Asukkaaksi saaristoon tai maalle? – testaa Hama-pelillä soveltuvuutesi

Suomen ympäristökeskus määrittelee, että harvaan asuttu maaseutu on paikalliselta elinkeinorakenteeltaan yksipuolista ja väestömäärältään harvaan asuttua aluetta, jonka yleisin maankäyttöluokka on metsä tai suo. Hama-peli kertoo tästä alueesta uudella ja hauskalla tavalla.
Suomen ympäristökeskus määrittelee, että harvaan asuttu maaseutu on paikalliselta elinkeinorakenteeltaan yksipuolista ja väestömäärältään harvaan asuttua aluetta, jonka yleisin maankäyttöluokka on metsä tai suo. Hama-peli kertoo tästä alueesta uudella ja hauskalla tavalla. Kuva: Aila Riikonen ja Niklas Saarinen

– Hama-peli kertoo tavallisesta elämästä harvaan asutulla maaseudulla. Peliä voi pelata muun muassa mobiilissa ja sosiaalisessa mediassa, kertoo Harvaan asutun maaseudun asiantuntijaverkoston puheenjohtaja, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Pelaaja vastaa kysymyksiin selvittääkseen, millainen harvaan asutun maaseudun asukki hän olisi. Kysymykset liittyvät kaikkeen mieliruoasta vapaa-aikaan, sielunmaisemasta saunatottumuksiin ja lempieläimestä kiireeseen suhtautumiseen.

Jokaisen 16 pelihahmon takana on todellinen harvaan asutun maaseudun henkilö – kahdeksan naista ja kahdeksan miestä. Pelaaja saa pelin yhteydessä luettavakseen kertomuksen hahmon esikuvana toimineesta ihmisestä.

Erityisasiantuntija Tarja Lukkari Harvaan asutun maaseudun verkostosta kertoo, että mukaan pyydettiin henkilöitä eri puolelta hama-aluetta, joka Suomessa ulottuu saaristosta Lappiin asti.

– Mukana on erilaisessa elämäntilanteessa eläviä eri ikäisiä henkilöitä eli nuoria, lapsiperheitä, eläkeläisiä, paluumuuttajia ja vapaa-ajan asukkaita, jotka edustavat eri ammattiryhmiä, Lukkari selventää.

Tärkeitä asioita hama-hahmojen taustalla oleville henkilöille ovat luonto, rauhallisuus, asumisen väljyys, harrastukset ja yhteisöllisyys. Arjen sujuvuuden vuoksi he pitävät tärkeinä toimivia ja kohtuuhintaisia tietoliikenneyhteyksiä sekä omaa autoa. Turkua lähinnä olevat harvaan asutun maaseudun alueet sijaitsevat saaristossa. Myös yksi hama-hahmoista on saariston asukas.

– Idea Hama-peliin lähti siitä, että harvaan asutusta maaseudusta ja siellä asuvista ihmisistä on mediassa usein yksipuolinen kuva. Haluamme tuoda esille alueella asuvien ihmisten moninaisuutta ja tarinoita, Määttä painottaa.

Harvaan asuttu maaseutu kattaa noin 68 prosenttia Suomen maapinta-alasta, mutta asukkaita alueella on alle kuusi prosenttia Suomen väestöstä. Toisaalta kyseiseltä alueelta löytyy liki puolet koko maan vapaa-ajan asunnoista. Lukkari toteaakin, että kun huomioidaan sekä vakituiset asukkaat että kausiluontoiset asujat, saatetaan kaupunkien väkilukua yliarvioida ja maaseudun väkilukua aliarvioida. Tämä puolestaan saattaa johtaa palveluverkoston vinoon kehittämiseen.

Pelillä pyritään siihen, että harvaan asuttu maaseutu nähtäisiin taantuvan tukien kohteen sijaan mahdollisuutena ja osana Suomen elinvoimaa.

– On hyvä muistaa, että myös harvaan asutut alueet ovat erilaisia vahvuuksineen ja heikkouksinen, Lukkari huomauttaa ja lisää, että pelaamisen lisäksi kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa alueeseen.

Pelin on tuottanut Maaseutupolitiikan neuvoston alainen Harvaan asutun maaseudun verkosto eli HAMA. Sisällöstä vastaa HAMA-verkoston asiantuntijaryhmästä valittu työryhmä, johon kuuluvat Määtän ja Lukkarin lisäksi Suvi Jylhänlehto ja Veli-Matti Karppinen. Teknisen puolen toteutti TJR Games.

Linnea Lahtinen

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Syproteroni-valmisteisiin liittyvän meningeoomariskin arviointi alkaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut arvioinnin, joka koskee syproteronia sisältäviä valmisteita. Valmisteita käytetään muun muassa liiallisen karvankasvun, eturauhassyövän ja aknen hoitoon.

Valtaosalla kilparavihevosista suun vaurioita kuolainten alueella

Yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyötutkimuksessa yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen. Nämä vauriot jäävät kuitenkin helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

Nuorten äänestysprosentti kasvoi 50 prosenttia europarlamenttivaaleissa

Euroopan parlamentti on julkaissut ensimmäisiä tuloksia EU-vaalien jälkeisestä eurobarometrista. EU:n kaikissa 28 jäsenmaassa tehdyn eurobarometrikyselyn mukaan Eurooppa-myönteiset nuoret äänestivät huomattavasti aktiivisemmin vuoden 2019 EU-vaaleissa verrattuna vuoden 2014 vaaleihin.

Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli ylijäämäinen toukokuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Rattijuoppo kolarissa Martinsillalla

Turun poliisin partio sai tehtäväksi mennä liikennevahinkopaikalle maanantaina kello 20.30. Martinsillalla oli tapahtunut kahden henkilöauton välinen pieni liikennevahinko.

HKScan Oyj sopinut uusista 174,3 miljoonan euron pankkilainoista

HKScan Oyj on tiedottamansa mukaisesti sopinut rahoittajapankkiensa kanssa uusista pankkilainoista. Yhtiö oli 29. toukokuuta saanut rahoittajapankeiltaan lainanlupaukset olemassa olleiden, osin vuonna 2020 ja vuonna 2021 erääntyvien valmiusluottolimiittiensä ja lainasopimustensa korvaamisesta.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna 3,6 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa pantiin vireille 1 337 konkurssia, mikä on 50 konkurssia (3,6 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 6 227, mikä on 517 henkilöä (7,7 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.