Moderni möhkäleeksi – koeajossa Mitsubishi Outlander PHEV Instyle 4WD

Mitsubishi Outlander PHEV on mukava matkakumppani, joka kulkee pitkän pätkän pelkällä sähkömoottorillakin. Mitsubishi Outlander PHEV on mukava matkakumppani, joka kulkee pitkän pätkän pelkällä sähkömoottorillakin. Kuva: Teemu P. Peltola

Onhan se aika möhkäle, mutta tottumiskysymys, sanoi entinen likka kun norsun olohuoneessa näki. Samaa voi todeta pikku pilke silmäkulmassa Mitsubishi Outlander PHEV:n uudesta mallista, joka ainakin ulkoisesti näyttää paljon vanhanaikaisemmalta kuin mitä se on. Toki kauneus on katsojan silmässä autojenkin kauneuskilpailuissa.

PHEV on ladattava täyshybridi, eli sitä voi käyttää akkukapasiteetin sallimissa rajoissa myös täyssähköautona. Tarvittaessa sillä yltää pelkällä sähkömoottorilla jopa 135 kilometrin tuntinopeuteen. Akun lataus tyhjästä täyteen kestää kuutisen tuntia, pikalatauksella puolisen tuntia.

Koeajolenkille lähdetäänkin sähkömoottorin firinän säestyksellä. Tunnelma on majesteetillinen, kun iso auto liukuu liikennevirtaan lähes äänettömästi. Akku alkaa kuitenkin huveta kaupunkiajossakin melko nopeasti, joten ajotiloja on rukattava. Sarjahybriditilassa sähkömoottori on pääosassa ja bensiinimoottori tukee, rinnakkaishybriditilassa bensiinimoottori tekee työn ja sähkömoottori tukee.

Ja hyvähän Outlanderilla on ajella, niin sileällä kuin kuoppaisemmalla soratielläkin. Ajotuntuma on varma, kuten maastokelpoisella ajoneuvolla pitääkin olla. Edullisin malli maksaa hieman alle 42 000 euroa, eikä se ole nelivetoisesta isosta täyshybridistä mikään kiskurihinta. Malliston yläpäässä ollaan kuitenkin jo 57 000 euron tuntumassa, ja sen verran autoon rahaa kiinni iskevällä on aika paljon muitakin vastaavan luokan vaihtoehtoja.

Kiinteät navigaattorit alkavat jo olla normaali varuste autojen monitominäytöissä, mutta Outlanderista sellainen puuttuu. Auton oma ohjelmisto on hyvinkin riisuttu ja siihen on syynsä: tätä nykyä oma älypuhelin kytketään osaksi auton sielua Android Auton tai Apple CarPlayn avulla. Navigointi siis sujuu automaattisesti päivittyvillä Googlen kartoilla, samoin kuin musiikin kuuntelu omista tutuista palveluista.

Applen Siri-avustajan kanssa voi keskustella ajon aikana turvallisesti pelkkää ohjauspyörän nappia painamalla. Myönnettäköön, että tämä kuulostaa jo hieman liian pelottavalta.

Kännykkä on Outlanderin omistajalle tärkeä väline myös auton ulkopuolella. Sillä voi ohjata etänä auton latautumista ja tarkistaa latauksen tilan. Kännykällä voi napsauttaa myös matkustamon jäähdytyksen tai lämmityksen päälle.

Outlander PHEV jättää jälkeensä viimeistellyn ja modernin vaikutelman, ellei sitten satu pitämään kulmikkuutta vanhanaikaisena. Kukaties kantikkaat autot ovat pian kovastikin trendikkäitä, eihän Mercedes-Benzkään luopunut G-sarjansa karhukoplamaisen kulmikkaasta muotokielestä uusimmassakaan päivityksessä.

Ominaisuudet

• Malli: Outlander PHEV 4WD

• Iskutilavuus (cm³): 2 360

• Tehot: 135 hv

• Vääntö: 211 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h:

10,5 s

• Huiput: 170 km/h (135 km/h sähköllä)

• Kulutus/100 km: 2,0 l

• CO2 (WLTP): 46 g/km

• Hinta: alk. 42 000 €

Teemu P. Peltola

Oma älypuhelin paritetaan osaksi auton sielua. Oma älypuhelin paritetaan osaksi auton sielua. Kuva: Teemu P. Peltola

Raisio kerää asukkailta ideoita tulevaisuuden palveluista ideaseinälle

Raision Alppiruusupuistosta on tullut suoranainen vetonaula.

