Kuukauden nainen: Mette Hämeenaho tuo nuorten näkökulmia kuuluviin Turussa

Kuva: Tiina Pitkänen

Turkulaisella Mette Hämeenaholla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Siitä pitävät huolen paitsi opinnot Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa, myös varapuheenjohtajan tehtävät Turun nuorisovaltuustossa. Hämeenaho aloitti nuorisovaltuuston jäsenenä vuonna 2016 ja varapuheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2017.

– Vaikuttajan urani alkoi Lasten parlamentissa ja yläkoulun oppilaskunnan puheenjohtajana. Haluan parantaa ympäristön epäkohtia ja Nuvassa onkin ollut hienoa päästä näkemään ja kokemaan konkreettisesti, miten kuntaorganisaatio toimii.

Turun nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten näkökulmaa esiin kaupungin päätöksenteossa ja edistää nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Valtuustossa on 24 jäsentä, jotka ovat iältään 13–18-vuotiaita.

Heidän työtään tukevat kaupunginvaltuuston viisi kummivaltuutettua sekä kaupungin nuorisosihteeri. Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston kokoontuvan kuukausittain ja lisäksi puheenjohtajisto työstää viikoittain tunteja esimerkiksi erilaisia lausuntoja. Kuluneen kevään aikana valtuusto on lisännyt näkyvyyttään kiertämällä turkulaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa.

– Meille oli suuri saavutus saada nuorten edustaja jokaiseen lautakuntaan. Teimme kovasti töitä sen eteen ja nyt onkin hienoa, että tieto lautakunnissa päätettävistä asioista kulkee meille entistä paremmin. Tuntuu siltä, että meidät nuoret on alettu ottaa viime vuosina vakavammin saatuamme vakiinnutettua toimintaamme ja käytäntöjämme kaupungissa.

Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston seuraavan keskeisen tavoitteen olevan nuorten puheoikeuden saamisen kaupunginvaltuuston kokouksiin. Valtuusto kirjoitti myös kannanoton, jossa toivottiin Kupittaan puretun skeittirampin tilalle vastaavanlaista mahdollisuutta. Vaikka valtuuston ensisijainen tehtävä on edunvalvonta, järjestävät nuoret myös vuosittain ulkoilmaelokuvanäytöksen.

Hämeenahon mukaan on sääli, että nuoria koskettavista asioista päättävät lähinnä aikuiset. Nuorten asiantuntijuus pitäisi huomioida paremmin, sillä he voivat tuoda päätöksentekoon paljon raikasta ja hieman erilaista näkökulmaa.

– Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä nuorisovaltuustoon ja esittämään ideoita ja aloitteita erilaisista asioista.

Hämeenaho opiskelee nyt lukiossa ensimmäistä vuotta. Mielessä siintävät haaveet lukion jälkeisistä oikeustieteen opinnoista. Myös politiikka kiinnostaa ja siihen luottamustehtävät nuorisovaltuustossa antavatkin hyvän pohjan.

– Kuntaorganisaatioon tutustumisen lisäksi olen oppinut valtuustovuosien aikana paljon myös esimerkiksi järjestötoiminnasta ja verkostoitumisesta. Jos vaikuttaminen kiinnostaa, kannattaa lähteä ehdottomasti toimintaan mukaan. Seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään ensi syksynä, jolloin uudet valtuutetut valitaan kaksivuotiselle kaudelle. Aion itsekin olla jälleen ehdolla, Hämeenaho kertoo.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa sinua huhtikuussa eniten?

– Tulossa olevat pääsiäisvapaat.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Parhaan ystäväni.

3. Lempiruokasi?

– Mozzarellapasta

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Nuva-toiminta rentouttaa parhaiten.

5. Mikä on ollut opettavaisin kokemus elämässäsi?

– Matkustelu on avartanut maailmaani paljon.

Tiina Pitkänen

Henkilöauto ajoi ulos tieltä Aurassa ja syttyi palamaan

Henkilöauto ajoi ulos tieltä Aurassa ABC:n ja Huittisten liittymän lähellä tiellä 41 varhain maanantaina aamulla.

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.