Aurinkoagentit suosittelevat voidetta, vettä ja varjoa

Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Kuva: Aleksi Rajamäki

Vaikka kesähelteisiin on vielä aikaa, oikea aika alkaa suojata lapsia auringolta on nyt. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun Aurinkoagentit 2.0-toiminta käynnistyi viime vuonna ja jatkoa on luvassa tämän kevään aikana. Toiminta toteutetaan varsinaissuomalaisissa päiväkodeissa 5-6-vuotiaiden lasten ryhmissä Suomen Syöpäyhdistyksen laatimaan malliin perustuen.

– Jo kevätauringon UV-säteily on vaarallista pienen lapsen iholle. Siksi lapset tulee suojata huolellisesti auringolta heti alkukeväästä alkaen, painottaa Aurinkoagentit-toiminnasta vastaava projektipäällikkö Minna Salakari.

Mitä enemmän ja nuorempana lapsi altistuu vaaralliselle säteilylle, sitä enemmän myös ihovaurioilla on aikaa kehittyä pahimmillaan ihosyöväksi. Ihosyöpä johtuu lähes poikkeuksetta auringon UV-säteilystä ja jopa 95 prosenttia ihosyövistä on mahdollista ehkäistä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Aurinkoagentit-toiminnassa keskeistä on lasten oma toimijuus ja osallistaminen. Aurinkoagentteina toimivat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen asiantuntijat ja Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat tekevät vierailuja päiväkoteihin ja neuvovat lapsia aurinkorasvauksessa sadun, leikin ja toiminnallisen tuokion menetelmin.

– Lapset saavat miettiä esimerkiksi uimarannalle mukaan otettavia varusteita, he kuulevat aurinkosuojauksen tärkeydestä kertovan Hipposten telttaretki -tarinan ja saavat laittaa itselleen aurinkorasvaa opastetusti. Isommat lapset saavat myös auttaa pienempiään rasvauksessa. Toiminta on maksutonta ja tarjoamme aurinkorasvat päiväkodeille.Aurinkoagentit-toiminnan tarkoituksena on lisätä lasten, vanhempien ja päivähoitohenkilökunnan tietoisuutta auringon UV-säteilyn riskeistä. Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen asiantuntijat kouluttavat tänä keväänä päiväkodeissa työskenteleviä lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia lasten aurinkosuojaamisesta, ja ensi vuonna myös perhepäivähoitajat pääsevät koulutukseen. Päivähoitopaikkojen pihoja ei aina ole suojattu riittävästi eikä varjossa oleskelu toisaalta suojaa kaikelta UV-säteilyltä, sillä lapsen iho on altis myös epäsuoralle säteilylle.

Minna Salakari korostaa rutiinien tärkeyttä lasten aurinkosuojaamisessa. Lapsen tottuessa pienestä pitäen suojautumaan auringolta aurinkorasvan ja -lasien sekä kevyiden mutta samalla peittävien vaatteiden ja lierihatun avulla, hänen on helpompi jatkaa tapaa myös myöhemmin.

Lapsille suositellaan allergiatestattuja aurinkovoiteita, joiden suojakerroin on 50. Alle vuoden ikäisen lapset suojataan ensisijaisesti vaatteiden avulla. Salakari suosittelee käyttämään alle 2-vuotiailla lapsilla fysikaalisia aurinkosuojavoiteita, jotka eivät imeydy lapsen ihohuokosiin solutasolle, vaan heijastavat auringon säteet pois iholta. Yli 2-vuotiaille sen sijaan voi jo laittaa kemialliseen suojaan perustuvia rasvoja. Riittää, jos aurinkorasvaa lisää noin 15 minuuttia ennen auringossa oleskelua, ja muistaa suojata myös herkästi palavat ihoalueet kuten kämmenet ja jalkapöydät.

Hellepäivinä lapsille on hyvä pukea uimarannalle päälle UV-suojavaatteet, joiden kankaan kuidut on niin tiheästi ommeltu, etteivät auringon UV-säteet pääse läpäisemään niitä. Salakari muistuttaa myös juomisen tärkeydestä auringolta suojautumisessa.

– Jos lapsen iho pääsee kuitenkin palamaan varotoimista huolimatta, lapsi on syytä ottaa heti pois auringosta ja tarjota hänelle vettä. Myös viilentävää aloe vera -geeliä kannattaa levittää palaneelle alueelle.

Tiina Pitkänen

Kaivutyö haittaa liikennettä Linnankadulla

Kaivutyö haittaa liikennettä Linnankatu 10:n kohdalla sekä Aurakadun ja Linnankadun risteysalueella ensi yönä kello 23 alkaen.

