkään työttöminä olleille 35–65-vuotiaille. Projekti alkoi vuonna 2017, ja se jatkuu vuoden 2019 loppuun. Mukaan mahtuu vielä ja Viuhkan idea perustuu juuri matalan kynnyksen toimintaan. Kaikki toiminta on osallistujille maksutonta. Turun TST ry:n hallinnoimaa Viuhkaa rahoittaa STEA.

– Mukaan voi toki tulla, vaikka ei olisi ollut edes pitkään työttömänä. Itse asiassa monesti parempi pitää itsensä aktiivisena, ettei ajaudu toimettomaksi, jolloin voi olla jo vaikeampaa lähteä mukaan.Tarkoitus on aktivoida ihmisiä osallistumaan sekä kohentaa ja ylläpitää heidän toimintakykyä arjessa, kertoo ryhmän ohjaaja Riku Salo.

Viuhka-projektissa on aktiviteetteja lähes jokaiselle arkipäivälle. Tarjolla on niin kulttuuria, liukuntaa, kädentaitoja kuin ruoan valmistusta ja hyvinvointia sekä erilaista yhteistä ajanviettoa.

– Toiset käyvät mielellään enemmän jossain näyttelyissä kun taas toiset tekevät mielellään käsillään tai osallistuvat ruokakursseille. Jokaiseen tapahtumaan ei siis tarvitse osallistua, mutta toki voi osallistua. Olen ollut itsekin joskus työttömänä, ja tiedän kuinka tärkeää on pitää jonkinlainen viitekehys päivittäisiin rutiineihin yllä, sanoo ryhmän ohjaaja Tamara Partanen, joka on ollut mukana ohjaamassa helmikuusta lähtien.

Projekti pyrkii myös löytämään niitä työttömiä, jotka ovat jääneet koteihinsa, ja kynnys lähteä pois tuntuu korkealta.

– Tämä on matalan kynnyksen toimintaa, jonka on tarkoitus olla helppoa ja mukavaa kaikille ja aikataulut ovat joustavia, ohjaajat muistuttavat.

Salon ja Partasen lisäksi Viuhkasta vastaa projektipäällikkö Marita Skippari. Salo kertoo, että hanketta toteutetaan yhteistyössä muiden yhdistysten ja toimijatahojen kanssa.

Marianne Rovio

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.