Kattoremontissa on monta huomioitavaa asiaa

Marko Pirttilä kehottaa tarkistamaan katon yläpohjan aina talven jäljiltä. Marko Pirttilä kehottaa tarkistamaan katon yläpohjan aina talven jäljiltä. Kuva: Marko Pirttilän arkisto

Kattokeskus Oy:n Varsinais-Suomen yksikkö tekee tänä vuonna arviolta noin 200 kattoremonttia. Jokaista remonttia edeltää huolellinen arviointi siitä, missä kunnossa katto on. Kattokeskuksen kattoasiantuntija Marko Pirttilä huomauttaa, että katon kuntoa arvioitaessa on otettava huomioon muutakin kuin katemateriaalin ulkonäkö. Tärkeimmät havainnot tehdään esimerkiksi aina vesikaton alapuolelta eli yläpohjasta. Pirttilä luettelee kattoremontin tärkeimmiksi kohdiksi aluskatteen, rakenteet, tuulettuvuuden, läpiviennin sekä mahdolliset jiirikohdat.

– Kattoremonttia ennen on tärkeä huomioida, löytyykö aluskatetta ylipäätään ja missä kunnossa se on. Aluskate on koko katon niin sanottu vesilukko, Pirttilä kuvailee.

Yleisimpiä uusittavia aluskatteita ovat pahvit ja erilaiset muoviseokset. Pirttilän mukaan aluskatteet ovat yleisin riskikohta katolla. Huomiota on kiinnitettävä muun muassa siihen, miten tiivistys ja eristys on hoidettu. Rakenteissa vaikuttavat oleellisesti puolestaan mahdolliset veden valumajäljet, erilaiset tummentumat tai mikrobi- ja homekasvustot.

Muita tärkeitä vaiheita kattoremontissa ovat muun muassa tuuletuksen, ilmanlaadun ja mahdollisten lämpövuotojen huomioiminen.

– Katon yläpohjassa kulkeminen ei ole mukavaa eikä mahdollista kaikille, joten arvioinnissa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen ja ottaa maksuton kuntoarvio, Pirttilä suosittelee.

Yritys tekee koko konsernin tasolla vuosittain jopa 1 500–1 800 kattoremonttia. Pirttilän mukaan on haasteellista arvioida, millaisin aikavälein omakotitalon kattoa tulisi huoltaa, sillä jokainen katto on yksilöllinen. Katolla olisi kuitenkin hyvä käydä noin pari kertaa vuodessa.

– Katolla kannattaa käydä keväällä ja syksyllä. Kevätaikaan on hyvä tarkistaa esimerkiksi onko katemateriaali ehjä tai onko yläpohjaan päässyt kosteutta lumien sulaessa, Pirttilä havainnollistaa.

Omakotitalon normaali kattoremontti kestää tavallisesti noin kahdesta kolmeen päivään. Työn aikataulusta sovitaan etukäteen yhdessä asiakkaan kanssa. Kiireisimmät ja akuuteimmat asennukset pyritään toteuttamaan mahdollisimman nopeasti. Sääolosuhteet vaikuttavat remonttiin ratkaisevimmin aloituspäivänä.

– Kokemuksemme ja kalustomme mahdollistaa jokaisen katon suojaamisen säältä työpäivän päätteeksi, joten voimme tehdä remontteja läpi vuoden. Kaatosateella emme ota kuitenkaan riskiä aloittamalla vanhan katon purkua, Pirttilä toteaa.

Saana Sjöblom

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.