Paraisten Vanha Malmi on mitä mainioin päiväkävelykohde

Malmin kätköistä löytyi menneinä vuosisatoina useita salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille. Malmin kätköistä löytyi menneinä vuosisatoina useita salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille. Kuva: Jyrki Rekunen

Useat suomalaiset rannikkokaupungit saavat ylpeillä hyvin säilyneistä vanhoista puukaupunginosistaan. Vanha Rauma, Porvoo tai Naantali eivät juuri esittelyitä kaipaa, mutta tähän samaan joukkoon kuuluu ehdottomasti myös Paraisten vanha historiallinen keskus, eli Vanha Malmi.

Sen yleistä tunnettavuutta on vähentänyt varmasti se, että Paraisten kauppala sai kaupunginoikeudet vasta vuonna 1977, eikä sitä näin ole mielletty historiallisten vanhojen kaupunkien joukkoon.

Vanha Malmi tunnettiin käsityöläisten ja merimiesten omana asuinalueena. Sen vanhimmat säilyneet talot ovat yhtä vanhoja kuin Turun Käsityöläismuseon talot, eli ne sijoittuvat 1700- ja 1800-lukujen vaihteeseen. Vanhalla Malmilla kukoisti myös oma viihteellinen ja paheellinen puolensa, sillä sieltä löytyi useitakin salakapakoita kauempaa tulleille kirkkomatkalaisille.

Vanhan Malmin seutu sai ensimmäiset pysyvät asukkaansa jo 1100- ja 1200-luvuilla. Alue on kokenut sen jälkeen monenlaisia muodonmuutoksia eri vuosisatojen aikana. Vanhan Malmin henkinen keskus on tietysti Paraisten keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka ensimmäiset osat ovat jo 1200-luvun lopulta. Kirkko mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1329.

Kirkkoa pidennettiin ja se sai tynnyriholvin 1600-luvun lopulla, kun siitä tuli niin kutsuttu suomalainen kirkko, eli nykyinen Agricolan kappeli. Kirkkotarhasta löytyy Suomen ensimmäisen arkkipiispan Jacob Tengströmin ja hänen perheensä hautakappeli, joka on vuodelta 1819.

Kirkon itäpuolella oleva valkeaksi rapattu siunauskappeli. Tämän funktionalismin tuloa enteilevän rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman 1920-luvun loppupuolella.

Alue levittäytyy kirkonmäen itä- ja eteläpuolelle. Vanhan Malmin tontit pilkottiin omikseen 1770-luvun isojaon seurauksena. Nykyisen mittakaavansa ja muotonsa alue sai kuitenkin vasta varsinaisessa isojaon toimituksessa vuosina 1882-86. Lopputulos on todella onnistunut ja yhtenäisissä katunäkymissä on pienen vanhan puukaupungin tuntua.

Parhaiten Vanhan Malmin tunnelmaan pääsee sisään tallustelemalla Runeberginrannasta Finneberginkatua pitkin suoraan puukaupunginosan idylliseen ytimeen. On sanomattakin selvää, että Vanha Malmi on tänä päivänä myös rakennusperintökohde.

Alueen kuuluisimpia asukkaita on ollut kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin tuleva puoliso, Fredrika Tengström, joka muutti äitinsä kanssa Vanhan Malmin rauhaan vuodeksi Turun palon sekasorron jäljiltä vuonna 1827.

Heikki Möttönen

Hiekkaiset kujat kiemurtelevat viehättävien talojen keskellä. Hiekkaiset kujat kiemurtelevat viehättävien talojen keskellä. Kuva: Jyrki Rekunen

Jyrsintä- ja päällystystyö Eerikinkadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 28. elokuuta asti kello 9–15, mutta ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.