Vuoden suuhygienisti Suvi Perälä on paljon muutakin kuin suun ammattilainen

Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Kuva: Elli Kummala

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry valitsi Turun kaupungilla työskentelevän Suvi Perälän vuoden 2019 suuhygienistiksi. Valinta tuli Perälälle iloisena yllätyksenä.

– Oli se kyllä yllätys, en osannut yhtään aavistaa, hän hymyilee.

Perälä työskentelee päätoimisesti suuhygienistiyrittäjänä ja tekee töitä Turun kaupungille sekä yksityisille vastaanotoille. Hän ehtii näiden töiden lisäksi kuitenkin tehdä paljon muutakin.

Juuri nyt Perälää työllistävät suuhygienistin töiden lisäksi eniten digitalisaatioon liittyvät asiat. Hän toimii Turun kaupungin suuterveydenhuollon digitalisaatioasiantuntijana ja on yksi Omaolopalvelun kehittäjistä. Omaolo on omahoidon itsearviointipalvelu, jonne asiakas voi kirjata oireensa ja saada siihen sopivat hoito-ohjeet tai kehotteen mennä lääkärille.

Palvelu syntyi vuosien 2016–18 aikana Oda-projektin yhteydessä. Se on kansallinen hanke, jota Turun kaupunkikin on ollut mukana kehittämässä muun muassa Perälän avulla. Vuoden suuhygienistin titteli tulikin Perälän mukaan isolta osalta juuri digitalisaation eteenpäinviemisestä.

Muiden töidensä ohessa Perälä tekee ravintoneuvojan töitä, ja on hän opiskellut vyöhyketerapeutiksikin.

– Niitäkin töitä teen aina välillä, Perälä sanoo.

Tällä hetkellä Perälä opiskelee ravintoterapeutiksi. Opinnot ovat vielä kesken, mutta jossain vaiheessa Perälällä on tavoitteena keskittyä ravintoasioihin suuhygienistin hommien lisäksi. Ravintoterapeutin ammatti on ollut pitkään hänen haaveammattinsa.

– Se on aina ollut semmoinen aihe, joka minua on kiinnostanut tosi paljon, mutta nyt vasta sain kipinän lähteä opiskelemaan sitä, Perälä miettii.

Perälä on vielä varsin tuore yrittäjä, ja hän ryhtyi siihen kokeilunhalusta. Hän oli tehnyt pitkään töitä suuterveydenhuollossa esimiesasemassa, kunnes koki työuupumuksen. Silloin hän alkoi miettiä yrittäjän uraa.

– Olin kokeillut julkista sektoria ja yksityistä sektoria ja sitten ajattelin, että voisin kokeilla, minkälaista on olla yrittäjä, Perälä kertoo.

Yrittäjyys on tuntunut hänelle omalta jutulta, sillä siinä on vapaus muun muassa määritellä itse omat työaikansa. Vastapainona on palkkatyö Turun kaupungille.

– Se on mukava yhdistelmä, Perälä tuumii.

Perälä toimii tällä hetkellä suuhygienistinä kahdella yksityisellä vastaanotolla, Hammaslääkärikeskus Elegantissa sekä Vasaramäen Hampaassa, ja on kaupungilla osa-aikaisena. Tulevaisuudessa hänen suunnitelmanaan on muiden töiden lisäksi jatkaa suuhygienistiyrittäjänä.

Elli Kummala

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!