Aurinkoagentit suosittelevat voidetta, vettä ja varjoa

Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Kuva: Aleksi Rajamäki

Vaikka kesähelteisiin on vielä aikaa, oikea aika alkaa suojata lapsia auringolta on nyt. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun Aurinkoagentit 2.0-toiminta käynnistyi viime vuonna ja jatkoa on luvassa tämän kevään aikana. Toiminta toteutetaan varsinaissuomalaisissa päiväkodeissa 5-6-vuotiaiden lasten ryhmissä Suomen Syöpäyhdistyksen laatimaan malliin perustuen.

– Jo kevätauringon UV-säteily on vaarallista pienen lapsen iholle. Siksi lapset tulee suojata huolellisesti auringolta heti alkukeväästä alkaen, painottaa Aurinkoagentit-toiminnasta vastaava projektipäällikkö Minna Salakari.

Mitä enemmän ja nuorempana lapsi altistuu vaaralliselle säteilylle, sitä enemmän myös ihovaurioilla on aikaa kehittyä pahimmillaan ihosyöväksi. Ihosyöpä johtuu lähes poikkeuksetta auringon UV-säteilystä ja jopa 95 prosenttia ihosyövistä on mahdollista ehkäistä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Aurinkoagentit-toiminnassa keskeistä on lasten oma toimijuus ja osallistaminen. Aurinkoagentteina toimivat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen asiantuntijat ja Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat tekevät vierailuja päiväkoteihin ja neuvovat lapsia aurinkorasvauksessa sadun, leikin ja toiminnallisen tuokion menetelmin.

– Lapset saavat miettiä esimerkiksi uimarannalle mukaan otettavia varusteita, he kuulevat aurinkosuojauksen tärkeydestä kertovan Hipposten telttaretki -tarinan ja saavat laittaa itselleen aurinkorasvaa opastetusti. Isommat lapset saavat myös auttaa pienempiään rasvauksessa. Toiminta on maksutonta ja tarjoamme aurinkorasvat päiväkodeille.Aurinkoagentit-toiminnan tarkoituksena on lisätä lasten, vanhempien ja päivähoitohenkilökunnan tietoisuutta auringon UV-säteilyn riskeistä. Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen asiantuntijat kouluttavat tänä keväänä päiväkodeissa työskenteleviä lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia lasten aurinkosuojaamisesta, ja ensi vuonna myös perhepäivähoitajat pääsevät koulutukseen. Päivähoitopaikkojen pihoja ei aina ole suojattu riittävästi eikä varjossa oleskelu toisaalta suojaa kaikelta UV-säteilyltä, sillä lapsen iho on altis myös epäsuoralle säteilylle.

Minna Salakari korostaa rutiinien tärkeyttä lasten aurinkosuojaamisessa. Lapsen tottuessa pienestä pitäen suojautumaan auringolta aurinkorasvan ja -lasien sekä kevyiden mutta samalla peittävien vaatteiden ja lierihatun avulla, hänen on helpompi jatkaa tapaa myös myöhemmin.

Lapsille suositellaan allergiatestattuja aurinkovoiteita, joiden suojakerroin on 50. Alle vuoden ikäisen lapset suojataan ensisijaisesti vaatteiden avulla. Salakari suosittelee käyttämään alle 2-vuotiailla lapsilla fysikaalisia aurinkosuojavoiteita, jotka eivät imeydy lapsen ihohuokosiin solutasolle, vaan heijastavat auringon säteet pois iholta. Yli 2-vuotiaille sen sijaan voi jo laittaa kemialliseen suojaan perustuvia rasvoja. Riittää, jos aurinkorasvaa lisää noin 15 minuuttia ennen auringossa oleskelua, ja muistaa suojata myös herkästi palavat ihoalueet kuten kämmenet ja jalkapöydät.

Hellepäivinä lapsille on hyvä pukea uimarannalle päälle UV-suojavaatteet, joiden kankaan kuidut on niin tiheästi ommeltu, etteivät auringon UV-säteet pääse läpäisemään niitä. Salakari muistuttaa myös juomisen tärkeydestä auringolta suojautumisessa.

– Jos lapsen iho pääsee kuitenkin palamaan varotoimista huolimatta, lapsi on syytä ottaa heti pois auringosta ja tarjota hänelle vettä. Myös viilentävää aloe vera -geeliä kannattaa levittää palaneelle alueelle.

Tiina Pitkänen

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.