Kuukauden nainen: Mette Hämeenaho tuo nuorten näkökulmia kuuluviin Turussa

Kuva: Tiina Pitkänen

Turkulaisella Mette Hämeenaholla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Siitä pitävät huolen paitsi opinnot Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa, myös varapuheenjohtajan tehtävät Turun nuorisovaltuustossa. Hämeenaho aloitti nuorisovaltuuston jäsenenä vuonna 2016 ja varapuheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2017.

– Vaikuttajan urani alkoi Lasten parlamentissa ja yläkoulun oppilaskunnan puheenjohtajana. Haluan parantaa ympäristön epäkohtia ja Nuvassa onkin ollut hienoa päästä näkemään ja kokemaan konkreettisesti, miten kuntaorganisaatio toimii.

Turun nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten näkökulmaa esiin kaupungin päätöksenteossa ja edistää nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Valtuustossa on 24 jäsentä, jotka ovat iältään 13–18-vuotiaita.

Heidän työtään tukevat kaupunginvaltuuston viisi kummivaltuutettua sekä kaupungin nuorisosihteeri. Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston kokoontuvan kuukausittain ja lisäksi puheenjohtajisto työstää viikoittain tunteja esimerkiksi erilaisia lausuntoja. Kuluneen kevään aikana valtuusto on lisännyt näkyvyyttään kiertämällä turkulaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa.

– Meille oli suuri saavutus saada nuorten edustaja jokaiseen lautakuntaan. Teimme kovasti töitä sen eteen ja nyt onkin hienoa, että tieto lautakunnissa päätettävistä asioista kulkee meille entistä paremmin. Tuntuu siltä, että meidät nuoret on alettu ottaa viime vuosina vakavammin saatuamme vakiinnutettua toimintaamme ja käytäntöjämme kaupungissa.

Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston seuraavan keskeisen tavoitteen olevan nuorten puheoikeuden saamisen kaupunginvaltuuston kokouksiin. Valtuusto kirjoitti myös kannanoton, jossa toivottiin Kupittaan puretun skeittirampin tilalle vastaavanlaista mahdollisuutta. Vaikka valtuuston ensisijainen tehtävä on edunvalvonta, järjestävät nuoret myös vuosittain ulkoilmaelokuvanäytöksen.

Hämeenahon mukaan on sääli, että nuoria koskettavista asioista päättävät lähinnä aikuiset. Nuorten asiantuntijuus pitäisi huomioida paremmin, sillä he voivat tuoda päätöksentekoon paljon raikasta ja hieman erilaista näkökulmaa.

– Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä nuorisovaltuustoon ja esittämään ideoita ja aloitteita erilaisista asioista.

Hämeenaho opiskelee nyt lukiossa ensimmäistä vuotta. Mielessä siintävät haaveet lukion jälkeisistä oikeustieteen opinnoista. Myös politiikka kiinnostaa ja siihen luottamustehtävät nuorisovaltuustossa antavatkin hyvän pohjan.

– Kuntaorganisaatioon tutustumisen lisäksi olen oppinut valtuustovuosien aikana paljon myös esimerkiksi järjestötoiminnasta ja verkostoitumisesta. Jos vaikuttaminen kiinnostaa, kannattaa lähteä ehdottomasti toimintaan mukaan. Seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään ensi syksynä, jolloin uudet valtuutetut valitaan kaksivuotiselle kaudelle. Aion itsekin olla jälleen ehdolla, Hämeenaho kertoo.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa sinua huhtikuussa eniten?

– Tulossa olevat pääsiäisvapaat.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Parhaan ystäväni.

3. Lempiruokasi?

– Mozzarellapasta

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Nuva-toiminta rentouttaa parhaiten.

5. Mikä on ollut opettavaisin kokemus elämässäsi?

– Matkustelu on avartanut maailmaani paljon.

Tiina Pitkänen

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!