Jakamistalouden aallot lyöneet veneilyynkin

Kuva: Eemeli Rantasalo

Tuleva kesäsesonki on kolmas vuonna 2017 toimintansa aloittaneelle vertaisvuokrauspalvelu Skipperille.

Sen käyttäjät voivat luovuttaa sivuston kautta veneitään vuokralle toisille käyttäjille, joten kyseessä on vesilläliikkujien versio majoituspalvelu Airbnb:sta.

Kaikki venetyypit mukaan luettuna Skipperi tarjoaa tällä hetkellä Suomesta noin 270 käyttäjiensä vuokrattavaksi tarjottua venettä. Peräti neljännes niistä sijaitsee Turun saariston alueella.

Skipperin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Raij vahvistaa Saaristomeren olevan vuokrauspalvelun kuumaa aluetta.

– Saaristo on seutua, johon monet haluavat päätyä veneilemään myös täältä pääkaupunkiseudulta. Suuri osa Suomessa olevista veneistä on Turun saariston alueella, joten se on luontevasti tärkeä paikka toiminnalle. Aivan Skipperin alussa pääkaupunkiseutu oli kansoitetumpi käyttäjistä, mutta Turun seudun alue lähti sitten voimakkaampaan kasvuun, Raij kuvailee.

Skipperin tarjontaan sisältyvät palvelun käyttäjien veneiden lisäksi yrityksen omat kaupunkiveneet. Uutuutena soutuveneiden rinnalle tulevat kuluvan vuoden kesänä kaupunkimoottoriveneet. Vielä tämän vuoden ajan kaupunkiveneiden vuokrauspisteet ovat vain Helsingissä ja Espoossa, mutta Raijn mukaan ne löytävät meritiensä pian myös Turkuun.

– Kaupunkiveneet saapuvat Turkuun kesällä 2020 niin paljon, kuin se meistä on kiinni. Muotoilemme palvelua vielä pienellä alueella. Emme lähde skaalaamaan sitä ennen, kuin malli on valmis. Kaupunkiveneet tulevat laajenemaan myös Järvi-Suomeen ja Ruotsiin asti, Raij kertoo.

Vuokrapalvelun toipumiskyky poikkeustilanteista on Raijn mukaan suurin haaste Skipperin pyörittämisessä.

– Veneilyssä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Luotettavuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita. Vakuutusten on oltava kunnossa, mutta myös tarvittaessa toimivan yhteistyöverkoston vahinkotilanteisiin ja huoltamiseen pitää toimia, Raij kiteyttää.

Maarit Fellman on yksi turkulaisista Skipperin käyttäjistä. Pian saapuva kesä on toinen, kun Fellman vuokraa perheensä purjevenettä Skipperin kautta.

– Viime kesänä eri vuokraajia oli kolme. Yksi heistä vuokraa veneemme tänä kesänä uudestaan. Töidemme ja teini-ikäisten lasten takia emme pääse vesille kesäisin joka viikonloppu, kuten aikaisemmin. Vene seisoisi muuten rannassa kesä- ja elokuuta ja se on kallis investointi. Skipperin vuokratuloilla saamme rahoitettua osan veneen ylläpitokuluista, Fellman toteaa.

Ennen Skipperin tarjoamaa mahdollisuutta Fellmanin perhe ei ollut antanut venettään vuokralle. Vastaavaa palvelua ei ollut olemassa ja kynnys arvokkaan omaisuuden vuokraamisesta muille ylittyi pitkän harkinnan jälkeen.

Vuokratapahtumat ovat kuitenkin seilanneet sujuvasti.

– Saimme viime kesänä veneen takaisin vuokralta jopa vielä siistimmässä kunnossa, kuin se oli lähtiessä, Fellman kehuu.

Aleksi Mäkelä

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Pohjaveden pinnat laskevat vielä

Maan etelä ja keskiosissa pohjaveden pinnat ovat pääosin 10–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana. Paikoitellen Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa pinnat ovat 30–60 senttiä keskiarvoja alempia. Maan pohjoisosissa pinnankorkeudet ovat lähempänä keskimääräistä ja myös keskiarvoja korkeammalla.

Nälkäpäivä-keräys käynnistyy koko Varsinais-Suomessa ensi torstaina

Nälkäpäivän yhteydessä rakennetaan installaatio 33 Tokmannin lahjoittamasta vesiämpäristä.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina 26. syyskuuta ja jatkuu lauantaihin 28. syyskuuta asti. Paikallisosastot järjestävät Nälkäpäivän lipaskeräyksen omilla paikkakunnillaan, useimmiten keskustan kauppojen läheisyydessä. Eri keräyspäivinä osastot järjestävät myös tapahtumia, joissa myydään nälkäpäiväleipää, hernekeittoa ja arpoja.

Nyt on ruusukaalin aika

Ruusukaali

Ruusukaali on vähitellen ottanut paikkansa monimuotoisen kaaliperheen jäsenenä. Se lisää Suomessakin suosiotaan joka vuosi, vaikka sen käyttö lähti liikkeelle olemattoman pienestä, yhdestä pikkukerästä per henkilö vuositasolla.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.