Taide löysi nettikauppaan

Patrik ja Pia Edmanin Taiko-sivusto kokoaa taiteen ostajat ja myyjät saman katon alle. Patrik ja Pia Edmanin Taiko-sivusto kokoaa taiteen ostajat ja myyjät saman katon alle. Kuva: Marianne Rovio

Tekijät ja ostajat kohtaavat taidenettikauppa Taikossa

Turkulaiset Pia ja Patrik Edman haluavat helpottaa taiteen ostamisen sekä tarjota taiteilijalle mahdollisuuden myydä taidettaan netin välityksellä. Idea alkoi kehittyä heidän asuessaan Kööpenhaminassa, ja he huomasivat kuinka vaikea aitoja taideteoksia oli ostaa netissä. He halusivat ostaa tanskalaisen taitelijan teoksen netissä, mutta sellaisia ei ollut kaupan muuta kuin kangasprintteinä.

– Törmäsimme myöhemmin Suomessa samaan ongelmaan. Teimme PR- ja viestintäyrityksemme kautta nettisivuja eräälle helsinkiläiselle taiteilijalle. Hänellä oli todella paljon tauluja varastoissaan, mutta hän ei osannut myydä niitä. Monen taiteilijan kohdalla on itse asiassa sama ongelma, omaa sieluntyötään on vaikea myydä, ja mielellään sitä keskittyisi vain taiteen tekemiseen. On helpompi jättää myynti ammattilaisille. Tosin galleriavuokraukset tulevat usein myös hintavaksi, joten halusimme kehittää heille mahdollisen tavan myydä taidetta nettitaidekaupan myötä, koska sellaista ei ollut vielä olemassa tällaisena yhtenäisenä sivustona, kertoo Patrik Edman.

Näin syntyi Taiko vuonna 2016, joka tulee sanoista taide sekä ruotsinkielisestä sanasta konst. Sivustolla on myynnissä noin 550 taitelijan taideteoksia yhteensä noin 7 000.

– Taiko on japanilainen rumpu, ja sitä juuri haluamme tehdä rummuttaa taiteen puolesta ja tehdä siitä helppoa sekä ostajille että taiteilijoille itselleen. Tämän kautta heille ei tule muita kuluja kuin välityspalkkio myynnistä. Olemme luoneet markkinapaikan, jossa taitelija ja ostaja kohtaa. Se toimii samalla tavalla kun Nettiauto. Sivusto kokoaa ostajan ja myyjän saman katon alle, Patrik Edman lisää.

– Ostajan taas on puolestaan helppoa katsella tauluja netistä kotisohvalta tai vaikka bussissa istuessa, sanoo Pia Edman.

Pia Edman kertoo taidenettikauppa, että Taikon pyörittäminen on kokopäivätyö. Hänen mielestään se on myös sydämen asialla toimimista, koska tätä kautta he pystyvät edesauttamaan myös käsillä työtään tekevien taitelijoiden elämää.

– On hienoa, että voi auttaa taitelijoita tekemään myynnistä helpompaa, sillä näin he voivat saada helpommin elantoa. Myös ostajat ovat olleet tyytyväisiä, sillä he ovat lähettäneet kuvia ostamistaan tauluista omissa kodeissaan. Nykyään myös nuoret ovat alkaneet ostaa enemmän taidetta, koska moni haluaa kunnioittaa käsin tehtyä ja kestävää kehitystä. Yrityksiin hankitaan taidetta, koska erityisesti nuoret yritykset haluavat luoda viihtyisiä tiloja rekrytoinnin helpottamiseksi.

Edmanit tutustuivat aikoinaan Suomen Tietotoimiston vuosijuhlissa vuonna 2003, jossa he kumpikin olivat töissä toimittajina. Sen jälkeen he menivät vuoden päästä kihloihin ja siitä vuoden kuluttua naimisiin. Nyt heillä on myös kaksi poikaa. Heillä on ollut yhdessä myös PR- ja viestintäyritys ja Taikoa he pyörittävät yrityksensä Demosarte Oy:n myötä.

Marianne Rovio

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.