Kallioinen tontti kauniiksi multasäkkitekniikalla, kuntalla ja pikkuhavuilla

Kallioisen tontin kaunistamisessa kannattaa katsella lähiympäristöä. Kallioisen tontin kaunistamisessa kannattaa katsella lähiympäristöä. Kuva: Minna Saarinen

Jos sinulla sattuu olemaan kallioinen mökkitontti, ei siellä tarvitse tehdä välttämättä juuri mitään. Voi olla onnellinen, että tuli valittua sellainen tontti, naurahtaa arboristi-puutarhuri Minna Toivanen.

Toivasella itsellään on kallioinen mökkitontti. Lisäksi hän tekee työtä paljon juuri saaristossa tällaisilla tonteilla.

Mökkitontilla kannattaa matkia mahdollisimman paljon ympäröivää luontoa. Nyt erilaiset heinälajit, koristeheinät, ovat trendikkäitä. Lisäksi vuorimännyt, rungolliset pienet männyt tai erikoisuutena bonsaimännyt sekä taimitarhojen nykyisin myymät katajat ovat mukavia. Alppiruusut, atsaleat sekä pensasmustikat viihtyvät myös mäntyisillä kalliotonteilla. Köynnöshortensian voi laittaa kasvamaan männyn runkoa vasten.

Jos tontilla on lämpöä, muutama viiniköynnös viihtyy happamamman kasvillisuuden kanssa. Ne voi laittaa lämpimämmälle ja valoisalle paikalle mökin viereen.

Istutukset Toivanen tekee tuulensuojaisiin ja mahdollisimman lämpöisiin paikkoihin ruukkuihin, ellei saa korotettua maata. Kesäkeittiön yritit viihtyvät vaatimattomammissakin olosuhteissa.

Toivanen käyttää niin sanottua multasäkkitekniikkaa: hän on ottanut säkkejä hyvin kivikkoiselle ja kallioiselle tontilleen, asetellut niitä kivien väleihin ja tehnyt reikiä sitten säkkeihin. Niihin hän on istuttanut esimerkiksi yrttejä ja peittänyt vaikkapa kävyillä tai karikkeella, jonka hän on haravoinut tontilta.

Väkisin ei tarvitse laittaa nurmikkopintoja. Jos rakennustyömaan jälkeen on jälkiä maassa, niitä kannattaa maisemoida mieluummin kuntalla. Kuluvan vuoden trendeihin kuuluvat kesäkukista mintut, joita niitä käytetään kesän juomissa ja ruoissa, lisäksi sinikukalliset tähkälaventelit, jotka kannattaa istuttaa ruukkuihin minttujen kanssa. Ne karkottavat hyttysiä, mutta houkuttelevat perhosia.

Ei kannata laittaa yhtä ruukkua sinne, toista tänne, vaan ryhmitellä ruukkuja ja laittaa sekaan, vaikka luonnonkiviä. Ruukkuja voi asetella myös kaadettujen puiden pöllien päälle, ja kiviä sekaan. Ruukkuryhmiä kannattaa laittaa varsinkin sinne, jossa oleskelee, kuten pihakeinun viereen. Siinä niitä voi sitten ihailla.

– Olen innostunut kovasti hyötykasveista. Perunat on jo mökkitontille istutettu, ja ensi viikonloppuna kylvän siemeniä. Tavallaan se kallioinen tontti ei rajoita tätäkään, pitää vain olla astetta kekseliäämpi. Istuta silti kasvimaa sille kohdalle tonttia, missä olisi edes vähän maakerrosta. Jos ei ole, kannattaa kylvää ja istuttaa pohjalliseen kasvulaatikkoon, joka on terassista irti, sanoo Toivanen.

Jos ei halua, että kalliot peittyvät karikkeeseen reunoiltaan, eli tulee sammaloitunutta pintaa, kannattaa poistaa neulasmassoja sekä lehtipuista varisseita kuivia lehtiä ja oksia, kun niistä ei sinänsä kalliopihalla ole hyötyä, vaan ne vain peittävät kallioalaa.

