Vinh du Phan yhdisti vihanneskaupan ja ravintolan

Vinh du Phan haaveili pitkään omasta lounasravintolasta. Haave toteutui Salaatti ja lusikan avaamisen myötä. Vinh du Phan haaveili pitkään omasta lounasravintolasta. Haave toteutui Salaatti ja lusikan avaamisen myötä. Kuva: Ilkka Lappi

Kauppahallin ruokatarjonta täydentyi helmikuun puolivälissä, kun ravintola Salu – Salaatti ja lusikka – avautui. Salaatti ja lusikka tarjoaa tuoreista raaka-aineista valmistettuja salaatteja ja keittoja. Lisäksi Salu toimii vihanneskauppana, jollainen kauppahallista on viime aikoina puuttunut.

– Kauppahalli etsi tänne vihanneskauppaa, jossa myydään tuoreita satokauden vihanneksia. Meillä oli halu perustaa halu ravintola, joten tässä yhdistyivät molemmat puolet, kertoo Vinh du Phan, tai tuttavallisemmin Duke.

Hän pitää Salaatti ja lusikkaa yhdessä Thi Thuy Trinhin kanssa. Paikkaa oli perustamassa myös Antti Nurkka, mutta hän menehtyi taannoin.

– Käytännön järjestelyt yrityksen suhteen ovat vielä vähän epäselvässä tilanteessa, mutta toiminta jatkuu koko ajan ja tulee jatkumaankin. Tällä hetkellä meitä on tässä kaksi, du Phan kertoo.

Vietnamilaislähtöinen du Phan on asunut Suomessa 25 vuotta ja ravintola-alalla hän on ollut yli kymmenen vuotta.

– Muun muassa Hanko sushissa olen työskennellyt pitkään, mutta pitkän aikaa oma ravintola on ollut unelmani. Juuri tällainen pieni ravintola, jossa tarjoillaan lounasta on ollut ajatuksissani, Duke sanoo.

Vietnamilaisia makuja hyödynnetään myös Salun listalla. Tällä hetkellä tarjolla on viisi erilaista salaattia ja kolme erilaista keittoa. Salaatteina on muun muassa caesar, savulohisalaatti ja roquefort-juusto-salaatti. Keittovaihtoehtoina on esimerkiksi pho-keitto kanalla tai kasviksilla.

– Varsinkin keitoissa hyödynnetään vietnamilaistaustaamme. Tuoreudesta haluamme pitää kiinni. Raaka-aineemme ovat mahdollisimman tuoreita. Suurimman osan kaikesta ruuastamme teemme myös kokonaan itse, du Phan sanoo.

Jatkossa pyrkimyksenä on myös uusia ruokalistaa säännöllisesti. Suunnitelmissa on, että lista elää osin satokausien mukaan.

– Toistaiseksi listaa ei ole ehditty muokata, kun vasta pari kuukautta olemme tässä olleet, mutta tarkoituksena on, että pari kertaa vuodessa lista vaihdetaan.

Satokausien vaihtelut ovat näkyneet kuitenkin jo Salaatti ja lusikan alkutaipaleella.

– Puristamme myös itse mehumme täällä. Valikoimissamme on esimerkiksi appelsiinimehua ja veriappelsiinia satokauden mukaan, du Phan toteaa.

Uudet yrittäjät on otettu du Phanin mukaan hyvin vastaan niin asiakkaiden kuin muidenkin kauppahallin yrittäjien puolelta. Keskustan muutosten keskellä kauppahallin yrittäjien kesken on nähtävissä vahvaa yhteishenkeä.

– Se on varmasti kaikkien etu, että ihmisiä saadaan kauppahalliin. Uskon, että asiakkaatkin näkevät kauppahallin houkuttelevana ruokapaikkana. Täällä on todella paljon lounasvaihtoehtoja, mikä on kaikkien etu, du Phan sanoo.

Ilkka Lappi

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.