Kultasepät kannustavat kierrättämään korukiviä

Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kuva: Jori Liimatainen

– Ihmiset toivovat nykyään koruilta entistä enemmän yksilöllisyyttä ja haluavat osallistua suunnitteluun alusta lähtien. Isojen korutehtaiden toimintojen loppuminen on muuttanut tuotteiden sisällöllistä kysyntää, kertoo yli kolmekymmentä vuotta alalla työskennellyt kultaseppä Mika Mäkinen.

Mäkinen peri isältään kiinnostuksen kulta-alaan, sillä tämä työskenteli myös aikanaan kultaseppänä. Ura alkoi osuuskuntatoiminnassa, mutta 2000-luvulla hän perusti oman yrityksen. Nyt hänen pajallaan Kastussa työskentelee myös jo kolmannessa polvessa tytär Sini Mäkinen, joka on nähnyt ja kokenut nuoresta pitäen, mitä kultasepän työ on.

Viime vuonna kultasepäksi valmistunut Sini vastaa erityisesti kaiverrusten tekemisestä koruihin.

Mäkiselle on kerääntynyt vuosien saatossa suuri kokoelma asiakkaiden vanhoja korukiviä. Monet haluavat kultasepän sulattavan vanhojen kulta- ja hopeakorujen metalliosia uutta korua varten. Samalla korujen kivet jäävät kuitenkin usein hyödyttömiksi eivätkä asiakkaat halua säilyttää niitä itsellään.

Mäkinen onkin vastaanottanut kiviä, sillä hänen mielestään on sääli, jos ne hävitetään. Isä ja tytär ovat kehitelleet yhdessä ideoita korukivien uudelleen hyödyntämisestä. Esimerkiksi vanhojen sormusten kiviä on käytetty uusissa riipuksissa. Kultasepät kannustavatkin asiakkaita ideoimaan kivien uusiokäyttöä rohkeasti.

– Valtaosa vanhoissa koruissa käytetyistä kivistä on synteettisiä kiviä eli alkuperäisen kaltaisia jalokiviä, jotka ovat muun muassa fyysisiltä ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin luonnon muovaamat jalokivet. Synteettinen jalokivi ei ole lasia toisin kuin usein luullaan, Mika Mäkinen painottaa.

Synteettisen jalokiven kestävyys onkin aidon kiven vertaista, mutta sen hinta on huomattavasti aitoa kiveä edullisempi, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon erilaisiin koruihin. Aitoja jalokiviä on lisäksi hankala löytää. Mäkinen kertoo tällä hetkellä 1960-luvun tyyppisten suurten ja näyttävien kivien olevan jälleen suosiossa. Vihkisormuksiin kysytään paljon punakultaa ja myös perinteistä keltakultaa.

Kultaseppä Mäkinen laajentaa toimintaansa, sillä yritys avasi tällä viikolla kivijalkaliikkeen Kaskenkadulle. Tavoitteena on, että liikkeeseen poikkeaisi nykyistä enemmän asiakkaita katselemaan ja ostamaan tuotteita spontaanisti. Tarjolla on myös korjauspalveluita ja lisäksi nykyinen paja jatkaa toimintaansa.

Kultasepät muistuttavat asiakkaita varaamaan esimerkiksi vihkisormuksen suunnitteluun aikaa muutaman viikon. Pajalta voi varata suunnitteluajan tai koko suunnitteluprosessi voidaan käydä tarvittaessa sähköpostitse.

– Erikoistuotteitamme ovat esimerkiksi morsianten häätiarat, joita valmistamme yksilöllisten toiveiden mukaan. Meillä on myös poikkeuksellisen laaja materiaalitarjonta käytössämme, Mäkinen kertoo.

Tiina Pitkänen

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.