Ravintola Bassin nimikkodrinkeissä loistavat nyt turkulaiset mahtinaiset

Baarimestari Tanja Raunio on käyttänyt uusissa nimikkodrinkeissä runsaasti luovuutta. Baarimestari Tanja Raunio on käyttänyt uusissa nimikkodrinkeissä runsaasti luovuutta. Kuva: Ravintola Bassi

Viime vuoden elokuussa Aurajoen rantaan avattu Kala- ja äyriäisravintola Bassi on ottanut nopeasti oman paikkansa turkulaisella ravintolakartalla. Nyt tätä menestyskonseptia ollaan viemässä myös helsinkiläisille. Ravintola Bassi on panostanut alusta asti ruokapuolen lisäksi myös persoonalliseen cocktail-valikoimaansa. Alkuun omat nimikkojuomansa saivat Turussa eri aikakausina vaikuttaneet arkkitehdit, Charles Bassista Alvar Aaltoon.

Maaliskuussa Bassi lanseerasi uuden drinkkisarjan ja tällä kertaa pääosaan pääsivät turkulaiset naiset.

– Elokuussa lanseeratut arkkitehtijuomat ovat todella suosittuja, mutta kaikki listalla olevat henkilöt ovat miehiä. Päätin, että myös naisten pitää ehdottomasti saada oma cocktail-listansa, Bassin pääbaarimestari Tanja Raunio painottaa.

Mikä sen parempi lanseerauspäivä olisi ollutkaan, kuin maaliskuinen kansainvälinen naistenpäivä. Bassissa voi nyt siis tilata arkkitehtipaukkujen lisäksi myös seitsemän eri turkulaisen naisen mukaan nimettyjä cocktaileja. Koko drinkkikavalkadi naisista arkkitehteihin on samalla hauska sukellus turkulaiseen historiaan.

Raunion kanssa uusia drinkkiaiheita on ollut juonimassa Bassin kokkina työskentelevä Leyla Gencalioglu. Eräs tiedonlähde on ollut paikallinen Naisten kaupunki -kirja, joka kertoo värikkäitä tarinoita turkulaisten naisten historiasta. Asiantuntija-apuja on tullut myös Turun museokeskuksen intendentiltä, Petteri Järveltä.

Ikioman nimikkojuomansa on saanut Turun Vanu-Mammana tunnettu kauppaneuvos Aline Grönberg, jonka imperium tuli tunnetuksi Suomen ensimmäisistä rullaportaista. Juomansa ansaitsee myös Turun Sanomien entinen toimitusjohtaja Irja Ketonen, joka oli Suomen ensimmäinen naispuolinen vuorineuvos.

– Todella moni toivoi Vanu-Mamman nimikkojuomaa. Turun Sanomia kutsuttiin aikanaan ”lesken lehdeksi”, sillä Ketonen oli itse jäänyt leskeksi. Siksi valitsin hänen juomaansa Veuve Clicquotia, eli keltaista leskeä. Myöhemmin sain kuulla, että juuri tämä shampanja oli ollut Irja Ketosen lempijuoma, Raunio hämmästelee vieläkin.

Turun linnan kova K-kolmikko, eli Katarina Jagellonica, Kaarina Maununtytär sekä kolmikosta ehkä vähiten tunnettu Kaarina Hannuntytär, edustaa 1500-luvun jälkipuoliskon Turkua. Heidän juomissaan maistuvat tuolle ajalle ominaiset yrtit ja mausteet. Annikka Turusen työlle on omistettu puolestaan tuikea snapsi. Hänen nimestään polveutuu tiettävästi kaikille turkulaisille tuttu Aninkainen.

Totta kai joukkoon mahtuu vielä myös alkoholiton mocktail, jonka Raunio on omistanut omalle Eevi-äidilleen.

– Kukapa ei ihailisi ja rakastaisi omaa äitiään. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka kävi maalariammattikoulun. Hänen päättäväisyytensä ansiosta myös muut naiset pääsivät jatkossa sinne. Koska maalarin juoman kuuluu olla värikäs, sitä koristellaan värikkäin kukkasin, Raunio tunnelmoi.

Heikki Möttönen

Ketonen. Ketonen.
Katariina Jagellonica. Katariina Jagellonica.
Kaarina Hannuntytär. Kaarina Hannuntytär.

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!