Lihanleikkaajat ovat pihvikirurgeja teurastamon ja lihatiskin välillä

Ruhoista ei heitetä Risto Malmivirran mukaan rustoa ja epäpuhtauksia lukuunottamatta mitään jätteisiin. Kaikki osat luineen hyödynnetään. Ruhoista ei heitetä Risto Malmivirran mukaan rustoa ja epäpuhtauksia lukuunottamatta mitään jätteisiin. Kaikki osat luineen hyödynnetään. Kuva: Aleksi Mäkelä

Tänä päivänä lihanleikkaajan työ on lähinnä liukuhihnatyötä tehtaalla. Turusta löytyy silti vielä vähiin käyviä vanhan liiton ammattilaisia. Petri Viitanen ja Risto Malmivirta käsittelevät lihan lähes kokonaan käsityönä myyntivalmiiksi Turun Kauppahallissa sijaitsevassa Lihaliike Reino Jokisen leikkaamossa.

Miehet valmistuivat vuonna 1987 samalta vuosikurssilta Turun ammattioppilaitoksen lihavalmistelinjalta. Opiskelu toi ensitietämyksen eläinten anatomiasta ja leikkaamisesta, mutta ammattilaiseksi oppi Malmivirran mukaan vain työn tuomalla rutiinilla.

– Vanhemmat ammattilaiset opettivat työpaikalla käytännön otteen. Sieltä muotoutui oma leikkuutyyli, joka on kaikilla erilainen. Nykyajan prosessityöhön koulutettavien lihanleikkaajien tarvitsee osata vain muutama viilto. Heillä ei ole käsitystäkään meidän työstämme, Malmivirta painottaa.

Monista tyyleistä huolimatta kaikkien lihanleikkaajien pitää noudattaa tiettyjä lainalaisuuksia.

– Veitsen pitää kulkea edullisemman lihan puolelta. Kalliiden lihapalojen on jäätävä ehjäksi. Työ näyttää helpolta, mutta tarkkuus tulee työhön vasta vuosien mittaan. Täällä on oppinut myös ajattelemaan kuin kauppias niin, että marmorilihasta ei esimerkiksi tehdä soppalihaa, Viitanen ja Malmivirta kuvailevat.

Lihaliike Reino Jokinen tarjoaa asiakkaille toiveiden mukaan tehtäviä tilaustuotteita, jotka tuovat lisävaatimuksensa lihanleikkaajien ammattitaitoon. Viitasen ja Malmivirran työhön sisältyy siksi myös salapoliisin työtä, kun asiakas tulee pelkkä valokuva tietonaan näyttämään haluamaansa lihapalaa.

Lihanleikkaajan toimenkuva perinteiseen malliin on fyysisesti vaativaa urakointia.

– Työ kuormittaa varsinkin olkapäätä, kyynärpäätä ja rannetta. Kylmyys työtiloissa vaikuttaa myös kehoon. Tämä ei ole voimalaji, mutta varsinkin naudan käsittelyssä voima on hyödyksi. Nostamaan joutuu paljon, miehet tuumaavat.

Naudan ruhot saapuvat Kauppahallin leikkaamolle neljässä osassa, kun taas porsaat kahtena kappaleena.

– Puolikkaasta possusta irrotetaan ensin sisäfilee. Sitten ruho kaadetaan vannesahalle ja siitä leikataan kinkku, kylki, selkä, lapa ja etuneljännes pois. Tämän jälkeen silavoidaan selkää ja valmistetaan osista esimerkiksi palvikinkkua, joulukinkkua tai palapaistia, Viitanen luettelee.

Tilaustyöt tehdään Kauppahallin leikkaamossa aina ensin, mutta muuten osien leikkaamisjärjestyksellä ei ole väliä.

Viitanen ja Malmivirta tekevät työnsä vanhan ajan malliin ilman teollisuusrobotiikan apua. Miehet uskovat, että suurilla toimijoilla koneistuminen valtaa alaa.

– Lihanleikkaajaa tarvitaan jatkossakin hoitamaan tuote valmiiksi robottia varten, joka poistaa esimerkiksi luut. Työ koneistuu tuskin koskaan kokonaan, mutta isoissa tehtaissa varmasti yhä enemmän tulevaisuudessa. Viitanen ja Malmivirta pohtivat.

Aleksi Mäkelä

Vielä ehdit tehdä täydennykset veroilmoitukseen, toimi viimeistään tiistaina 21. toukokuuta

Verohallinto kehottaa veroilmoituksen täydentäjiä toimimaan heti. Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia, kolmasosan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää toimia viimeistään 21. toukokuuta. Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset sähköisesti OmaVero-palvelussa.

Valtaosa nuorista ei koe tarvetta vähentää netin käyttöään

Yläasteikäiset tunnistavat netinkäytön haittapuolet ja olisivat halukkaita myös vähentämään sitä, mutta he kokevat painetta olla läsnä palveluissa jatkuvasti. Asia selviää MLL:n tekemästä nuorten mediakyselystä, johon vastasi 1 500 nuorta. Puolet vastaajista kertoi, että netti on auttanut heitä tutustumaan ihmisiin.

Suuri salaattikirja houkuttelee syömään salaatteja

Naantalista kotoisin olevan ja Sauvossa asuvan Kaisa Sillanpään Suuri salaattikirja (Readme.fi) houkuttelee syömään salaatteja joka päivä. Monimuotoiset salaatit antavat mahdollisuuden rikastuttaa ruokapöydän tarjontaa. Suuri salaattikirja sisältää kaikkiin tilanteisiin sopivia herkullisia reseptejä, yhteensä reilusti yli 100 salaattireseptiä. Salaateissa on käytetty kattavasti erilaisia raaka-aineita.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!