Ranskatar vähän rajumpana – koeajossa Citroën C5 Aircross PureTech 180 Feel EAT8

Citroën C5 Aircross on kokonaisuutena varsin toimiva paketti. Citroën C5 Aircross on kokonaisuutena varsin toimiva paketti. Kuva: Teemu P. Peltola

Autojen valmistuksessa pätee sama kirjoittamaton sääntö kuin musiikkihittien tekemisessä; vaikka tekijä tietää mitä hittiin tarvitaan ja tekee kaikkensa, ei tulos välttämättä ole hitti. Toisinaan hitiksi taas nousee teos, joka on tekijöidensäkin mielestä enintään sinkun B-puoli. Kolmas tie on yrityksen ja erehdyksen tie – ja sitä Citroën näyttää tallovan katumaasturiosastolla.

Omintakeisia, joskin usein aika toimiviakin ratkaisuja, harrastava perinteinen ranskalaismerkki yritti ensin murtautua vaativaan katumaasturiluokkaan muhkealla C-Crosserilla, jonka taival liukuhihnalla kesti vuodet 2007–12. Viimeisenä valmistusvuonna Suomessa rekisteröitiin vaivaiset 16 yksilöä. C-Crosser oli keulamaskia lukuun ottamatta identtinen kaksonen sisarmallinsa Peugeot 4007:n kanssa.

C-Crosserin korvaajaksi tuli yleisalustana toimivan C4:n Aircross -malli, jota valmistettiin Euroopan markkinoille vuosina 2012–17. Hittiä ei siitäkään Euroopassa tullut; toista sukupolvea valmistetaan enää vain Kiinassa ja kiinalaisille.

Sitikan mallistossa oli edelleen ison perheauton kokoinen aukko, kun C5:n valmistus oli päättynyt. Tätä aukkoa paikkaamaan on tehty tänä keväänä Suomessa ensiesitelty C5 Aircross, joka on ensituntumansa osalta edeltäjistään kaikkein lähimpänä hittiä.

C5 Aircross on korkeaprofiilinen ja tyylikäs SUV, jonka suorituskyky on nostettu edeltäjiään korkeammalle. Citroën on suunnitellut yleensä autojaan mukavuus tehokkuuden edellä, eikä tästä perusajatuksesta ole ainakaan kokonaan luovuttu. Autoon on helppo mennä ja hieman nojatuolimaiset penkit mahdollistavat hyvän asennon. Takapenkille mahtuu hyvin kolme nuorta tai pienikokoista aikuista, mutta keskimittaisella suomalaismiehellä voi jo tulla pääntilan kanssa ongelmia.

Etenkin pehmeisiin jousitusratkaisuihin erikoistunut autonvalmistaja on varustanut uuden Aircrossin hydraulisilla pohjaanlyöntityynyillä ryyditetyillä iskunvaimentimilla, jotka takaavat sen, etteivät suomalaisille sivuteille rospuuton aikana kohonneet nimismiehenkiharat juuri tunnu ohjaamossa. Myös äänenvaimennus on huippuluokkaa, joten ajon aikana vallitsee miellyttävän tyyni ja raukea tunnelma.

Koeajettu 180-hevosvoimainen malli on myös aikamoinen menijä. Täysin elektroninen mittari kertoo sadan kilometrin tuntinopeudesta reilussa kahdeksassa sekunnissa.

Ehkä suurin yllätys on ajotuntuma, joka ei ole huolettoman boheemi, vaan terävästi reagoiva ja ärhäkkä. Toisin sanoen: ajetaan kuin saksalaista. Valmistajan mukaan huippunopeus on liki 220 kilometriä tunnissa, joten Aircrossia voisikin huoletta ulkoiluttaa Saksan Autobahnilla samalla kaistalla isojen baijerilaisten kanssa.

C5 Aircrossia saa vain aluksi vain bensiini- tai diesel-koneella, mutta myöhemmin joukkoon on vielä tulossa hybridimalli. Edullisin manuaalivaihteinen malli maksaa reilut 25 000 euroa, joten voidaan puhua kokoluokassaan edullisesta autosta.

Ominaisuudet

• Malli: PureTech 180 EAT8

• Iskutilavuus (cm³): 1 598

• Tehot: 181 hv

• Vääntö: 250 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 8,2 s

• Huiput: 219 km/h

• Kulutus/100 km (WLTP-yhd.): 7,5 l

• CO2 (WLTP): 170 g/km

• Hinta: alk. 32 400 €

Teemu P. Peltola

Hillitty ohjaamo jättää tilaa maisemien ihailulle. Hillitty ohjaamo jättää tilaa maisemien ihailulle. Kuva: Teemu P. Peltola

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.