Fölin vesibussit houkuttelevat myös turisteja pienelle merimatkalle

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. Kuva: Kurt Hedborg

Suosituiksi osoittautuneet Fölin vesibussit alkavat jälleen liikennöidä 20. toukokuuta. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus matkustaa kausikortilla ja matkailijakortilla rajoituksetta vesibusseilla. Tätä elämystä on luvassa kahdella eri linjalla.

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että hänen veneensä on rakennettu Ruotsissa vuonna 1962.

– Vene oli kunnallisessa käytössä Göteborgin pohjoispuolella. Tämä toimi Ruotsin länsirannikolla aina 1990-luvun loppupuolelle, minkä jälkeen alus myytiin Tukholmaan varalautaksi Vaxholmiin liikennöitäessä.

Carlsson muistelee, että vuonna 2003 lautta tuotiin Suomeen.

– Kaj Olin osti aluksen, kunnosti ja katsasti ja myi sitten minulle ja Airisto Linelle. Alus oli vuosina 2003–05 meillä, kun yritimme omatoimisesti tällä Ruissalon linjalla, mutta emme saaneet sitä kannattamaan. Vuosina 2005–15 lautta oli Paraisilla, jossa paikallinen yrittäjä yritti omatoimisesti Turku–Ruissalo-linjaa, mutta ei saanut juttua onnistumaan.

Carlsson kertoo, että vuonna 2016 hän osti aluksen takaisin ja otti lautan Fölin liikenteeseen aluksi varalautaksi.

– Vuonna 2017 vähän sattumalta Turun kaupungin joukkoliikenteeltä ehdotettiin ratkaisua, jossa alusta käytetään osana joukkoliikennettä. Föli hoitaa markkinoinnin ja tästä tuli lopulta suosittua liikennöintiä. Kesällä 2017 tästä tuli niin suosittua, että Föli otti yhden veneen, eli M/S Jaarlin, lisää.

Carlsson listaa, että alukseen mahtuu maksimissaan 75 matkustajaa. Alus on 15 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Matkanopeus on kuusi solmua tunnissa ja hevosvoimia on 130.

– Moottori on uusittu viime talvena ja tämä on katsastettu kotimaanliikenteen ykkösalueelle, eli tällä saa liikennöidä saariston vesistöillä.

Carlsson uskoo, että M/S Ruissalo tarjoaa matkustajille nähtävyyksiä, jokimaisemaa ja mukavaa oleilua aluksen terassikahvilassa.

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että hänen lauttansa on rakennettu Savonlinnassa Makkosen telakalla vuonna 1980.

– Tuolloin huomattiin, että alus on pikkaisen liian pieni ja vuonna 1985 sitä jatkettiin viidellä metrillä. Tästä tuli lopulta 19 metriä pitkä. Lautta oli Mikkelissä 35 vuotta, minkä jälkeen se tuotiin tänne Turkuun.

Koponen kertaa, että yhteistyösopimukset olivat syynä aluksen Turkuun myyntiin.

– Etsittiin ja katseltiin, oli myös kilpailutusta. Täältä Turussa sitten päädyttiin Turun Fölin joukkoliikenteeseen kilpailutuksen kautta. Voitimme kilpailutuksen yhdessä M/S Ruissalon kanssa.

Koponen tietää kertoa, että Mikkelin asiakasmäärät hiipuivat viimeisinä vuosina ja jotain oli keksittävä tilalle.

Turussa M/S Jaarli kulkee Martinsillan vierestä Pikisaareen, kansanpuistoon ja Ruissalon telakalle.

Aluksen maksiminopeus on 9,5 solmua, mutta aluksella ajetaan viittä tai kuutta solmua. Matkustajia alus voi ottaa 99.

Koponen odottaa että matkustajista olisi ulkomaisia turisteja 15 prosenttia.

– Määrä saattaa olla kasvamaan päin, sillä tämä on vielä nuori konsepti.

Kurt Hedborg

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. Kuva: Kurt Hedborg

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.