Paraisten Vanha Malmi on mitä mainioin päiväkävelykohde

Malmin kätköistä löytyi menneinä vuosisatoina useita salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille. Malmin kätköistä löytyi menneinä vuosisatoina useita salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille. Kuva: Jyrki Rekunen

Useat suomalaiset rannikkokaupungit saavat ylpeillä hyvin säilyneistä vanhoista puukaupunginosistaan. Vanha Rauma, Porvoo tai Naantali eivät juuri esittelyitä kaipaa, mutta tähän samaan joukkoon kuuluu ehdottomasti myös Paraisten vanha historiallinen keskus, eli Vanha Malmi.

Sen yleistä tunnettavuutta on vähentänyt varmasti se, että Paraisten kauppala sai kaupunginoikeudet vasta vuonna 1977, eikä sitä näin ole mielletty historiallisten vanhojen kaupunkien joukkoon.

Vanha Malmi tunnettiin käsityöläisten ja merimiesten omana asuinalueena. Sen vanhimmat säilyneet talot ovat yhtä vanhoja kuin Turun Käsityöläismuseon talot, eli ne sijoittuvat 1700- ja 1800-lukujen vaihteeseen. Vanhalla Malmilla kukoisti myös oma viihteellinen ja paheellinen puolensa, sillä sieltä löytyi useitakin salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille.

Vanhan Malmin seutu sai ensimmäiset pysyvät asukkaansa jo 1100- ja 1200-luvuilla. Alue on kokenut sen jälkeen monenlaisia muodonmuutoksia eri vuosisatojen aikana. Vanhan Malmin henkinen keskus on tietysti Paraisten keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka ensimmäiset osat ovat jo 1200-luvun lopulta. Kirkko mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1329.

Kirkkoa pidennettiin ja se sai tynnyriholvin 1600-luvun lopulla, kun siitä tuli niin kutsuttu suomalainen kirkko, eli nykyinen Agricolan kappeli. Kirkkotarhasta löytyy Suomen ensimmäisen arkkipiispan Jacob Tengströmin ja hänen perheensä hautakappeli, joka on vuodelta 1819.

Kirkon itäpuolella oleva valkeaksi rapattu siunauskappeli. Tämän funktionalismin tuloa enteilevän rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman 1920-luvun loppupuolella.

Alue levittäytyy kirkonmäen itä- ja eteläpuolelle. Vanhan Malmin tontit pilkottiin omikseen 1770-luvun isojaon seurauksena. Nykyisen mittakaavansa ja muotonsa alue sai kuitenkin vasta varsinaisessa isojaon toimituksessa vuosina 1882-86. Lopputulos on todella onnistunut ja yhtenäisissä katunäkymissä on pienen vanhan puukaupungin tuntua.

Parhaiten Vanhan Malmin tunnelmaan pääsee sisään tallustelemalla Runeberginrannasta Finneberginkatua pitkin suoraan puukaupunginosan idylliseen ytimeen. On sanomattakin selvää, että Vanha Malmi on tänä päivänä myös rakennusperintökohde.

Alueen kuuluisimpia asukkaita on ollut kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin tuleva puoliso, Fredrika Tengström, joka muutti äitinsä kanssa Vanhan Malmin rauhaan vuodeksi Turun palon sekasorron jäljiltä vuonna 1827.

Heikki Möttönen

Hiekkaiset kujat kiemurtelevat viehättävien talojen keskellä. Hiekkaiset kujat kiemurtelevat viehättävien talojen keskellä. Kuva: Jyrki Rekunen

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.