Vinh du Phan yhdisti vihanneskaupan ja ravintolan

Vinh du Phan haaveili pitkään omasta lounasravintolasta. Haave toteutui Salaatti ja lusikan avaamisen myötä. Vinh du Phan haaveili pitkään omasta lounasravintolasta. Haave toteutui Salaatti ja lusikan avaamisen myötä. Kuva: Ilkka Lappi

Kauppahallin ruokatarjonta täydentyi helmikuun puolivälissä, kun ravintola Salu – Salaatti ja lusikka – avautui. Salaatti ja lusikka tarjoaa tuoreista raaka-aineista valmistettuja salaatteja ja keittoja. Lisäksi Salu toimii vihanneskauppana, jollainen kauppahallista on viime aikoina puuttunut.

– Kauppahalli etsi tänne vihanneskauppaa, jossa myydään tuoreita satokauden vihanneksia. Meillä oli halu perustaa halu ravintola, joten tässä yhdistyivät molemmat puolet, kertoo Vinh du Phan, tai tuttavallisemmin Duke.

Hän pitää Salaatti ja lusikkaa yhdessä Thi Thuy Trinhin kanssa. Paikkaa oli perustamassa myös Antti Nurkka, mutta hän menehtyi taannoin.

– Käytännön järjestelyt yrityksen suhteen ovat vielä vähän epäselvässä tilanteessa, mutta toiminta jatkuu koko ajan ja tulee jatkumaankin. Tällä hetkellä meitä on tässä kaksi, du Phan kertoo.

Vietnamilaislähtöinen du Phan on asunut Suomessa 25 vuotta ja ravintola-alalla hän on ollut yli kymmenen vuotta.

– Muun muassa Hanko sushissa olen työskennellyt pitkään, mutta pitkän aikaa oma ravintola on ollut unelmani. Juuri tällainen pieni ravintola, jossa tarjoillaan lounasta on ollut ajatuksissani, Duke sanoo.

Vietnamilaisia makuja hyödynnetään myös Salun listalla. Tällä hetkellä tarjolla on viisi erilaista salaattia ja kolme erilaista keittoa. Salaatteina on muun muassa caesar, savulohisalaatti ja roquefort-juusto-salaatti. Keittovaihtoehtoina on esimerkiksi pho-keitto kanalla tai kasviksilla.

– Varsinkin keitoissa hyödynnetään vietnamilaistaustaamme. Tuoreudesta haluamme pitää kiinni. Raaka-aineemme ovat mahdollisimman tuoreita. Suurimman osan kaikesta ruuastamme teemme myös kokonaan itse, du Phan sanoo.

Jatkossa pyrkimyksenä on myös uusia ruokalistaa säännöllisesti. Suunnitelmissa on, että lista elää osin satokausien mukaan.

– Toistaiseksi listaa ei ole ehditty muokata, kun vasta pari kuukautta olemme tässä olleet, mutta tarkoituksena on, että pari kertaa vuodessa lista vaihdetaan.

Satokausien vaihtelut ovat näkyneet kuitenkin jo Salaatti ja lusikan alkutaipaleella.

– Puristamme myös itse mehumme täällä. Valikoimissamme on esimerkiksi appelsiinimehua ja veriappelsiinia satokauden mukaan, du Phan toteaa.

Uudet yrittäjät on otettu du Phanin mukaan hyvin vastaan niin asiakkaiden kuin muidenkin kauppahallin yrittäjien puolelta. Keskustan muutosten keskellä kauppahallin yrittäjien kesken on nähtävissä vahvaa yhteishenkeä.

– Se on varmasti kaikkien etu, että ihmisiä saadaan kauppahalliin. Uskon, että asiakkaatkin näkevät kauppahallin houkuttelevana ruokapaikkana. Täällä on todella paljon lounasvaihtoehtoja, mikä on kaikkien etu, du Phan sanoo.

Ilkka Lappi

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!