Turun filharmoninen orkesteri avautuu uuden visuaalisen ilmeen saattelemana

Suunnittelijat Saana Sipilä (oik.) ja Olli Sallinen luoda historiaa kunnioittavan orgaanisen ilmeen Turun filharmoniselle orkesterille. Vasemmalla orkesterin intendentti Maati Rehor. Suunnittelijat Saana Sipilä (oik.) ja Olli Sallinen luoda historiaa kunnioittavan orgaanisen ilmeen Turun filharmoniselle orkesterille. Vasemmalla orkesterin intendentti Maati Rehor. Kuva: Riitta Salmi

Turun filharmonisen orkesterin syksyssä pääsee kokemaan filharmonisen orkesterin voiman, kun Turkuun rantautuu Open Orchestra -konsepti. Tanskassa kehitetyssä konseptissa yleisö pääsee kulkemaan sinfoniaorkesterin seassa konsertin aikana.

– Open Orchestraa voisi kuvata interaktiiviseksi matkaksi läpi musiikin, kuvailee Open Orchestra -konsertin Tanskassa kokenut Turun filharmonisen orkesterin tuottaja Heidi Pulkkinen.

Marraskuun Open Orchestra -konserteissa konserttitalon alapermannon penkit poistetaan ja orkesterin soittajat sijoitetaan eri puolille alapermantoa ja lavalle. Yleisön jäsenet pääsevät kulkemaan orkesterin keskellä ja pääsevät aivan soittajien viereen.

Konserteissa ei kuitenkaan unohdeta perinteisempääkään katsomiskokemusta.

– Konserteissa yleisö on jaettu kahtia. Ensimmäisellä puoliajalla osa katsojista seuraa lintuperspektiivistä eli katsomosta konserttia ja osa kulkee orkesterin joukossa. Toisella puoliajalla osat vaihtuvat, Pulkkinen kertoo.

Syksyn myötä myös filharmonisen orkesterin visuaalinen ilme muuttuu. Filharmonisen orkesterin uuden visuaalisen ilmeen, joka näkyy muun muassa kausiesitteissä, on suunnitellut turkulainen suunnittelijapariskunta Saana Sipilä ja Olli Sallinen, tunnetummin Saana ja Olli.

– Halusimme kunnioittaa ilmeellä orkesterin pitkää historiaa ja samalla tehdä raikkaan, orgaanisen ja ajattoman ilmeen. Pyrkimys on, että kun joku avaa 50 vuoden päästä tuon ohjelman, se näyttäisi edelleen hyvältä, Sallinen toteaa.

Visuaalisen ilmeen muutos liittyy osittain ylikapellimestari Leif Segerstamin toimikauden päättymiseen.

– Leif on ollut viime vuodet syystäkin kansikuvapoikanamme. Tämä oli looginen paikka miettiä jotain uutta. Mietimme, miten voisimme ilmentää turkulaista identiteettiämme ja Saana ja Olli oli oikeastaan itsestään selvä valinta, Turun filharmonisen orkesterin intendentti Maati Rehor sanoo.

Orkesterin syksyssä on myös aiemmilta kausilta tuttuja elementtejä. Muun muassa orkesterin jäsenten itsetoteuttamat kamarimusiikkikonsertit saavat jatkoa, Julian Rachlin jatkaa orkesterin päävierailijana ja Olli Mustonen saapuu jälleen tekemään yhteistyötä Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

– Uutuuksien lisäksi syksyn ohjelmistoa määrittää tietynlainen jatkumoiden sarja. Se on tärkeä osa pitkän historian omaavan orkesterimme identiteettiä, Rehor toteaa.

Jatkumoa edustavat myös viime vuosina vahvempaa jalansijaa saaneet cross over -konsertit. Syyskuussa filharmonisen orkesterin vieraaksi saapuu beatboxaaja Felix Zenger. Flyover Beatbox -konsertissa mukana on myös monesta yhteydestä sekä klassisen musiikin että metallimusiikin parista tuttu Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi Lauri Porra, jonka sävellyksiä kuullaan niin ikään konsertissa.

Ilkka Lappi

Ihmisiä Suomi-filmin suviyössä

Se oli lämmin ja kaunis kesäyö, joka oli kääntymässä kohti sarastavaa auringonnousua. Kaupunki oli kietoutunut seesteiseen rauhaan. Kesäyö, jonka viattomuus olisi istunut vanhaan Suomi-filmiin.

Kerrostalossa huoneistopalo Varissuolla

Kerrostalossa oli huoneistopalo Varissuolla Suurpäänkadulla lauantaina aamupäivällä.

Venner laajenee Turkuun

Pian toimintaansa pääkaupunkiseudulta myös Turkuun laajentavalle Venner Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

Turkulainen rattijuoppo kaahasi kymppitietä kovaa ylinopeutta

Poliisipartio ajoi Koskella kymppitietä pitkin kohti Turkua, kun partiota vastaan tuli perjantaina noin kello 22 kovalla vauhdilla henkilöauto, jonka nopeudeksi mitattiin 166 km/h, kun alueella oli 100 km/h nopeusrajoitus.

Suomi yksi maailman venetiheimmistä maista, uusien vesikulkuneuvojen määrä kasvussa

Vesiskootterien suosio kasvaa yhä. Varsinais-Suomessa ensirekisteröitiin alkuvuonna 47 uutta vesiskootteria.

Suomi on edelleen yksi maailman venetiheimmistä maista. Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suosituin kulkuneuvo vesillä liikkumiseen on edelleen moottorivene. Myös vesiskoottereiden suosio on kasvussa. Eniten veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Avovene törmäsi laituriin, kolme loukkaantui

Naantalissa tapahtui perjantaina Teersalon ja Velkuan alueella vesiliikenneonnettomuus, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.

Eurojackpotin potti pomppasi 37 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 29/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 37 miljoonaa euroa.

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Urheilu

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.