Sirkustelijoiden temppujen anatomiaa

Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Kuva: Ilkka Lappi

Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan opinnäytetyö hyödyntää liikettä ja dramaturgiaa

Turun taideakatemian sirkuslinjalaisten perinteinen opinnäytetyöfestivaali Grande Finale juhlitaan tänä vuonna 16. toukokuuta alkaen. Festivaali jatkuu 1. kesäkuuta asti.

Yksi tämän vuoden opinnäytetöistä on Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan duoesitys Feishoe/Feitricks. Nimen alkuosa fei tulee kiinasta ja kääntyy ”epä”.

– Esityksen materiaalista suuri osa on syntynyt oppituntien aikana keskustelujemme pohjalta. Olemme pohtineet, mitä temput itse asiassa ovat. Käytännössä ne ovat kuitenkin vain liikettä. Teoksessa hyödynnetään myös tolppakenkiä, joita on vuosien varrella kulunut aika paljon. Tolpan pinta on sen verran karhea, että kengät kuluvat äkkiä, Pötsönen kertoo.

Ajatus yhteisen opinnäytetyön tekemisestä syntyi orgaanisesti.

– Olemme tehneet tunneilla paritekniikkaa ja mietimme, että niitä juttuja olisi hauska päästä käyttämään. Yhdessä esiintyminen on myös hauskempaa kuin yksin esiintyminen, Astala toteaa.

Vaikka kiinalainen tolppa ja Feiyuen kengät ovat keskeisiä rakennusaineita Feishoe/Feitricks-esityksessä, Pötsönen ja Astala ovat halunneet myös kiinnittää huomiota tarinallisuuteen.

– Opintoihimme on kuulunut myös dramaturgiaa, mikä on tukenut todella paljon tämän esityksen tekemistä. Esityksessä on myös kaksi hahmoa, jotka eivät ole kauhean kaukana meistä. Heissä on meille ominaisia luonteenpiirteitä, mutta aika paljon niitä on karikarisoitu, Pötsönen sanoo.

– Vaikka tässä temppujen luonnetta hieman pohditaankin, temput eivät ole esityksen keskiössä. Siinä mielessä tässä esityksessä on aika vähän sellaista perinteistä tolppatekniikkaa, hän jatkaa.

Käytännössä Feishoe/Feitricks on syntynyt kevään 2019 aikana.

– Varsinainen esityksen materiaali on syntynyt tämän kevään aikana, mutta pohjaa luotiin jo viime vuoden puolella. Kokeilimme silloin paritekniikoita yhdessä ja mietimme, mitä voisi tehdä, Astala toteaa.

Yksi motiivi tolppaa hyödyntävään pariesitykseen on esityksen helppo liikuteltavuus.

– Yhdessä on mukavampi lähteä keikoillekin kuin yksin puurtaessa. Tässä meillä on myös valmis teos, mitä voi lähteä viemään erilaisiin paikkoihin. Tolppa on myös helppo siinä mielessä, että sen voi pystyttää vaikka ulos, Pötsönen pohtii.

Grande Finale järjestetään 16.5.–1.6. Esityspaikkoina toimivat köysiteatteri ja Raision Myllynkatu 45, jossa esitetään Sanna Leinosen paikkasidonnainen teos Puun ja kuoren välissä, joka on ilmainen, mutta vaatii paikkavarauksen.

Köysiteatterin esitykset jakautuvat kolmeen kokonaisuuteen, joita kutakin esitetään seitsemän kertaa. Feishoe/Feitricks kuuluu C-kokonaisuuteen, jonka ensi-ilta on 19. toukokuuta kello 16.

Ilkka Lappi

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.