Asukkaaksi saaristoon tai maalle? – testaa Hama-pelillä soveltuvuutesi

Suomen ympäristökeskus määrittelee, että harvaan asuttu maaseutu on paikalliselta elinkeinorakenteeltaan yksipuolista ja väestömäärältään harvaan asuttua aluetta, jonka yleisin maankäyttöluokka on metsä tai suo. Hama-peli kertoo tästä alueesta uudella ja hauskalla tavalla.
Suomen ympäristökeskus määrittelee, että harvaan asuttu maaseutu on paikalliselta elinkeinorakenteeltaan yksipuolista ja väestömäärältään harvaan asuttua aluetta, jonka yleisin maankäyttöluokka on metsä tai suo. Hama-peli kertoo tästä alueesta uudella ja hauskalla tavalla. Kuva: Aila Riikonen ja Niklas Saarinen

– Hama-peli kertoo tavallisesta elämästä harvaan asutulla maaseudulla. Peliä voi pelata muun muassa mobiilissa ja sosiaalisessa mediassa, kertoo Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Pelaaja vastaa kysymyksiin selvittääkseen, millainen harvaan asutun maaseudun asukki hän olisi. Kysymykset liittyvät kaikkeen mieliruoasta vapaa-aikaan, sielunmaisemasta saunatottumuksiin ja lempieläimestä kiireeseen suhtautumiseen.

Jokaisen 16 pelihahmon takana on todellinen harvaan asutun maaseudun henkilö – kahdeksan naista ja kahdeksan miestä. Pelaaja saa pelin yhteydessä luettavakseen kertomuksen hahmon esikuvana toimineesta ihmisestä.

Erityisasiantuntija Tarja Lukkari Harvaan asutun maaseudun verkostosta kertoo, että mukaan pyydettiin henkilöitä eri puolelta hama-aluetta, joka Suomessa ulottuu saaristosta Lappiin asti.

– Mukana on erilaisessa elämäntilanteessa eläviä eri ikäisiä henkilöitä eli nuoria, lapsiperheitä, eläkeläisiä, paluumuuttajia ja vapaa-ajan asukkaita, jotka edustavat eri ammattiryhmiä, Lukkari selventää.

Tärkeitä asioita hama-hahmojen taustalla oleville henkilöille ovat luonto, rauhallisuus, asumisen väljyys, harrastukset ja yhteisöllisyys. Arjen sujuvuuden vuoksi he pitävät tärkeinä toimivia ja kohtuuhintaisia tietoliikenneyhteyksiä sekä omaa autoa. Turkua lähinnä olevat harvaan asutun maaseudun alueet sijaitsevat saaristossa. Myös yksi hama-hahmoista on saariston asukas.

– Idea Hama-peliin lähti siitä, että harvaan asutusta maaseudusta ja siellä asuvista ihmisistä on mediassa usein yksipuolinen kuva. Haluamme tuoda esille alueella asuvien ihmisten moninaisuutta ja tarinoita, Määttä painottaa.

Harvaan asuttu maaseutu kattaa noin 68 prosenttia Suomen maapinta-alasta, mutta asukkaita alueella on alle kuusi prosenttia Suomen väestöstä. Toisaalta kyseiseltä alueelta löytyy liki puolet koko maan vapaa-ajan asunnoista. Lukkari toteaakin, että kun huomioidaan sekä vakituiset asukkaat että kausiluontoiset asujat, saatetaan kaupunkien väkilukua yliarvioida ja maaseudun väkilukua aliarvioida. Tämä puolestaan saattaa johtaa palveluverkoston vinoon kehittämiseen.

Pelillä pyritään siihen, että harvaan asuttu maaseutu nähtäisiin taantuvan tukien kohteen sijaan mahdollisuutena ja osana Suomen elinvoimaa.

– On hyvä muistaa, että myös harvaan asutut alueet ovat erilaisia vahvuuksineen ja heikkouksinen, Lukkari huomauttaa ja lisää, että pelaamisen lisäksi kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa alueeseen.

Pelin on tuottanut Maaseutupolitiikan neuvoston alainen Harvaan asutun maaseudun verkosto eli HAMA. Sisällöstä vastaa HAMA-verkoston asiantuntijaryhmästä valittu työryhmä, johon kuuluvat Määtän ja Lukkarin lisäksi Suvi Jylhänlehto ja Veli-Matti Karppinen. Teknisen puolen toteutti TJR Games.

Linnea Lahtinen

Vielä ehdit tehdä täydennykset veroilmoitukseen, toimi viimeistään tiistaina 21. toukokuuta

Verohallinto kehottaa veroilmoituksen täydentäjiä toimimaan heti. Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia, kolmasosan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää toimia viimeistään 21. toukokuuta. Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset sähköisesti OmaVero-palvelussa.

Valtaosa nuorista ei koe tarvetta vähentää netin käyttöään

Yläasteikäiset tunnistavat netinkäytön haittapuolet ja olisivat halukkaita myös vähentämään sitä, mutta he kokevat painetta olla läsnä palveluissa jatkuvasti. Asia selviää MLL:n tekemästä nuorten mediakyselystä, johon vastasi 1 500 nuorta. Puolet vastaajista kertoi, että netti on auttanut heitä tutustumaan ihmisiin.

Suuri salaattikirja houkuttelee syömään salaatteja

Naantalista kotoisin olevan ja Sauvossa asuvan Kaisa Sillanpään Suuri salaattikirja (Readme.fi) houkuttelee syömään salaatteja joka päivä. Monimuotoiset salaatit antavat mahdollisuuden rikastuttaa ruokapöydän tarjontaa. Suuri salaattikirja sisältää kaikkiin tilanteisiin sopivia herkullisia reseptejä, yhteensä reilusti yli 100 salaattireseptiä. Salaateissa on käytetty kattavasti erilaisia raaka-aineita.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!