Ravintola Shibui on yrittäjäpariskunnan pitkään haudutettu unelma

Karina Pulkkinen halusi avomiehensä Tommi Kallioniemen kanssa luoda Turkuun laadukkaan japanilaisravintolan. Karina Pulkkinen halusi avomiehensä Tommi Kallioniemen kanssa luoda Turkuun laadukkaan japanilaisravintolan. Kuva: Ilkka Lappi

Turku sai helmikuun lopulla katukuvaan uuden ravintolan, kun japanilaisravintola Shibui avasi ovensa Kivikukkarossa. Ravintolan taustalta löytyy yrittäjäpariskunta Tommi Kallioniemi ja Karina Pulkkinen.

Japanilaisen ravintolan perustaminen on ollut Kallioniemelle ja Pulkkiselle pitkäaikainen yhteinen unelma, jonka eteen paiskittiin töitä vuoden verran ennen avaamista.

– Olemme molemmat japanilaisen ruuan ja kulttuurin ystäviä. Näimme, että Turussa olisi tilaa hyvälle japanilaiselle ravintolalle, Pulkkinen kertoo.

Kun unelman toteutus on ollut ajatuksissa viime kuukausina, on se näkynyt myös parin kotona.

– Kyllä yhteiset keskustelunaiheet ovat aika paljon liittyneet aika paljon töihin, mutta ei se ole haitannut.

Ravintolamaailma ei pariskunnalle ole vieras. Pulkkinen on toisen polven ravintolayrittäjä. Kallioniemeltä puolestaan löytyy Chaîne des Rôtisseurs’n eli Paistinkääntäjien veljeskunnan käädyt.

– Olen ollut koko ikäni töissä ravintola-alalla. Myös äitini on ravintola-alan yrittäjä, Pulkkinen sanoo.

Turussa on jo ennestään paljon tarjontaa varsinkin sushiravintoloiden suhteen. Kallioniemi ja Pulkkinen uskovat kuitenkin Shibuin vetovoimaan.

– Turussa on paljon sushipaikkoja, mutta nähdäksemme ne ovat hieman pikaruokamaisia, ruoka käydään syömässä nopeasti tai otetaan mukaan. Meidän ideamme on hieman erilainen. Ero syntyy esimerkiksi menustamme, johon on otettu vaikutteita myös Koreasta, Pulkkinen toteaa.

– Myös juomavalikoimaan on panostettu. Meillä on laaja viinivalikoima sekä japanilaisia juomia, esimeriksi japanilaista viskiä.

Shibui avasi lounaspaikkana, mutta aukioloa on jo nyt laajennettu iltaan ja yöhön. Viikolla ja sunnuntaisin Shibui on auki iltayhdeksään. Perjantaisin ja lauantaisin ovet sulkeutuvat vasta kahdelta yöllä.

– Iltaisin ravintola muuntuu klubimaiseksi. Meille tulee dj, joka soittaa musiikkia. Illallisen jälkeen tänne voi jäädä ottamaan aperitiiveja. Ajattelemme niin, että tämä voi olla ikään kuin välietappi, jossa voi ottaa pari drinkkiä matkalla yökerhoon, Pulkkinen toteaa.

Sisustuksen ja menun lisäksi autenttisuuteen on panostettu myös kokkien osaamisella. Shibuissa työskentelee kaikkiaan neljä japanilaista kokkia sekä yksi japanilainen tarjoilija. Osa henkilökunnasta on tullut Japanista Turkuun varta vasten Shibuita varten.

Työhaastattelut jouduttiin tekemään Skypellä ja käyttämään tulkkia. Pulkkinen uskoo, että vaivannäkö kantaa hedelmää.

– Olen varma, että se kannatti. Kevään aikana meillä on tarkoitus järjestää erikoisiltoja, jolloin kokeillamme on vapaat kädet tehdä monen ruokalajin menuja.

Ilkka Lappi

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.