Turun Kesäteatteri toteuttaa draamatyöpajoja Turun seudun kouluille

Valtteri Alanen. Valtteri Alanen. Kuva: Jori Liimatainen

Turun Kesäteatterissa Vartiovuorella on alkanut tällä viikolla intensiivinen neljän viikon harjoituskausi. Robin Hoodin ensi-ilta on 13. kesäkuuta, ja näytelmä rakentuu Vartiovuorelle upeassa yhteishengessä. Perjantaina. harjoituksia saapui seuraamaan alakoululuokkia, jotka osallistuvat Turun Kesäteatterin maksuttomiin draamatyöpajoihin.

Työpajojen tarkoituksena on jalkauttaa kouluihin pala teatterin maailmaa, ja tehdä se lapsille tutummaksi. Työpajan on suunnitellut Vartiovuoren oma yleisötyöntekijä Valtteri Alanen, joka valmistuu tänä keväänä Turun AMK:n Taideakatemiasta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Kysyntä on ollut niin laajaa, että avuksi on lähtenyt näyttelijä Miia Wakonen.

Draamatyöpajassa tehdään tutustumisharjoituksia, sukelletaan teatterin ja Robin Hoodin maailmaan, ja kokeillaan myös hieman yhdessä näyttämölle nousemista.

- Minusta ilahduttavinta on päästä näyttämään lapsille, että teatterissa kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, kertoo jo neljättä vuotta Vartiovuoren yleisötyötä toteuttava Alanen.

Wakonen painottaa, miten työpajoissa syntyvä yhteys lapsiin ilahduttaa.

- Osa lapsista ei halua olla esillä, ja teatterissahan voi tehdä paljon muuta! Yleisöäkin tarvitaan mukaan. Hiljaisempi lapsi voi työpajan kautta löytää itseilmaisuun uutta, ja toisaalta eläväisempikin lapsi pysähtyä keskusteluun ja kuuntelemiseen, kuvailee Wakonen.

Turun Kesäteatteri aloitti yleisötyön vuonna 2016. Taustalla oli halu koko perheen teatterina olla mukana tekemässä teatterikasvatusta ja syventää vuorovaikutusta yleisöön yleisötyön keinojen avulla. Yleisötyön keinoin jalkaudutaan alakouluihin ja työpajojen kautta tutustutetaan myös niitä lapsia teatterin maailmaan, joille se ei aikaisemmin ole tuttua.

Yleisötyön piirissä olevat koululaiset pääsevät lisäksi tutustumaan teatterin harjoituksiin. Myös kulissikierroksia on järjestetty. Tämän kokonaisuuden kautta yhä useammat koululaiset saavat tietoa teatterin tekemisestä sekä mahdollisesti kipinän teatterin kiehtovaan maailmaan. Työpajat tukevat myös itseilmaisua. Yleisötyö jatkuu koko kesän näytöskaudella teatteriesitysten yhteydessä. Osa näyttelijöistä ja avustajista jalkautuu yleisön pariin ennen esitystä, väliajalla sekä esityksen jälkeen.

Turun Kesäteatteri toteuttaa maksuttomia draamatyöpajoja Turun seudun kouluille. Kohderyhmää ovat alakoulut (2-4.lk). Työpajat varattiin loppuun hetkessä.

Yleisötyöhön kuuluu myös avoimet harjoitukset sekä kohtaamiset yleisön kanssa esityskaudella. Turun Kesäteatteri kehittää vuosittain yleisötyön keinoja, ja pyrkii vastaamaan tarpeeseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Street Food Fiesta Turkuun kesäkuun lopulla

Katuruokafestivaali Street Food Fiesta saapuu Turkuun juhannuksen jälkeen. Street Food Fiestaa vietetään Itäisellä rantakadulla 27.–30. kesäkuuta.

Autoilijat haluavat edullisia mutta laadukkaita renkaita

Rengasmarkkinoilla on ollut erityisen kova kysyntä tänä keväänä. Kysyntä on painottunut korkealaatuisiin mutta edullisiin renkaisiin.

Aluehallintoviraston rahanpesun valvontarekisteri käyttöön heinäkuussa

Aluehallintoviraston valvomien yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee hakeutua uuteen rahanpesun valvontarekisteriin. Rekisteriin voi hakeutua 24. kesäkuuta alkaen sähköisellä lomakkeella.

Ateljeesäätiön taiteilijat esittäytyvät Logomon Teatrossa

Logomossa työskentelevien taiteilijoiden töitä on esillä kesällä.

Logmon luovan talouden keskuksessa työskentelee suuri joukko kuvataiteilijoita, jotka nyt esittelevät uusimpia töitään Logomon kesänäyttelyssä Logmo Artists . Näyttely avautuu 18. kesäkuuta ja kestää 11. elokuuta saakka.

Saaristomerellä kerätään romua ja vaarallisia jätteitä heinäkuun alussa

Saaristossa kerätään romua kesällä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Föli liikennöi läpi juhannuksen

Juhannusaattona, perjantaina 21. kesäkuuta Föli-bussit kulkevat koko päivän ajan lauantaiaikatauluin. Myös yölinjat liikennöivät normaalisti.

Juhannusviikko tietää Alkolle piikkiä myyntiin

Juhannuksena Alkon myynti kasvaa noin 55 %. Viime vuoden ja tämän alkuvuoden suurin hitti on roseeviinit, joita nautitaan nyt muulloinkin kuin laiturinnokassa tai piknikillä. Juhannus tuo roseeviineille yli 60 %:n myynnin kasvun. Puna- ja valkoviinien kysyntä kasvaa noin 40 % ja kuohuviinien 72 %. Kuohuviineistä Prosecco ja kuohuviineistä valmistettavat erilaiset drinkit ovat erityisesti nostaneet suosiotaan.

Kakskerran Suvi soi 2019 -konsertit alkavat

Kakskerran kesäiset konsertit pyörähtävät jälleen käyntiin ensi sunnuntaina Kakskerran kirkossa.

Urheilu

HC TPS:n kausi alkaa kotona Ässiä vastaan

HC TPS aloittaa ensi syksynä Liigan lauantaina 14. syyskuuta. Tuolloin TPS saa Turkuhallissa vastaansa Ässät.

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.