Fölin vesibussit houkuttelevat myös turisteja pienelle merimatkalle

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. Kuva: Kurt Hedborg

Suosituiksi osoittautuneet Fölin vesibussit alkavat jälleen liikennöidä 20. toukokuuta. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus matkustaa kausikortilla ja matkailijakortilla rajoituksetta vesibusseilla. Tätä elämystä on luvassa kahdella eri linjalla.

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että hänen veneensä on rakennettu Ruotsissa vuonna 1962.

– Vene oli kunnallisessa käytössä Göteborgin pohjoispuolella. Tämä toimi Ruotsin länsirannikolla aina 1990-luvun loppupuolelle, minkä jälkeen alus myytiin Tukholmaan varalautaksi Vaxholmiin liikennöitäessä.

Carlsson muistelee, että vuonna 2003 lautta tuotiin Suomeen.

– Kaj Olin osti aluksen, kunnosti ja katsasti ja myi sitten minulle ja Airisto Linelle. Alus oli vuosina 2003–05 meillä, kun yritimme omatoimisesti tällä Ruissalon linjalla, mutta emme saaneet sitä kannattamaan. Vuosina 2005–15 lautta oli Paraisilla, jossa paikallinen yrittäjä yritti omatoimisesti Turku–Ruissalo-linjaa, mutta ei saanut juttua onnistumaan.

Carlsson kertoo, että vuonna 2016 hän osti aluksen takaisin ja otti lautan Fölin liikenteeseen aluksi varalautaksi.

– Vuonna 2017 vähän sattumalta Turun kaupungin joukkoliikenteeltä ehdotettiin ratkaisua, jossa alusta käytetään osana joukkoliikennettä. Föli hoitaa markkinoinnin ja tästä tuli lopulta suosittua liikennöintiä. Kesällä 2017 tästä tuli niin suosittua, että Föli otti yhden veneen, eli M/S Jaarlin, lisää.

Carlsson listaa, että alukseen mahtuu maksimissaan 75 matkustajaa. Alus on 15 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Matkanopeus on kuusi solmua tunnissa ja hevosvoimia on 130.

– Moottori on uusittu viime talvena ja tämä on katsastettu kotimaanliikenteen ykkösalueelle, eli tällä saa liikennöidä saariston vesistöillä.

Carlsson uskoo, että M/S Ruissalo tarjoaa matkustajille nähtävyyksiä, jokimaisemaa ja mukavaa oleilua aluksen terassikahvilassa.

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että hänen lauttansa on rakennettu Savonlinnassa Makkosen telakalla vuonna 1980.

– Tuolloin huomattiin, että alus on pikkaisen liian pieni ja vuonna 1985 sitä jatkettiin viidellä metrillä. Tästä tuli lopulta 19 metriä pitkä. Lautta oli Mikkelissä 35 vuotta, minkä jälkeen se tuotiin tänne Turkuun.

Koponen kertaa, että yhteistyösopimukset olivat syynä aluksen Turkuun myyntiin.

– Etsittiin ja katseltiin, oli myös kilpailutusta. Täältä Turussa sitten päädyttiin Turun Fölin joukkoliikenteeseen kilpailutuksen kautta. Voitimme kilpailutuksen yhdessä M/S Ruissalon kanssa.

Koponen tietää kertoa, että Mikkelin asiakasmäärät hiipuivat viimeisinä vuosina ja jotain oli keksittävä tilalle.

Turussa M/S Jaarli kulkee Martinsillan vierestä Pikisaareen, kansanpuistoon ja Ruissalon telakalle.

Aluksen maksiminopeus on 9,5 solmua, mutta aluksella ajetaan viittä tai kuutta solmua. Matkustajia alus voi ottaa 99.

Koponen odottaa että matkustajista olisi ulkomaisia turisteja 15 prosenttia.

– Määrä saattaa olla kasvamaan päin, sillä tämä on vielä nuori konsepti.

Kurt Hedborg

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. Kuva: Kurt Hedborg

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.