Kallioinen tontti kauniiksi multasäkkitekniikalla, kuntalla ja pikkuhavuilla

Kallioisen tontin kaunistamisessa kannattaa katsella lähiympäristöä. Kallioisen tontin kaunistamisessa kannattaa katsella lähiympäristöä. Kuva: Minna Saarinen

Jos sinulla sattuu olemaan kallioinen mökkitontti, ei siellä tarvitse tehdä välttämättä juuri mitään. Voi olla onnellinen, että tuli valittua sellainen tontti, naurahtaa arboristi-puutarhuri Minna Toivanen.

Toivasella itsellään on kallioinen mökkitontti. Lisäksi hän tekee työtä paljon juuri saaristossa tällaisilla tonteilla.

Mökkitontilla kannattaa matkia mahdollisimman paljon ympäröivää luontoa. Nyt erilaiset heinälajit, koristeheinät, ovat trendikkäitä. Lisäksi vuorimännyt, rungolliset pienet männyt tai erikoisuutena bonsaimännyt sekä taimitarhojen nykyisin myymät katajat ovat mukavia. Alppiruusut, atsaleat sekä pensasmustikat viihtyvät myös mäntyisillä kalliotonteilla. Köynnöshortensian voi laittaa kasvamaan männyn runkoa vasten.

Jos tontilla on lämpöä, muutama viiniköynnös viihtyy happamamman kasvillisuuden kanssa. Ne voi laittaa lämpimämmälle ja valoisalle paikalle mökin viereen.

Istutukset Toivanen tekee tuulensuojaisiin ja mahdollisimman lämpöisiin paikkoihin ruukkuihin, ellei saa korotettua maata. Kesäkeittiön yritit viihtyvät vaatimattomammissakin olosuhteissa.

Toivanen käyttää niin sanottua multasäkkitekniikkaa: hän on ottanut säkkejä hyvin kivikkoiselle ja kallioiselle tontilleen, asetellut niitä kivien väleihin ja tehnyt reikiä sitten säkkeihin. Niihin hän on istuttanut esimerkiksi yrttejä ja peittänyt vaikkapa kävyillä tai karikkeella, jonka hän on haravoinut tontilta.

Väkisin ei tarvitse laittaa nurmikkopintoja. Jos rakennustyömaan jälkeen on jälkiä maassa, niitä kannattaa maisemoida mieluummin kuntalla. Kuluvan vuoden trendeihin kuuluvat kesäkukista mintut, joita niitä käytetään kesän juomissa ja ruoissa, lisäksi sinikukalliset tähkälaventelit, jotka kannattaa istuttaa ruukkuihin minttujen kanssa. Ne karkottavat hyttysiä, mutta houkuttelevat perhosia.

Ei kannata laittaa yhtä ruukkua sinne, toista tänne, vaan ryhmitellä ruukkuja ja laittaa sekaan, vaikka luonnonkiviä. Ruukkuja voi asetella myös kaadettujen puiden pöllien päälle, ja kiviä sekaan. Ruukkuryhmiä kannattaa laittaa varsinkin sinne, jossa oleskelee, kuten pihakeinun viereen. Siinä niitä voi sitten ihailla.

– Olen innostunut kovasti hyötykasveista. Perunat on jo mökkitontille istutettu, ja ensi viikonloppuna kylvän siemeniä. Tavallaan se kallioinen tontti ei rajoita tätäkään, pitää vain olla astetta kekseliäämpi. Istuta silti kasvimaa sille kohdalle tonttia, missä olisi edes vähän maakerrosta. Jos ei ole, kannattaa kylvää ja istuttaa pohjalliseen kasvulaatikkoon, joka on terassista irti, sanoo Toivanen.

Jos ei halua, että kalliot peittyvät karikkeeseen reunoiltaan, eli tulee sammaloitunutta pintaa, kannattaa poistaa neulasmassoja sekä lehtipuista varisseita kuivia lehtiä ja oksia, kun niistä ei sinänsä kalliopihalla ole hyötyä, vaan ne vain peittävät kallioalaa.

– Mökkiterassien kevätpuhdistukset eli öljyäminen sekä lautasaumojen puhdistaminen ovat tärkeitä, jotta terassista saadaan kestävä ja pitkäikäinen. Tätä on tullut nyt viikonloppuna tehtyä, kun itsekin mökkeilen kalliotontilla, Toivanen jatkaa.

Kastelemisessa kannattaa muistaa, ettei merivesi ole puutarhan kasveille parasta. Jos kaivoa ei tontilla ole, kannattaa ottaa vaikka katolta tulevia sadevesiä talteen.

Minna Saarinen

Kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle

Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle (2019-2023). Ohjelman puitteissa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta, joka tuottaa tietoa myös kaupungin päätöksenteon tueksi. Tutkimukset kohdistuvat yhteiskunnalliseen ja tilalliseen muutokseen kaupungeissa sekä kaupungin mahdollisuuksiin vaikuttaa tähän muutokseen yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Isotalonkadulla

Kaivo- jyrsintä- ja asfaltointityö Isotalonkadulla kaventaa ja sulkee ajokaistoja Isotalonkadulla 28. kesäkuuta asti. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu muun liikenteen seassa.

Kaupungin neuvontapuhelin auttaa helteestä kärsiviä ikäihmisiä

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Nestehukka ei aina ilmene janontunteena. Ikäihmiset saavat neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.