Jakamistalouden aallot lyöneet veneilyynkin

Kuva: Eemeli Rantasalo

Tuleva kesäsesonki on kolmas vuonna 2017 toimintansa aloittaneelle vertaisvuokrauspalvelu Skipperille.

Sen käyttäjät voivat luovuttaa sivuston kautta veneitään vuokralle toisille käyttäjille, joten kyseessä on vesilläliikkujien versio majoituspalvelu Airbnb:sta.

Kaikki venetyypit mukaan luettuna Skipperi tarjoaa tällä hetkellä Suomesta noin 270 käyttäjiensä vuokrattavaksi tarjottua venettä. Peräti neljännes niistä sijaitsee Turun saariston alueella.

Skipperin perustaja ja toimitusjohtaja Kristian Raij vahvistaa Saaristomeren olevan vuokrauspalvelun kuumaa aluetta.

– Saaristo on seutua, johon monet haluavat päätyä veneilemään myös täältä pääkaupunkiseudulta. Suuri osa Suomessa olevista veneistä on Turun saariston alueella, joten se on luontevasti tärkeä paikka toiminnalle. Aivan Skipperin alussa pääkaupunkiseutu oli kansoitetumpi käyttäjistä, mutta Turun seudun alue lähti sitten voimakkaampaan kasvuun, Raij kuvailee.

Skipperin tarjontaan sisältyvät palvelun käyttäjien veneiden lisäksi yrityksen omat kaupunkiveneet. Uutuutena soutuveneiden rinnalle tulevat kuluvan vuoden kesänä kaupunkimoottoriveneet. Vielä tämän vuoden ajan kaupunkiveneiden vuokrauspisteet ovat vain Helsingissä ja Espoossa, mutta Raijn mukaan ne löytävät meritiensä pian myös Turkuun.

– Kaupunkiveneet saapuvat Turkuun kesällä 2020 niin paljon, kuin se meistä on kiinni. Muotoilemme palvelua vielä pienellä alueella. Emme lähde skaalaamaan sitä ennen, kuin malli on valmis. Kaupunkiveneet tulevat laajenemaan myös Järvi-Suomeen ja Ruotsiin asti, Raij kertoo.

Vuokrapalvelun toipumiskyky poikkeustilanteista on Raijn mukaan suurin haaste Skipperin pyörittämisessä.

– Veneilyssä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Luotettavuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita. Vakuutusten on oltava kunnossa, mutta myös tarvittaessa toimivan yhteistyöverkoston vahinkotilanteisiin ja huoltamiseen pitää toimia, Raij kiteyttää.

Maarit Fellman on yksi turkulaisista Skipperin käyttäjistä. Pian saapuva kesä on toinen, kun Fellman vuokraa perheensä purjevenettä Skipperin kautta.

– Viime kesänä eri vuokraajia oli kolme. Yksi heistä vuokraa veneemme tänä kesänä uudestaan. Töidemme ja teini-ikäisten lasten takia emme pääse vesille kesäisin joka viikonloppu, kuten aikaisemmin. Vene seisoisi muuten rannassa kesä- ja elokuuta ja se on kallis investointi. Skipperin vuokratuloilla saamme rahoitettua osan veneen ylläpitokuluista, Fellman toteaa.

Ennen Skipperin tarjoamaa mahdollisuutta Fellmanin perhe ei ollut antanut venettään vuokralle. Vastaavaa palvelua ei ollut olemassa ja kynnys arvokkaan omaisuuden vuokraamisesta muille ylittyi pitkän harkinnan jälkeen.

Vuokratapahtumat ovat kuitenkin seilanneet sujuvasti.

– Saimme viime kesänä veneen takaisin vuokralta jopa vielä siistimmässä kunnossa, kuin se oli lähtiessä, Fellman kehuu.

Aleksi Mäkelä

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.