– Mökkiterassien kevätpuhdistukset eli öljyäminen sekä lautasaumojen puhdistaminen ovat tärkeitä, jotta terassista saadaan kestävä ja pitkäikäinen. Tätä on tullut nyt viikonloppuna tehtyä, kun itsekin mökkeilen kalliotontilla, Toivanen jatkaa.

Kastelemisessa kannattaa muistaa, ettei merivesi ole puutarhan kasveille parasta. Jos kaivoa ei tontilla ole, kannattaa ottaa vaikka katolta tulevia sadevesiä talteen.

Minna Saarinen

Metsäteiden kunnostus ja lannoitus kasvussa Lounais-Suomessa

Puuntuotannon Kemera-varoja oli käytetty elokuun loppuun mennessä 22,8 miljoonaa euroa koko maassa. Käytetty tukisumma on hyvin tarkkaan sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuluvan vuoden alkupuolella tukivarojen käyttö oli viime vuotta edellä, mutta vauhti on hieman hiipunut kesän aikana.

Osassa kiukaita tulipalovaara

Suomessa CE-hyväksytyt jatkuvalämmitteiset kiukaat eivät ole kaikki tuoteturvallisia. Teollisuuden määrittelemät testit eivät anna oikeaa kuvaa savukaasujen lämpötiloista käyttötilanteessa. Kiukaan savupiipusta johtuvat liian korkeat lämpötilat saattaa aiheuttaa hormiliitoksen- ja savuhormia ympäröivissä eristeissä tulipalon.

Heikentyvä taloussuhdanne varjostaa suomalaista pankki- ja vakuutussektoria

Taloussuhdanteiden heikentyminen, matalana pysyttelevä korkotaso ja kiristyvä kilpailu lisäävät riskejä Suomen pankkisektorilla. Vaikka pankkisektorin vakavaraisuus on hieman heikentynyt alkuvuonna, se on kuitenkin edelleen eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöitä rasittavat erityisesti matalat korot. Työeläkesektorin vakavaraisuussuhde vahvistui hyvän sijoitustuoton vuoksi.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistynyt ysitien parantamisesta Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aloittanut yhteistyössä Liedon kunnan ja Auran kunta kanssa tiesuunnitelman laatimisen ysitien muuttamisen leveäkaistatiestä keskikaiteelliseksi nelikaistatieksi Liedon aseman ja kantatie 41:n liittymän välillä.

Ei bussilipun hinnankorotukselle

En hyväksy Föli-lipun hinnan korotusta. Sunnuntaina kahdeksan kilometrin työmatkaan kahden bussin vaihdolla menee 1,15 tuntia yhteen suuntaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tekstiviestihuijauksia liikkeellä runsaasti. Huijausviestien lähettäjätieto on väärennetty. Puhelimessa viestin lähettäjänä näkyy jokin tunnettu ja luotettu taho, jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen viestin kanssa.

Lohikalojen syysrauhoitus voimassa marraskuun loppuun

Lohi on rauhoitettu joissa ja puroissa marraskuun loppuun asti.

Lohikalojen lohi ja taimen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa astui voimaan 1. syyskuuta, ja jatkuu kolme kuukautta marraskuun loppuun asti. Mereen laskevissa joissa myös siika kuuluu rauhoituksen piiriin.

Junnila eri mieltä Lintilän kanssa dieselin hinnankorotuksista, vaatii ministeriltä tarkennusta

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat eri linjoilla dieselin hinnankorotuksista. Junnila totesi eduskunnan kyselytunnilla, että korotukset nestemäisten polttoaineiden valmisteveroihin ja parafiinisen dieselöljyn verotuen poistaminen johtavat myös ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotuksiin. Junnila ihmetteli miten suunnitelmat ovat linjassa tehtyjen ilmastolupausten kanssa.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.