Ranskatar vähän rajumpana – koeajossa Citroën C5 Aircross PureTech 180 Feel EAT8

Citroën C5 Aircross on kokonaisuutena varsin toimiva paketti. Citroën C5 Aircross on kokonaisuutena varsin toimiva paketti. Kuva: Teemu P. Peltola

Autojen valmistuksessa pätee sama kirjoittamaton sääntö kuin musiikkihittien tekemisessä; vaikka tekijä tietää mitä hittiin tarvitaan ja tekee kaikkensa, ei tulos välttämättä ole hitti. Toisinaan hitiksi taas nousee teos, joka on tekijöidensäkin mielestä enintään sinkun B-puoli. Kolmas tie on yrityksen ja erehdyksen tie – ja sitä Citroën näyttää tallovan katumaasturiosastolla.

Omintakeisia, joskin usein aika toimiviakin ratkaisuja, harrastava perinteinen ranskalaismerkki yritti ensin murtautua vaativaan katumaasturiluokkaan muhkealla C-Crosserilla, jonka taival liukuhihnalla kesti vuodet 2007–12. Viimeisenä valmistusvuonna Suomessa rekisteröitiin vaivaiset 16 yksilöä. C-Crosser oli keulamaskia lukuun ottamatta identtinen kaksonen sisarmallinsa Peugeot 4007:n kanssa.

C-Crosserin korvaajaksi tuli yleisalustana toimivan C4:n Aircross -malli, jota valmistettiin Euroopan markkinoille vuosina 2012–17. Hittiä ei siitäkään Euroopassa tullut; toista sukupolvea valmistetaan enää vain Kiinassa ja kiinalaisille.

Sitikan mallistossa oli edelleen ison perheauton kokoinen aukko, kun C5:n valmistus oli päättynyt. Tätä aukkoa paikkaamaan on tehty tänä keväänä Suomessa ensiesitelty C5 Aircross, joka on ensituntumansa osalta edeltäjistään kaikkein lähimpänä hittiä.

C5 Aircross on korkeaprofiilinen ja tyylikäs SUV, jonka suorituskyky on nostettu edeltäjiään korkeammalle. Citroën on suunnitellut yleensä autojaan mukavuus tehokkuuden edellä, eikä tästä perusajatuksesta ole ainakaan kokonaan luovuttu. Autoon on helppo mennä ja hieman nojatuolimaiset penkit mahdollistavat hyvän asennon. Takapenkille mahtuu hyvin kolme nuorta tai pienikokoista aikuista, mutta keskimittaisella suomalaismiehellä voi jo tulla pääntilan kanssa ongelmia.

Etenkin pehmeisiin jousitusratkaisuihin erikoistunut autonvalmistaja on varustanut uuden Aircrossin hydraulisilla pohjaanlyöntityynyillä ryyditetyillä iskunvaimentimilla, jotka takaavat sen, etteivät suomalaisille sivuteille rospuuton aikana kohonneet nimismiehenkiharat juuri tunnu ohjaamossa. Myös äänenvaimennus on huippuluokkaa, joten ajon aikana vallitsee miellyttävän tyyni ja raukea tunnelma.

Koeajettu 180-hevosvoimainen malli on myös aikamoinen menijä. Täysin elektroninen mittari kertoo sadan kilometrin tuntinopeudesta reilussa kahdeksassa sekunnissa.

Ehkä suurin yllätys on ajotuntuma, joka ei ole huolettoman boheemi, vaan terävästi reagoiva ja ärhäkkä. Toisin sanoen: ajetaan kuin saksalaista. Valmistajan mukaan huippunopeus on liki 220 kilometriä tunnissa, joten Aircrossia voisikin huoletta ulkoiluttaa Saksan Autobahnilla samalla kaistalla isojen baijerilaisten kanssa.

C5 Aircrossia saa vain aluksi vain bensiini- tai diesel-koneella, mutta myöhemmin joukkoon on vielä tulossa hybridimalli. Edullisin manuaalivaihteinen malli maksaa reilut 25 000 euroa, joten voidaan puhua kokoluokassaan edullisesta autosta.

Ominaisuudet

• Malli: PureTech 180 EAT8

• Iskutilavuus (cm³): 1 598

• Tehot: 181 hv

• Vääntö: 250 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 8,2 s

• Huiput: 219 km/h

• Kulutus/100 km (WLTP-yhd.): 7,5 l

• CO2 (WLTP): 170 g/km

• Hinta: alk. 32 400 €

Teemu P. Peltola

Hillitty ohjaamo jättää tilaa maisemien ihailulle. Hillitty ohjaamo jättää tilaa maisemien ihailulle. Kuva: Teemu P. Peltola

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!