Raisiossa pohditaan parhaillaan kaupungin tulevaisuutta: millaisia palveluita Raisiossa tarvitaan? Mikä toisi lisää hyvinvointia raisiolaisille? Millaiseksi Raision pitäisi kehittyä? Raisiolaiset on haastettu mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan tulevaisuuden kaupunkia Hyvinvoiva Raisio -kampanjassa.

Kokoomus: Kurjenrahkan kansallispuiston rahoituksen voisi turvata vapaaehtoisilla lahjoituksilla

Kurjenrahka on suosittu ulkoilualue.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti kesäkuun kokouksessa aloitteen Kurjenrahkan ja muiden varsinaissuomalaisten retkeilykohteiden uudenlaisesta rahoitusmahdollisuudesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vastaisuudessa retkeilijät voisivat osallistua puiston ylläpitoon pienin vapaaehtoisin lahjoituksin, esimerkiksi MobilePay -sovelluksen kautta. MobilePay on älypuhelinsovellus, jolla pienten rahasummien siirto käy vaivattomasti.

Tyksin pysäköintitilanne helpottuu merkittävästi elokuussa uuden pysäköintitalon avautuessa

Uusi T3-sairaalan yhteyteen rakennettava pysäköintitalo avautuu asiakkaille 1. elokuuta. Samassa yhteydessä vanhan pysäköintitalon P1-tasolla olevat henkilökunnalle merkityt paikat muutetaan asiakaspaikoiksi.

Vanhasta sohvasta tai muusta roinasta pääsee jatkossa helposti eroon uudella sovelluksella

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on kesän ajan mukana kokeilemassa uutta sähköistä palvelua, jonka avulla sekä kuluttajat että yritykset löytävät jätteillensä sopivan noutopalvelun. RESELL-nimisen palvelun avulla voi tilata noudon kodin suurille jätteille, kuten esimerkiksi vanhoille kodinkoneille tai vaikkapa sohvalle.

Keskiaikamarkkinat muuttavat Vanhan Suurtorin ympäristön liikennejärjestelyjä

Keskiaikamarkkinat ja muut tapahtumat vetävät kymmeniätuhansia ihmisiä Turun keskustaan ensi viikonvaihteessa.

Keskiaikaisia markkinoita vietetään Turun Vanhan Suurtorin ympäristössä tällä viikolla 27.‒30. kesäkuuta. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Kiinteistöliitto perää lakimuutosta Airbnb-majoituksen rajoittamiseen taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Itse tein, mutta säästinkö?

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi. Hommiin ryhtyessään joka kolmas jättää ohjeet lukematta – miehistä puolet.

Konevikaiset työllistivät merivartiostoa juhannuksena

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä.

Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Kadunrakennustyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Siilinkadulla Pansiossa marraskuun loppuun asti

Kadun saneeraus ja viemäri- ja vesijohtoyöt aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Pansiossa Siilinkadulla marraskuun loppuun saakka. Ajokaista kerrallaan suljetaan Valmetinkadun ja Päästäisenpolun välillä, mutta työn edetessä koko ajorata joudutaan sulkemaan Päästäisenpolun ja Laivateollisuudenkadun välillä.

Urheilu

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Mika Laurikainen Eerikkilään tekemään töitä suomalaisen jalkapallon eteen

Mika Laurikainen on innoissaan uudesta pestistä, jossa pääsee kontaktiin myös kansainvälisten seurojen kanssa.

Pitkän uran jalkapallon parissa tehnyt Mika Laurikainen odottaa innolla elokuun puoliväliä. Laurikainen aloittaa tuolloin Eerikkilän urheiluopiston jalkapallopalveluiden päällikkönä.

FC TPS:llä paljon pohdittavaa

TPS:n otteet parissa viime ottelussa ovat olleet heikkoja.

Kaiken piti olla kunnossa FC TPS:n leirissä. Pelillisiä pulmakohtia oli, mutta pisteitä tuli tasaiseen tahtiin ja sarjasijoitus jalkapallon Ykkösessä toinen ja sarjakärki Haka vain pienen hajuraon päässä.

Turun seudun joukkueille koripallon sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.