Turku herättää tunteiden kirjon

Anne-Marget Hellén. Anne-Marget Hellén. Kuva: Jari Laurikko

Kirkko, linna ja maine – niistä Turku tunnetaan. Turku sytyttää vahvasti tunteiden paloa puolesta ja vastaan, joten myös maineen ihastuttavana ja vihastuttavana kaupunkina voi nostaa kotimaiseksi matkailunähtävyydeksi ja valtiksi markkinoinnissa.

Visit Turku halusi selvittää, miltä Turku tuntuu, ja sai uuden matkailusivustonsa Kissmyturku.fi verkkokyselyssä 1 359 vapaamuotoista vastausta. 85 prosenttia vastauksista roihusi rakkautta ja 15 prosenttia vihmoi vihaa tai muita kielteisiä tunteita. Turussa kaikki tunteet sallitaan.

– Tunteiden kirjo vain lisää Turun vetovoimaa ja tekee kaupungista kiinnostavan matkakohteen. Aiomme hurmata myös matkailijat, jotka vielä suhtautuvat Turkuun varauksella, hymyilee Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Matkailijoita hurmataan Visit Turun uudella sivustolla Kissmyturku.fi. ”Turku tuntuu” on kattoajatus paitsi sivustolla myös yleisesti kaupungin matkailumarkkinoinnissa ja -viestinnässä.

– Jokainen suomalainen tuntee jotakin, kun sanotaan Turku. Turku herättää valtavasti onnen ja rakkauden tunteita, mutta uskallamme katsoa suoraan silmiin myös vihaajia ja naureskelijoita, Hellén selvittää.

Rohkea ote on jo tuttua Visit Turun vuonna 2011 lanseeraamasta Kiss my Turku -konseptista. Matkailututkija Juulia Räikkösen mielestä särmikäs asenne voittaa markkinoinnissa hymistelyn.

– Myös negatiivisia mielikuvia tai alueen heikkouksia voidaan kääntää vahvuudeksi. Sosiaalisen median aikana tapaukset voivat jopa päätyä viraaleiksi ilmiöiksi, Turun yliopistossa matkailua tutkiva Räikkönen sanoo.

Kun puhutaan kaupunkeihin liittyvistä tunteista, puhutaan paikan tunnusta, hengestä ja tajusta. Vasta kokemukset ja tunteet tekevät kaupungista matkailijalle merkityksellisen.

– Matkailijoiden, aivan kuten paikallisväestön, paikkoihin liittyvät tunteet kumpuavat kokemuksista. Kaupunki, tai jokin sen kohde, josta ihmisellä ei ole mitään ennakkokäsitystä, on vain piste kartalla. Sijainti muuttuu paikaksi vasta kokemuksen kautta, Räikkönen selvittää.

– Mutta kokemus ei välttämättä tarkoita sitä, että on itse vieraillut kyseisessä paikassa. Muodostamme mielikuvia paikoista myös esimerkiksi elokuvien, kirjojen, uutisten ja ystävien kertomusten avulla. Itse koettuna paikka voi erota mielikuvista paljonkin.

Räikkösen mukaan mielikuvat vaikuttavat vahvasti matkapäätöksiin. Hän on itse ollut mukana tutkimassa ihmisten mielikuvia, tunteita ja kokemuksia Turun keskustasta.

– Turussa Aurajoen ranta ja erityisesti Vähätorin alue koetaan paikaksi, joka saa aikaan vahvoja positiivisia tuntemuksia. Vapaa-ajankulutuksen näkökulmasta eräänlaisena ideaalina näyttää olevan tuntemus siitä, että olisi ulkomailla. Joki sekä Vähätori ravintoloineen ja kahviloineen koetaan vahvasti eurooppalaiseksi ympäristöksi, Räikkönen kertoo.

Rakkaus Turun jokirantaan roihusi vahvasti myös Visit Turun verkkokyselyn vastauksissa. Moitteita Turku sai muiden muassa murteestaan ja ilmapiiristään.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!