Legendaarinen saksalaishävittäjä kipuaa taivaalle Turun lentonäytöksessä

Turkuun saapuva Messerschmitt Bf 109 nähtiin myös legendaarisessa Battle of Britain -elokuvassa. Turkuun saapuva Messerschmitt Bf 109 nähtiin myös legendaarisessa Battle of Britain -elokuvassa. Kuva: Tyson V. Rininger

Suomen Ilmavoimien paras hävittäjä jatkosodassa oli legendaarinen saksalainen Messerschmitt Bf 109 eli suomalaisittain ”Mersu”. Messerschmitt Bf 109 on yksi maailman tunnetuimpia, ellei tunnetuin, toisen maailmansodan hävittäjä. Messerschmitt Bf 109:n tuotanto oli peräti 36 000 konetta

Nyt konemalli palaa Suomen taivaalle Turun lentonäytöksessä 15.–16. kesäkuuta. Edellisen kerran Mersu on lentänyt Suomessa maaliskuussa 1954.

Suomalaisten hävittäjä-ässien käsissä Mersuilla saavutettiin Neuvostoliiton ilmavoimia vastaan 663 ilmavoittoa pudotussuhteella 25:1. Menestynein ”Mersu-ässä” oli lentomestari IlmariIlluJuutilainen, joka saavutti Mersulla 58 ilmavoittoa. Mersu mahdollisti osaltaan torjumaan Neuvostoliiton suurhyökkäyksen kesällä 1944.

Sodan jälkeen ilmavoimilla oli 102 Mersua, joista 60 jatkoi palveluksessa, loput varastoitiin rauhanehtojen mukaisesti. Messerschmitt Bf 109 oli ilmavoimien päähävittäjä vuoteen 1954, jolloin DH Vampire suihkuhävittäjä korvasi sen.

– Haluamme kunnioittaa kaikkia veteraaneja, erityisesti ilmavoimien veteraaneja, tuomalla meille suomalaisille rakkaan Mersun taas Suomen taivaalle. Olemme tehneet vuosia työtä Mersun saamiseksi Suomeen ja Turkuun juuri jatkosodan päättymisen 75-vuotisjuhlavuodeksi. Tämä on merkittävä ponnistus Turun lentokerholle, mutta haluamme näin osoittaa kiitollisuutemme veteraaneille, toteaa Turun lentokerhon puheenjohtaja ja Turku airshown tapahtumajohtaja Jyri Mattila.

Turku Airshowssa on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Ilmavoimien päähävittäjät kolmelta eri aikakaudelta, kun näytöksessä esiintyy myös DH Vampire sekä nykyinen Hornet-monitoimihävittäjä. Paikalla on myös Hornetin seuraajaehdokkaita antamassa viitteitä tulevaisuudesta.

Lentävinä museokoneina Messerschmitt Bf 109 -koneita on jäljellä erittäin vähän. Turkuun saapuva kone on rekisteröity Britanniaan ja saapuu sieltä usean välilaskun kautta Turkuun. Kone ei kuitenkaan ole alkuperäinen saksalaisvalmisteinen Messerschmitt Bf 109, vaan Espanjassa lisenssiluvalla valmistettu Hispano Aviación HA-1112-M1L Buchon. Nämä koneet olivat Espanjan ilmavoimien käytössä vuoteen 1965 asti.

Turkuun saapuva kone osallistui vuonna 1968 kuuluisan Battle of Britain -elokuvan kuvauksiin, ja oli sen jälkeen lähes 45 vuotta varastoituna. Täydellisen peruskorjauksen jälkeen kone nousee taas siivilleen tänä keväänä.

Juttua muokattu 26.4. kello 9:17: Lisätty maininta, että kyseessä on koneen espanjalainen lisenssiversio.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rasekon kolmikko haki kultaa ammattitaidon SM-kilpailuista

Voittajilla on hymy herkässä. Veeti Lundahl (vas.), Miisa Suvanto ja Samuli Kohmo.

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 -finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Eilen päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl .

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!