Ravintola Bassin nimikkodrinkeissä loistavat nyt turkulaiset mahtinaiset

Baarimestari Tanja Raunio on käyttänyt uusissa nimikkodrinkeissä runsaasti luovuutta. Baarimestari Tanja Raunio on käyttänyt uusissa nimikkodrinkeissä runsaasti luovuutta. Kuva: Ravintola Bassi

Viime vuoden elokuussa Aurajoen rantaan avattu Kala- ja äyriäisravintola Bassi on ottanut nopeasti oman paikkansa turkulaisella ravintolakartalla. Nyt tätä menestyskonseptia ollaan viemässä myös helsinkiläisille. Ravintola Bassi on panostanut alusta asti ruokapuolen lisäksi myös persoonalliseen cocktail-valikoimaansa. Alkuun omat nimikkojuomansa saivat Turussa eri aikakausina vaikuttaneet arkkitehdit, Charles Bassista Alvar Aaltoon.

Maaliskuussa Bassi lanseerasi uuden drinkkisarjan ja tällä kertaa pääosaan pääsivät turkulaiset naiset.

– Elokuussa lanseeratut arkkitehtijuomat ovat todella suosittuja, mutta kaikki listalla olevat henkilöt ovat miehiä. Päätin, että myös naisten pitää ehdottomasti saada oma cocktail-listansa, Bassin pääbaarimestari Tanja Raunio painottaa.

Mikä sen parempi lanseerauspäivä olisi ollutkaan, kuin maaliskuinen kansainvälinen naistenpäivä. Bassissa voi nyt siis tilata arkkitehtipaukkujen lisäksi myös seitsemän eri turkulaisen naisen mukaan nimettyjä cocktaileja. Koko drinkkikavalkadi naisista arkkitehteihin on samalla hauska sukellus turkulaiseen historiaan.

Raunion kanssa uusia drinkkiaiheita on ollut juonimassa Bassin kokkina työskentelevä Leyla Gencalioglu. Eräs tiedonlähde on ollut paikallinen Naisten kaupunki -kirja, joka kertoo värikkäitä tarinoita turkulaisten naisten historiasta. Asiantuntija-apuja on tullut myös Turun museokeskuksen intendentiltä, Petteri Järveltä.

Ikioman nimikkojuomansa on saanut Turun Vanu-Mammana tunnettu kauppaneuvos Aline Grönberg, jonka imperium tuli tunnetuksi Suomen ensimmäisistä rullaportaista. Juomansa ansaitsee myös Turun Sanomien entinen toimitusjohtaja Irja Ketonen, joka oli Suomen ensimmäinen naispuolinen vuorineuvos.

– Todella moni toivoi Vanu-Mamman nimikkojuomaa. Turun Sanomia kutsuttiin aikanaan ”lesken lehdeksi”, sillä Ketonen oli itse jäänyt leskeksi. Siksi valitsin hänen juomaansa Veuve Clicquotia, eli keltaista leskeä. Myöhemmin sain kuulla, että juuri tämä shampanja oli ollut Irja Ketosen lempijuoma, Raunio hämmästelee vieläkin.

Turun linnan kova K-kolmikko, eli Katarina Jagellonica, Kaarina Maununtytär sekä kolmikosta ehkä vähiten tunnettu Kaarina Hannuntytär, edustaa 1500-luvun jälkipuoliskon Turkua. Heidän juomissaan maistuvat tuolle ajalle ominaiset yrtit ja mausteet. Annikka Turusen työlle on omistettu puolestaan tuikea snapsi. Hänen nimestään polveutuu tiettävästi kaikille turkulaisille tuttu Aninkainen.

Totta kai joukkoon mahtuu vielä myös alkoholiton mocktail, jonka Raunio on omistanut omalle Eevi-äidilleen.

– Kukapa ei ihailisi ja rakastaisi omaa äitiään. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka kävi maalariammattikoulun. Hänen päättäväisyytensä ansiosta myös muut naiset pääsivät jatkossa sinne. Koska maalarin juoman kuuluu olla värikäs, sitä koristellaan värikkäin kukkasin, Raunio tunnelmoi.

Heikki Möttönen

Ketonen. Ketonen.
Katariina Jagellonica. Katariina Jagellonica.
Kaarina Hannuntytär. Kaarina Hannuntytär.

