Turun filharmoninen orkesteri avautuu uuden visuaalisen ilmeen saattelemana

Suunnittelijat Saana Sipilä (oik.) ja Olli Sallinen luoda historiaa kunnioittavan orgaanisen ilmeen Turun filharmoniselle orkesterille. Vasemmalla orkesterin intendentti Maati Rehor. Suunnittelijat Saana Sipilä (oik.) ja Olli Sallinen luoda historiaa kunnioittavan orgaanisen ilmeen Turun filharmoniselle orkesterille. Vasemmalla orkesterin intendentti Maati Rehor. Kuva: Riitta Salmi

Turun filharmonisen orkesterin syksyssä pääsee kokemaan filharmonisen orkesterin voiman, kun Turkuun rantautuu Open Orchestra -konsepti. Tanskassa kehitetyssä konseptissa yleisö pääsee kulkemaan sinfoniaorkesterin seassa konsertin aikana.

– Open Orchestraa voisi kuvata interaktiiviseksi matkaksi läpi musiikin, kuvailee Open Orchestra -konsertin Tanskassa kokenut Turun filharmonisen orkesterin tuottaja Heidi Pulkkinen.

Marraskuun Open Orchestra -konserteissa konserttitalon alapermannon penkit poistetaan ja orkesterin soittajat sijoitetaan eri puolille alapermantoa ja lavalle. Yleisön jäsenet pääsevät kulkemaan orkesterin keskellä ja pääsevät aivan soittajien viereen.

Konserteissa ei kuitenkaan unohdeta perinteisempääkään katsomiskokemusta.

– Konserteissa yleisö on jaettu kahtia. Ensimmäisellä puoliajalla osa katsojista seuraa lintuperspektiivistä eli katsomosta konserttia ja osa kulkee orkesterin joukossa. Toisella puoliajalla osat vaihtuvat, Pulkkinen kertoo.

Syksyn myötä myös filharmonisen orkesterin visuaalinen ilme muuttuu. Filharmonisen orkesterin uuden visuaalisen ilmeen, joka näkyy muun muassa kausiesitteissä, on suunnitellut turkulainen suunnittelijapariskunta Saana Sipilä ja Olli Sallinen, tunnetummin Saana ja Olli.

– Halusimme kunnioittaa ilmeellä orkesterin pitkää historiaa ja samalla tehdä raikkaan, orgaanisen ja ajattoman ilmeen. Pyrkimys on, että kun joku avaa 50 vuoden päästä tuon ohjelman, se näyttäisi edelleen hyvältä, Sallinen toteaa.

Visuaalisen ilmeen muutos liittyy osittain ylikapellimestari Leif Segerstamin toimikauden päättymiseen.

– Leif on ollut viime vuodet syystäkin kansikuvapoikanamme. Tämä oli looginen paikka miettiä jotain uutta. Mietimme, miten voisimme ilmentää turkulaista identiteettiämme ja Saana ja Olli oli oikeastaan itsestään selvä valinta, Turun filharmonisen orkesterin intendentti Maati Rehor sanoo.

Orkesterin syksyssä on myös aiemmilta kausilta tuttuja elementtejä. Muun muassa orkesterin jäsenten itsetoteuttamat kamarimusiikkikonsertit saavat jatkoa, Julian Rachlin jatkaa orkesterin päävierailijana ja Olli Mustonen saapuu jälleen tekemään yhteistyötä Turun filharmonisen orkesterin kanssa.

– Uutuuksien lisäksi syksyn ohjelmistoa määrittää tietynlainen jatkumoiden sarja. Se on tärkeä osa pitkän historian omaavan orkesterimme identiteettiä, Rehor toteaa.

Jatkumoa edustavat myös viime vuosina vahvempaa jalansijaa saaneet cross over -konsertit. Syyskuussa filharmonisen orkesterin vieraaksi saapuu beatboxaaja Felix Zenger. Flyover Beatbox -konsertissa mukana on myös monesta yhteydestä sekä klassisen musiikin että metallimusiikin parista tuttu Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi Lauri Porra, jonka sävellyksiä kuullaan niin ikään konsertissa.

Ilkka Lappi

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!