Kultasepät kannustavat kierrättämään korukiviä

Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kuva: Jori Liimatainen

– Ihmiset toivovat nykyään koruilta entistä enemmän yksilöllisyyttä ja haluavat osallistua suunnitteluun alusta lähtien. Isojen korutehtaiden toimintojen loppuminen on muuttanut tuotteiden sisällöllistä kysyntää, kertoo yli kolmekymmentä vuotta alalla työskennellyt kultaseppä Mika Mäkinen.

Mäkinen peri isältään kiinnostuksen kulta-alaan, sillä tämä työskenteli myös aikanaan kultaseppänä. Ura alkoi osuuskuntatoiminnassa, mutta 2000-luvulla hän perusti oman yrityksen. Nyt hänen pajallaan Kastussa työskentelee myös jo kolmannessa polvessa tytär Sini Mäkinen, joka on nähnyt ja kokenut nuoresta pitäen, mitä kultasepän työ on.

Viime vuonna kultasepäksi valmistunut Sini vastaa erityisesti kaiverrusten tekemisestä koruihin.

Mäkiselle on kerääntynyt vuosien saatossa suuri kokoelma asiakkaiden vanhoja korukiviä. Monet haluavat kultasepän sulattavan vanhojen kulta- ja hopeakorujen metalliosia uutta korua varten. Samalla korujen kivet jäävät kuitenkin usein hyödyttömiksi eivätkä asiakkaat halua säilyttää niitä itsellään.

Mäkinen onkin vastaanottanut kiviä, sillä hänen mielestään on sääli, jos ne hävitetään. Isä ja tytär ovat kehitelleet yhdessä ideoita korukivien uudelleen hyödyntämisestä. Esimerkiksi vanhojen sormusten kiviä on käytetty uusissa riipuksissa. Kultasepät kannustavatkin asiakkaita ideoimaan kivien uusiokäyttöä rohkeasti.

– Valtaosa vanhoissa koruissa käytetyistä kivistä on synteettisiä kiviä eli alkuperäisen kaltaisia jalokiviä, jotka ovat muun muassa fyysisiltä ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin luonnon muovaamat jalokivet. Synteettinen jalokivi ei ole lasia toisin kuin usein luullaan, Mika Mäkinen painottaa.

Synteettisen jalokiven kestävyys onkin aidon kiven vertaista, mutta sen hinta on huomattavasti aitoa kiveä edullisempi, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon erilaisiin koruihin. Aitoja jalokiviä on lisäksi hankala löytää. Mäkinen kertoo tällä hetkellä 1960-luvun tyyppisten suurten ja näyttävien kivien olevan jälleen suosiossa. Vihkisormuksiin kysytään paljon punakultaa ja myös perinteistä keltakultaa.

Kultaseppä Mäkinen laajentaa toimintaansa, sillä yritys avasi tällä viikolla kivijalkaliikkeen Kaskenkadulle. Tavoitteena on, että liikkeeseen poikkeaisi nykyistä enemmän asiakkaita katselemaan ja ostamaan tuotteita spontaanisti. Tarjolla on myös korjauspalveluita ja lisäksi nykyinen paja jatkaa toimintaansa.

Kultasepät muistuttavat asiakkaita varaamaan esimerkiksi vihkisormuksen suunnitteluun aikaa muutaman viikon. Pajalta voi varata suunnitteluajan tai koko suunnitteluprosessi voidaan käydä tarvittaessa sähköpostitse.

– Erikoistuotteitamme ovat esimerkiksi morsianten häätiarat, joita valmistamme yksilöllisten toiveiden mukaan. Meillä on myös poikkeuksellisen laaja materiaalitarjonta käytössämme, Mäkinen kertoo.

Tiina Pitkänen

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.