Yksiö tuhoutui täysin tulipalossa Varissuolla

Yksiö tuhoutui täysin palossa Krööpilänkadulla Varissuolla torstaina aamuyöllä.

Pieni puuvaja tuhoutui tulipalossa Naantalissa

Pieni puuvaja tuhoutui Naantalissa Rantalantiellä keskiviikkona illalla. Pelastuslaitos sammutti palon, joka ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Orionin voitto supistui

Orion-konsernin liikevaihto oli tammi–kesäkuussa 493 miljoonaa euroa eli yhtä paljon kuin viime vuonna samana ajanjaksona. Liikevoitto oli 107 (140) miljoonaa euroa.

Rehukehitys, ruokintamenetelmät ja parantunut genetiikka pienentäneet kalankasvatuksen ravinnekuormitusta yli 65 prosenttia

Kirjolohen kasvatuksen rehukertoimen (vasen kuva) sekä fosforin ja typen ominaiskuormituksen (oikealla) kehitys Suomen rannikkoalueen kalankasvattamoilla vuosina 1980-2016.

Suomen markkinoille myydään vuosittain noin 47 miljoonaa kiloa kirjolohta ja lohta. Tästä alle neljäsosa, 11 miljoonaa kiloa, on kotimaassa kasvatettua kirjolohta. Ympäristövaikutuksien minimointi on avainasia kestävän kotimaisen ruoantuotannon kehittämisessä. Viime vuosikymmeninä kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään merkittävästi esimerkiksi ruokintamenetelmiä, kalamateriaalia ja rehuja kehittämällä.

Pääkirjoitus: Vastustuksesta huolimatta

Turun kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen, Teknologia Kampus Turun toimistusjohtaja, professori Mika Hannula, Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa ja Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini edustavat yhteistyöverkostoa, jonka työn tuloksena Turun yliopiston DI-koulutus laajenee.

Ei se helppoa ollut. Seitsemän vuoden taistelun jälkeen Turun yliopisto sai havittelemansa lisäykset diplomi-insinöörikoulutukseen. Jatkossa Turun yliopistosta valmistuu diplomi-insinöörejä paitsi biotekniikasta ja tietotekniikasta myös konetekniikasta ja materiaalitekniikasta.

Lähes puolet nuorista aikuisista kokeillut jotain huumetta

Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen aloitusikä altistaa usein päihderiippuvuudelle. Lasten ja nuorten päihteiden käyttöä ehkäisemään uusi hallitus on luvannut luoda Islannin innoittamana ”Suomen mallin”. EHYT ry muistuttaa, ettei Suomen malli saa supistua pelkästään harrastusten tukemiseksi.

Korjaustyö haittaa liikennettä Martinsillalla loppuviikon

Korjaustyö haittaa liikennettä Martinsillalla 18.–22. heinäkuuta. Keskimmäinen ajokaista on suljettu. Työaika on kello 7–15.30. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tukes: Kosmeettisissa valmisteissa sallittuihin aineisiin muutoksia

Uuden EU-asetuksen myötä yli 200 ainetta tai aineryhmää tuli kielletyksi kosmeettisissa valmisteissa. EU- ja ETA-maissa myynnissä oleva kosmetiikka ei saa sisältää näitä kiellettyjä aineita, tai aineiden on täytettävä niiden käytölle asetetut rajoitukset. Kielletyt aineet ovat syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia tai lisääntymiselle vaarallisia, eli CMR-aineita.

Hyviä sydämiä työpajassa

Sydänkortit on suunnitellut Heli Lindroos.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniakeskus etsii kesän työpajoihin käsillä tekijöitä, jotka haluaisivat levittää hyvää ympärilleen. Syyskuussa diakoniatyöntekijät ympäri Turkua ja Kaarinaa tulevat kaduille ja kauppakeskuksiin kertomaan siitä, miten diakonia voi auttaa. Muun muassa näitä tapahtumia varten askarrellaan diakoniakeskuksessa sydänaiheisia kannustuskortteja iltapäivän mittaisissa työpajoissa kesän mittaan.

Urheilu

Inter tarvitsee ihmeen

Inter palasi monen vuoden tauon jälkeen Eurocup-peleihin, mutta taival jää lyhyeksi, jos Filip Valencic ja kummpanit eivät veny ihmeeseen.

Turkulaisten Eurotaival uhkaa loppua jälleen lyhyeen

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.