Sirkustelijoiden temppujen anatomiaa

Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Kuva: Ilkka Lappi

Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan opinnäytetyö hyödyntää liikettä ja dramaturgiaa

Turun taideakatemian sirkuslinjalaisten perinteinen opinnäytetyöfestivaali Grande Finale juhlitaan tänä vuonna 16. toukokuuta alkaen. Festivaali jatkuu 1. kesäkuuta asti.

Yksi tämän vuoden opinnäytetöistä on Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan duoesitys Feishoe/Feitricks. Nimen alkuosa fei tulee kiinasta ja kääntyy ”epä”.

– Esityksen materiaalista suuri osa on syntynyt oppituntien aikana keskustelujemme pohjalta. Olemme pohtineet, mitä temput itse asiassa ovat. Käytännössä ne ovat kuitenkin vain liikettä. Teoksessa hyödynnetään myös tolppakenkiä, joita on vuosien varrella kulunut aika paljon. Tolpan pinta on sen verran karhea, että kengät kuluvat äkkiä, Pötsönen kertoo.

Ajatus yhteisen opinnäytetyön tekemisestä syntyi orgaanisesti.

– Olemme tehneet tunneilla paritekniikkaa ja mietimme, että niitä juttuja olisi hauska päästä käyttämään. Yhdessä esiintyminen on myös hauskempaa kuin yksin esiintyminen, Astala toteaa.

Vaikka kiinalainen tolppa ja Feiyuen kengät ovat keskeisiä rakennusaineita Feishoe/Feitricks-esityksessä, Pötsönen ja Astala ovat halunneet myös kiinnittää huomiota tarinallisuuteen.

– Opintoihimme on kuulunut myös dramaturgiaa, mikä on tukenut todella paljon tämän esityksen tekemistä. Esityksessä on myös kaksi hahmoa, jotka eivät ole kauhean kaukana meistä. Heissä on meille ominaisia luonteenpiirteitä, mutta aika paljon niitä on karikarisoitu, Pötsönen sanoo.

– Vaikka tässä temppujen luonnetta hieman pohditaankin, temput eivät ole esityksen keskiössä. Siinä mielessä tässä esityksessä on aika vähän sellaista perinteistä tolppatekniikkaa, hän jatkaa.

Käytännössä Feishoe/Feitricks on syntynyt kevään 2019 aikana.

– Varsinainen esityksen materiaali on syntynyt tämän kevään aikana, mutta pohjaa luotiin jo viime vuoden puolella. Kokeilimme silloin paritekniikoita yhdessä ja mietimme, mitä voisi tehdä, Astala toteaa.

Yksi motiivi tolppaa hyödyntävään pariesitykseen on esityksen helppo liikuteltavuus.

– Yhdessä on mukavampi lähteä keikoillekin kuin yksin puurtaessa. Tässä meillä on myös valmis teos, mitä voi lähteä viemään erilaisiin paikkoihin. Tolppa on myös helppo siinä mielessä, että sen voi pystyttää vaikka ulos, Pötsönen pohtii.

Grande Finale järjestetään 16.5.–1.6. Esityspaikkoina toimivat köysiteatteri ja Raision Myllynkatu 45, jossa esitetään Sanna Leinosen paikkasidonnainen teos Puun ja kuoren välissä, joka on ilmainen, mutta vaatii paikkavarauksen.

Köysiteatterin esitykset jakautuvat kolmeen kokonaisuuteen, joita kutakin esitetään seitsemän kertaa. Feishoe/Feitricks kuuluu C-kokonaisuuteen, jonka ensi-ilta on 19. toukokuuta kello 16.

Ilkka Lappi

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.