Juuri kortin saanut nuorukainen törmäsi heti vastaantulijaan

Poliisi hälytettiin pääsiäismaanantaina aamulla kymmeneltä Loimaalla Karhulankyläntielle. Äskettäin kortin saanut 18-vuotias nuorukainen ajoi tieosuudella sen verran kovaa ylinopeutta, että kohti Mellilän keskustaa mennessään hän menetti ajoneuvonsa hallinnan ja heittelehti pitkin tietä.

Lyömäsoitinkonsertto Veni, veni, Emmanuel Konserttitalossa

Simone Rubino.

Kansainvälisen Malko-kapellimestarikilpailun voittaja Ryan Bancroft johtaa Turussa torstaina 25. huhtikuuta kello 19 Konserttitalossa. Turun filharmonisen orkesterin konsertissa solistina nähdään kovassa nousussa ja suosiossa oleva italialainen Simone Rubino .

Tsekkaa kesätyöpaikkoja Vimmassa

Vimmassa järjestetään kesätyötapahtuma.

Jos olet kesätyöpaikkaa vailla, niin vielä ehtii sellaisen löytämään. Vimmassa järjestetään alle 30-vuotiaille kesätyötapahtuma 26. huhtikuuta kello 13–15. Ota mukaan CV ja käy katsomassa, löytyykö sinulle vielä kesätyöpaikka täksi kesäksi osoitteessa: Vimma, Aurakatu 16, Turku.

Sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalvelujaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalveluitaan henkilöstölisäyksillä. Hallitus päätti tiistaina, että tietopalveluyksikköön perustetaan tietopalvelujohtajan virka sekä kaksi it-suunnittelijan, yksi projektipäällikön ja yksi biostatistikon toimi. Tällä hetkellä tietopalvelussa työskentelee tietoarkkitehti ja tietokoordinaattori.

Suosittu Poikien puhelin

Väestöliiton Poikien puhelin osoitti jälleen viime vuonna tarpeellisuutensa, sillä siihen soitettiin yli 14 500 kertaa vuoden aikana. Suosituimpia puheenaiheita olivat edellisten vuosien tapaan esimerkiksi seksi ja murrosikä. Poikien Puhelimen kohderyhmä, eli alle 20-vuotiaat pojat ja nuoret miehet, löysivät tiensä entistä paremmin arkipäivisin palvelevaan chattiin sekä Poikien puhelimen Youtube -kanavan kommenttipalstalle.

Tarkempi seuranta ja oireenmukainen hoito voisivat parantaa idiopaattista keuhkofibroosia sairastavien elämänlaatua

Idiopaattista keuhkofibroosia sairastaville potilaille tulisi tehdä säännöllisiä oirekyselyjä, ja heidän tulisi päästä hyvissä ajoin palliatiivisen hoidon piiriin, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt erikoislääkäri Kaisa Rajala.

Suu makeaksi kasviksilla

Ysanne Spevackin nerokas keittokirja Kakkuja kasviksista (Minerva) osoittaa, miten erinomaisesti kasvikset sopivat myös makeaan leivontaan. Ne tarjoavat hienostuneita makuja ja värejä ja ovat täynnä hyviä ravinteita. Kaikkien tuntema porkkanakakku ei suinkaan ole ainoa makea leivonnainen, jonka mehevyyden salaisuus on vihanneksissa.

Nuuskaus lisääntyy, joka kymmenes nuori tupakoi yhä

Röökikroppa vie seikkailulle ihmisen elimistöön. Nuorille suunnattu sivusto näyttää, millaisia haittavaikutuksia tupakan ja nuuskan käytöstä voi seurata nopeastikin ja millaisia sairauksia pitkäaikainen käyttö aiheuttaa. Tupakan käyttö on suurin yksittäinen sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tekijä.

Urheilu

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Åboraakkeli: Sahaako Fifa futiksen oksaa?

Gianni Infantino.

Keskustelu jalkapallon MM-kisojen laajenemisen ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Gianni Infantinosta tuli kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja. On varmaa, että kisat pelataan 48 maan suuruisina megakisoina 2026, mutta italialainen haluaisi laajentaa kisoja jo 2022 valmiiksi ristiriitaisiin Qatarin kisoihin.

Jälkipeli: Kuuluttaja ei voi möläyttää mitä tahansa

TPS:n kotiotteluiden kuulutukset hoitaa nykyään Iku Viitanen (toinen vas.). Otteluiden toimitsijat ovat Turun Erotuomarikerhon jäseniä. Liiga antaa tarkat ohjeet, mitä kuulutetaan eri tilanteissa.

Selostaja- ja kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kuulutti omalla haluamallaan tavallaan. Tyyli oli hioutunut vuosikymmenien aikana ensin Kupittaalla ja myöhemmin Auliksen viimeisten vuosien aikana Artukaisten Turkuhallissa. Turkulaiset tykkäsivät, mutta jääkiekon SM-liigan päättäjät eivät. Auliksen omintakeinen tyyli oli vastoin SM-liigan virallisia määräyksiä.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!