Lihanleikkaajat ovat pihvikirurgeja teurastamon ja lihatiskin välillä

Ruhoista ei heitetä Risto Malmivirran mukaan rustoa ja epäpuhtauksia lukuunottamatta mitään jätteisiin. Kaikki osat luineen hyödynnetään. Ruhoista ei heitetä Risto Malmivirran mukaan rustoa ja epäpuhtauksia lukuunottamatta mitään jätteisiin. Kaikki osat luineen hyödynnetään. Kuva: Aleksi Mäkelä

Tänä päivänä lihanleikkaajan työ on lähinnä liukuhihnatyötä tehtaalla. Turusta löytyy silti vielä vähiin käyviä vanhan liiton ammattilaisia. Petri Viitanen ja Risto Malmivirta käsittelevät lihan lähes kokonaan käsityönä myyntivalmiiksi Turun Kauppahallissa sijaitsevassa Lihaliike Reino Jokisen leikkaamossa.

Miehet valmistuivat vuonna 1987 samalta vuosikurssilta Turun ammattioppilaitoksen lihavalmistelinjalta. Opiskelu toi ensitietämyksen eläinten anatomiasta ja leikkaamisesta, mutta ammattilaiseksi oppi Malmivirran mukaan vain työn tuomalla rutiinilla.

– Vanhemmat ammattilaiset opettivat työpaikalla käytännön otteen. Sieltä muotoutui oma leikkuutyyli, joka on kaikilla erilainen. Nykyajan prosessityöhön koulutettavien lihanleikkaajien tarvitsee osata vain muutama viilto. Heillä ei ole käsitystäkään meidän työstämme, Malmivirta painottaa.

Monista tyyleistä huolimatta kaikkien lihanleikkaajien pitää noudattaa tiettyjä lainalaisuuksia.

– Veitsen pitää kulkea edullisemman lihan puolelta. Kalliiden lihapalojen on jäätävä ehjäksi. Työ näyttää helpolta, mutta tarkkuus tulee työhön vasta vuosien mittaan. Täällä on oppinut myös ajattelemaan kuin kauppias niin, että marmorilihasta ei esimerkiksi tehdä soppalihaa, Viitanen ja Malmivirta kuvailevat.

Lihaliike Reino Jokinen tarjoaa asiakkaille toiveiden mukaan tehtäviä tilaustuotteita, jotka tuovat lisävaatimuksensa lihanleikkaajien ammattitaitoon. Viitasen ja Malmivirran työhön sisältyy siksi myös salapoliisin työtä, kun asiakas tulee pelkkä valokuva tietonaan näyttämään haluamaansa lihapalaa.

Lihanleikkaajan toimenkuva perinteiseen malliin on fyysisesti vaativaa urakointia.

– Työ kuormittaa varsinkin olkapäätä, kyynärpäätä ja rannetta. Kylmyys työtiloissa vaikuttaa myös kehoon. Tämä ei ole voimalaji, mutta varsinkin naudan käsittelyssä voima on hyödyksi. Nostamaan joutuu paljon, miehet tuumaavat.

Naudan ruhot saapuvat Kauppahallin leikkaamolle neljässä osassa, kun taas porsaat kahtena kappaleena.

– Puolikkaasta possusta irrotetaan ensin sisäfilee. Sitten ruho kaadetaan vannesahalle ja siitä leikataan kinkku, kylki, selkä, lapa ja etuneljännes pois. Tämän jälkeen silavoidaan selkää ja valmistetaan osista esimerkiksi palvikinkkua, joulukinkkua tai palapaistia, Viitanen luettelee.

Tilaustyöt tehdään Kauppahallin leikkaamossa aina ensin, mutta muuten osien leikkaamisjärjestyksellä ei ole väliä.

Viitanen ja Malmivirta tekevät työnsä vanhan ajan malliin ilman teollisuusrobotiikan apua. Miehet uskovat, että suurilla toimijoilla koneistuminen valtaa alaa.

– Lihanleikkaajaa tarvitaan jatkossakin hoitamaan tuote valmiiksi robottia varten, joka poistaa esimerkiksi luut. Työ koneistuu tuskin koskaan kokonaan, mutta isoissa tehtaissa varmasti yhä enemmän tulevaisuudessa. Viitanen ja Malmivirta pohtivat.

Aleksi Mäkelä

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.