Pioni huokuu isoäidin nostalgiaa – kauden trendiperenna on helppo vaihtoehto ruusulle

– Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, kertoo Tuula Uusi-Honko. – Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, kertoo Tuula Uusi-Honko. Kuva: Minna Saarinen

Pioni sopii myös saariston olosuhteisiin mainiosti, kunhan valitsee lajikkeen ja istutuspaikan oikein. Kiinanpioni kestää saaristossa parhaiten, joskin ikisuosikki, ”isoäidin pioni” Sarah Bernhardt pitää aina pintansa suosituimpana lajikkeena.

Paras paikka kasvattaa pionia on hieman enemmän sisämaassa, mutta jos liikaa kosteutta ei ole maassa, on pioni todella helppohoitoinen ja kaunis pihakasvi. Kun tehdään kunnon istutuspaikka sekä kohopenkki, salaojitetaan tai rakennetaan rinne, pioni kasvaa hyvin.

– Kunnollinen penkin pohjustaminen on pionin kohdalla tärkeintä. Sen jälkeen kasvia ei oikeastaan tarvitse edes hoitaa, ei edes kastella, ellei kesä ole aivan poikkeuksellisen kuiva, kertoo yrittäjä Tuula Uusi-Honko Pionien koti Oy:sta Taivassalosta.

Uusi-Honko opastaa asiakkaitaan aina, miten ja mille syvyydelle pioni istutetaan.

– Kiinan- eli jalopionit eli perinteisimmät pionit ovat saaristossakin hyvin kestäviä, vaikka saaristo onkin perinteisesti aavistuksen märkää aluetta pionille. Nämä ovat kuitenkin vahvimmat pionilajikkeet, ja sopivat joka puolelle Turun seutua aivan erinomaisesti.

Liika kosteus on ainoa, joka voi tuhota pionin. Saaristossa voi olla kallioista tai olla puita liian lähellä, mutta asian voi ratkaista tekemällä kohopenkin. Pioni on äärimmäisen helppohoitoinen, ja hyvin näyttävä. Kun istuttamisen tekee huolella ja perustaa paikan hyvin, ei mitään erityistä tarvitse tehdä.

Pioni on trendi nykyaikana, sillä moni muistaa kasvin vielä äidiltä tai isoäidiltä. Nyt halutaan samaa, mitä heilläkin oli. Tällä hetkellä onkin nostalgiatrendi. Pionin voi istuttaa aivan lähiaikoina. Heti, kun maa on niin sula, että sitä pääsee möyhimään, pionin voi istuttaa. Pioni sopiikin erinomaisesti äitienpäivälahjaksi.

Pionin sesonki alkaa juuri nyt, kun maaperä alkaa sulaa. Taivassalossakin uusissa pioneissa on jo kärjet ylhäällä. Toukokuun alku on aivan varmaa aikaa jo, viimeistään silloin pionia pääsee istuttamaan.

Taivassalolaisyrityksellä on valikoimissaan noin 150 eri pionilajiketta, joskin hieman muutakin kesäkukkaa tai yrttejä. Yksi yrityksen linjaus on lisätä pionien tunnettuutta sekä selventää pionin kasvatukseen liittyviä myyttejä.

– Yritys alkoi isäni toimesta 1995, ja olemme erikoistuneet pioneihin. Aikanaan isäni muutti vanhalle kauppapuutarhalle ja aloitti toiminnan siellä. Yrityksellämme on näytemaita, jossa pionit näkee istutettuna.

Ennen istuttamista helpoin ratkaisu on pitää taimet ulkona, ja nostaa pionikassi vain pakkasyöksi sisälle, kunnes maaperä on möyhimiskelpoista.

– Erittäin hauska asia on, että muoti vaikuttaa meidänkin myyntiimme. Jonain vuonna menee vaikkapa valkoisia paljon. Mutta Sarah Bernhardt on ikisuosikki. Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, Uusi-Honko tietää.

Minna Saarinen

Pionit ovat näyttäviä. Pionit ovat näyttäviä. Kuva: Sbytovamn

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Riittämättömän liikunnan haastetta ei ratkaista yksin

Vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunta ajatellaan usein erillisenä elämänalueena, jota erityisesti lähdetään harrastamaan. Liian vähäinen liikkuminen vaikuttaa niin yksilöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun kuin laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, työkykyyn ja sotilaallisen valmiuden suorituskykyyn.

Monikulttuurisuusneuvosto hakee uusia ehdokkaita

Turun kaupunki hakee järjestöjäseniä monikulttuurisuusneuvostoon. Neuvoston tarkoituksena on toimia maahanmuuttajien edustajana ja edistää maahanmuuttajien sekä viranomaisten välistä yhteistyötä. Neuvosto tarkastelee asioita maahanmuuttajanäkökulmasta Turun alueella muun muassa antamalla lausuntoja ja tekemällä aloitteita sekä tiivistä yhteistyötä muiden Turun vaikuttajaryhmien kanssa.

Heidi Hirvonen HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi

Heidi Hirvonen on nimitetty HKScan-konsernin viestintäjohtajaksi. Hirvonen on tehnyt pitkän uran Raisio-konsernissa, jossa hän on vastannut konserniviestinnästä viimeiset 12 vuotta.

Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennusoireita

Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kertoi merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista. Yli puolet sekä aikuisista että lapsista raportoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän, mahdollisesti traumaattisen tapahtuman, kuten joutunut väkivallan kohteeksi.

Kaukolämpötyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan myös päiväsaikaan Koulukadulla

Ennakkotiedoista poiketen kaukolämpötyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan myös päiväsaikaan, joten yksi ajokaista on pois käytöstä Koulukadulla Eerikinkadun ja Yliopistonkadun välillä ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Urheilu

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Inter pelaa vihdoinkin potentiaalinsa edellyttämällä tasolla

Filip Valencicin ruuti on ollut kuivaa.

Veikkausliiga on ollut alkukauden osalta mielenkiintoisempi kuin aikoihin. Tätä on auttanut muun muassa ylivoimaisen mestarisuosikki-HJK:n kompurointi alkukaudella sekä varsin tasainen sarjan kärkipää.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.