Vuoden suuhygienisti Suvi Perälä on paljon muutakin kuin suun ammattilainen

Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Kuva: Elli Kummala

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry valitsi Turun kaupungilla työskentelevän Suvi Perälän vuoden 2019 suuhygienistiksi. Valinta tuli Perälälle iloisena yllätyksenä.

– Oli se kyllä yllätys, en osannut yhtään aavistaa, hän hymyilee.

Perälä työskentelee päätoimisesti suuhygienistiyrittäjänä ja tekee töitä Turun kaupungille sekä yksityisille vastaanotoille. Hän ehtii näiden töiden lisäksi kuitenkin tehdä paljon muutakin.

Juuri nyt Perälää työllistävät suuhygienistin töiden lisäksi eniten digitalisaatioon liittyvät asiat. Hän toimii Turun kaupungin suuterveydenhuollon digitalisaatioasiantuntijana ja on yksi Omaolopalvelun kehittäjistä. Omaolo on omahoidon itsearviointipalvelu, jonne asiakas voi kirjata oireensa ja saada siihen sopivat hoito-ohjeet tai kehotteen mennä lääkärille.

Palvelu syntyi vuosien 2016–18 aikana Oda-projektin yhteydessä. Se on kansallinen hanke, jota Turun kaupunkikin on ollut mukana kehittämässä muun muassa Perälän avulla. Vuoden suuhygienistin titteli tulikin Perälän mukaan isolta osalta juuri digitalisaation eteenpäinviemisestä.

Muiden töidensä ohessa Perälä tekee ravintoneuvojan töitä, ja on hän opiskellut vyöhyketerapeutiksikin.

– Niitäkin töitä teen aina välillä, Perälä sanoo.

Tällä hetkellä Perälä opiskelee ravintoterapeutiksi. Opinnot ovat vielä kesken, mutta jossain vaiheessa Perälällä on tavoitteena keskittyä ravintoasioihin suuhygienistin hommien lisäksi. Ravintoterapeutin ammatti on ollut pitkään hänen haaveammattinsa.

– Se on aina ollut semmoinen aihe, joka minua on kiinnostanut tosi paljon, mutta nyt vasta sain kipinän lähteä opiskelemaan sitä, Perälä miettii.

Perälä on vielä varsin tuore yrittäjä, ja hän ryhtyi siihen kokeilunhalusta. Hän oli tehnyt pitkään töitä suuterveydenhuollossa esimiesasemassa, kunnes koki työuupumuksen. Silloin hän alkoi miettiä yrittäjän uraa.

– Olin kokeillut julkista sektoria ja yksityistä sektoria ja sitten ajattelin, että voisin kokeilla, minkälaista on olla yrittäjä, Perälä kertoo.

Yrittäjyys on tuntunut hänelle omalta jutulta, sillä siinä on vapaus muun muassa määritellä itse omat työaikansa. Vastapainona on palkkatyö Turun kaupungille.

– Se on mukava yhdistelmä, Perälä tuumii.

Perälä toimii tällä hetkellä suuhygienistinä kahdella yksityisellä vastaanotolla, Hammaslääkärikeskus Elegantissa sekä Vasaramäen Hampaassa, ja on kaupungilla osa-aikaisena. Tulevaisuudessa hänen suunnitelmanaan on muiden töiden lisäksi jatkaa suuhygienistiyrittäjänä.

Elli Kummala

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Syproteroni-valmisteisiin liittyvän meningeoomariskin arviointi alkaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut arvioinnin, joka koskee syproteronia sisältäviä valmisteita. Valmisteita käytetään muun muassa liiallisen karvankasvun, eturauhassyövän ja aknen hoitoon.

Valtaosalla kilparavihevosista suun vaurioita kuolainten alueella

Yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyötutkimuksessa yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen. Nämä vauriot jäävät kuitenkin helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

Nuorten äänestysprosentti kasvoi 50 prosenttia europarlamenttivaaleissa

Euroopan parlamentti on julkaissut ensimmäisiä tuloksia EU-vaalien jälkeisestä eurobarometrista. EU:n kaikissa 28 jäsenmaassa tehdyn eurobarometrikyselyn mukaan Eurooppa-myönteiset nuoret äänestivät huomattavasti aktiivisemmin vuoden 2019 EU-vaaleissa verrattuna vuoden 2014 vaaleihin.

Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli ylijäämäinen toukokuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Rattijuoppo kolarissa Martinsillalla

Turun poliisin partio sai tehtäväksi mennä liikennevahinkopaikalle maanantaina kello 20.30. Martinsillalla oli tapahtunut kahden henkilöauton välinen pieni liikennevahinko.

HKScan Oyj sopinut uusista 174,3 miljoonan euron pankkilainoista

HKScan Oyj on tiedottamansa mukaisesti sopinut rahoittajapankkiensa kanssa uusista pankkilainoista. Yhtiö oli 29. toukokuuta saanut rahoittajapankeiltaan lainanlupaukset olemassa olleiden, osin vuonna 2020 ja vuonna 2021 erääntyvien valmiusluottolimiittiensä ja lainasopimustensa korvaamisesta.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna 3,6 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa pantiin vireille 1 337 konkurssia, mikä on 50 konkurssia (3,6 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 6 227, mikä on 517 henkilöä (7,7 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.