181 naista haki inttiin Lounais-Suomesta – Lotta Mäkistä kiinnostaa johtajakoulutus

Reservin kersantti Kristiina Kastari auttoi palvelukseen hakenutta Lotta Mäkistä kokeilemaan varustusta valintatilaisuudessa. Reservin kersantti Kristiina Kastari auttoi palvelukseen hakenutta Lotta Mäkistä kokeilemaan varustusta valintatilaisuudessa. Kuva: Saana Sjöblom

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy vuosittain 1. maaliskuuta. Tänä vuonna hakijamäärä ylti historian toiseksi parhaimpaan tulokseen, kun 1 265 naista lähetti hakupaperit aluetoimistoihin. Alueellisesti hakijoita oli eniten Uudellamaalla (320) ja Lounais-Suomessa (181).

Valintatilaisuudet vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneille naisille pidetään huhtikuun aikana. Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Joni Lindemanin mielestä on hienoa, että naisten kiinnostus maanpuolustusta kohtaan on säilynyt korkealla.

– Naisten kiinnostus osallistua toimintaan on hyvä asia, sillä varusmiespalvelus voi antaa pohjan ammatilliselle osaamiselle tarjoamalla mahdollisuuden tutustua eri ammatteihin, Lindeman kuvailee.

Eniten hakijoita oli Porin prikaatiin (307), jonne suurin osa myös Lounais-Suomen naishakijoista toivoo pääsevänsä. Lindemanin mukaan useimmat hakijoista toivovat aloittavansa palveluksen heti heinäkuussa tai seuraavan vuoden tammikuussa. Hakijat sijoitetaan pääsääntöisesti seuraavaan kolmeen saapumiserään vapaiden paikkojen puitteissa.

– Kiintiöt perustuvat saatujen hakemusten määrään ja hakijoiden toiveisiin. Kaikki järjestelyt ollaan saatu hoidettua kasvaneesta hakijamäärästä huolimatta, Lindeman vakuuttaa.

Lounais-Suomen aluetoimiston valintatilaisuuden ohjelmaan kuului alkuinfo, jonka aikana varusmiespalvelusta käytiin läpi yleisesti. Sen jälkeen pyörähtivät käyntiin lääkärintarkastukset ja haastattelut , joihin vuoroaan odottavat hakijat saivat samalla kysellä palveluksen suorittaneiden naisten kokemuksia.

Tänä vuonna paikalla oli reserviläisiä, sopimussotilas ja palvelusta parhaillaan suorittava upseerikokelas. Tilaisuudessa annettiin myös mahdollisuus kokeilla varusteita.

– Kannustamme aina kokeilemaan varustusta, jotta hakijat voivat arvioida omaa kuntoaan. Lisäksi suosittelemme Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämää Alokkaan alkeet -kurssia ennen palvelusta, Lindeman toteaa.

Palvelukseen haki tänä vuonna muun muassa pian ensihoitajaksi valmistuva Lotta Mäkinen. Hän uskoo varusmiespalveluksesta saavan hyötyä niin arkeen kuin uralle.

– En ole vielä päättänyt mitä haluaisin tehdä palveluksessa, mutta ainakin johtajuus kiinnostaa. Joukko-osastolla ei ole niin väliä, sillä itselleni ajankohta on palveluspaikkaa tärkeämpi, tammikuun saapumiserään toivova Mäkinen havainnollistaa.

Valintatilaisuus oli Mäkisen mielestä todella hyödyllinen, vaikka hän oli ottanut asioista selvää myös etukäteen. Vastaavanlaisen tilaisuuden järjestäminen kaikille ikäluokan naisille ei ole hänen mielestään hassumpi idea. Lindeman kertoo sellaiseen tarvittavan kuitenkin huomattavasti nykyistä enemmän resursseja.

Reserviin on koulutettu vuodesta 1995 lähtien yli 8 600 naista. Viime vuosina heistä noin 65–70 prosenttia on saanut johtajakoulutuksen. Seuraava hakuaika päättyy 1. maaliskuuta vuonna 2020.

Saana Sjöblom

Kiire suurin uhka työturvallisuudelle siivoustyössä

Julkisten tilojen, kuten uimahallien ja koulujen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta tutkinut yliopisto-opettaja Marko Hyttinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ajan puute on yksi suurimmista siivoustyön riskeistä. Myös siivouskertojen vähentäminen voi olla uhka siivoojien terveydelle. Siivoustaajuudesta tinkiminen saattaa altistaa siivoajia enemmän pölylle, minkä vuoksi he voivat joutua käyttämään vahvempia kemikaaleja lian irrottamiseen.

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Syproteroni-valmisteisiin liittyvän meningeoomariskin arviointi alkaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut arvioinnin, joka koskee syproteronia sisältäviä valmisteita. Valmisteita käytetään muun muassa liiallisen karvankasvun, eturauhassyövän ja aknen hoitoon.

Valtaosalla kilparavihevosista suun vaurioita kuolainten alueella

Yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyötutkimuksessa yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen. Nämä vauriot jäävät kuitenkin helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

Nuorten äänestysprosentti kasvoi 50 prosenttia europarlamenttivaaleissa

Euroopan parlamentti on julkaissut ensimmäisiä tuloksia EU-vaalien jälkeisestä eurobarometrista. EU:n kaikissa 28 jäsenmaassa tehdyn eurobarometrikyselyn mukaan Eurooppa-myönteiset nuoret äänestivät huomattavasti aktiivisemmin vuoden 2019 EU-vaaleissa verrattuna vuoden 2014 vaaleihin.

Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli ylijäämäinen toukokuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Rattijuoppo kolarissa Martinsillalla

Turun poliisin partio sai tehtäväksi mennä liikennevahinkopaikalle maanantaina kello 20.30. Martinsillalla oli tapahtunut kahden henkilöauton välinen pieni liikennevahinko.

HKScan Oyj sopinut uusista 174,3 miljoonan euron pankkilainoista

HKScan Oyj on tiedottamansa mukaisesti sopinut rahoittajapankkiensa kanssa uusista pankkilainoista. Yhtiö oli 29. toukokuuta saanut rahoittajapankeiltaan lainanlupaukset olemassa olleiden, osin vuonna 2020 ja vuonna 2021 erääntyvien valmiusluottolimiittiensä ja lainasopimustensa korvaamisesta.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.